jääkiekon mm: Jukka Jalonen luottaa Suomen pe­li­ta­van jau­ha­van lopulta voiton – "Kyllä me läh­de­tään siitä, että kun 60 minsaa on tau­lus­sa, me ollaan pa­rem­pia"

tulvat: Kaa­re­su­van­nos­sa tulviva Muo­nion­jo­ki saattaa kat­kais­ta Ruotsin ra­ja­tien maa­nan­tai­na tai tiis­tai­na

Suomi ei ole saanut Ruot­sis­ta vi­ral­lis­ta ko­ro­na-avun­pyyn­töä – "Meillä ei ole eril­lis­tä va­ras­toa, josta ottaa hoi­ta­jia kuin jou­lu­ko­ris­tei­ta"

Kansliapäällikkö Kirsi Varhila painottaa, että ensisijaista on Suomen omien asukkaiden hoito. Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen painottaa, että koronan riehuessa kotimaan varastoista ei löydy yhtään ylimääräistä hoitajaa.

Ruotsia uhkaa vakava pula hoitajista ja tehohoitopaikoista. Helsingborgissa Etelä-Ruotsissa koronatilanne on pahentunut.
Ruotsia uhkaa vakava pula hoitajista ja tehohoitopaikoista. Helsingborgissa Etelä-Ruotsissa koronatilanne on pahentunut.
Kuva: Johan Nilsson

Suomi ei ole saanut virallista avunpyyntöä Ruotsista koronapotilaiden hoitoon liittyen, sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila totesi Lännen Medialle sunnuntaina.

Esimerkiksi Helsingin Sanomat uutisoi perjantaina, että Ruotsissa tehohoidon tilanne on niin suuressa kriisissä, että maa saattaa joutua turvautumaan naapurimaiden apuun.

Ruotsissa ja Suomessa uutisoitiin, että ruotsalaiset hoitajat ovat täysin uupuneita, sairaaloita uhkaa vakava hoitajapula ja tehohoitopaikat ovat loppumassa.

Sunnuntaina ruotsalainen uutistoimisto TT uutisoi Helsingin Sanomien mukaan, että Ruotsi ei aio vielä pyytää apua Suomelta tai Norjalta hoitajakadon ratkaisemiseksi.

Kirsi Varhila painottaa, että tilanne arvioidaan Suomessa huolellisesti. Hänen mukaansa tärkeä rooli on tehohoidon koordinaatiolla.

– Ensisijaista on omien asukkaiden hoito, ja mikäli arvioidaan, että se ei vaadi kaikkea kapasiteettia, voidaan sitä Ruotsille luvata, Varhila kertoi.

Yksityisellä puolella on jo käyty pienimuotoista keskustelua

Hoitajajärjestöjen puheenjohtajien tietoon ei ole tullut, että suomalaisia hoitajia olisi jo suoraan kysytty Ruotsiin auttamaan maan vaativassa koronatilanteessa.

– Ei ole minun tietooni tullut mitään tällaista, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kommentoi viikonloppuna.

Myöskään SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola ei ollut kuullut suorasta avunpyynnöstä, joka olisi kohdistunut jäsenistöön.

Millariikka Rytkönen huomauttaa, että Tehyllä ei ole koronan riehuessa yhtään ylimääräistä hoitajaa missään.

– Meillä ei ole mitään erillistä varastoa, josta voisi ottaa hoitajia kuten joulukoristeita tarpeen tullen.

Lisäksi Rytkönen muistuttaa, että Suomessa oli valtava resurssipula hoitajista jo ennen koronaa.

Yksityisellä puolella sen sijaan on jo ollut hieman keskustelua Ruotsin auttamisesta koronatestien ja henkilöstön osalta.

Yksityisiä sosiaali- ja terveysalan yrityksiä edustavan Hali ry:n johtaja Arja Laitinen kertoo, että keskustelu on ollut pienimuotoista yhden toimijan kanssa.

– Tärkeäksi nähdään, että olemassa oleva kapasiteetti varataan omaan toimintaan ja varautumiseen, Laitinen korostaa.

Yksityisiltä sairaaloilta tai lääkärikeskuksilta ei ole kyselty valmiutta hoitaa ruotsalaisia koronapotilaita.

Tukholmassa koronatilanne on johtamassa vakavaan hoitajapulaan ja tehohoitopaikkojen loppumiseen.
Tukholmassa koronatilanne on johtamassa vakavaan hoitajapulaan ja tehohoitopaikkojen loppumiseen.

Avuntarve ei ole ollut esillä Norrbottenin kanssa

Lapin sairaanhoitopiiri tekee säännöllistä yhteistyötä rajan yli eli pohjoisen Ruotsin Norrbottenin alueen kanssa.

Johtajaylilääkäri Jukka Mattila totesi sunnuntaina, että hänen tietoonsa ei ole tullut hoitajien tai lääkäreiden rekrytointiyrityksiä Ruotsin puolelta.

– Olemme viikoittain yhteyksissä Norrbottenin alueen kanssa, eikä avuntarve ole ollut keskusteluissa.

Infektioylilääkäri Markku Broas kertoo, että Lappi tekee tiivistä yhteistyötä myös Pohjois-Norjan kanssa. Epidemian torjunnan ammattilaiset Norrbottenin tartuntatautitorjuntayksiköstä ja Lapin sekä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit tekevät viikoittain raporttien vaihtoa.

– Katsotaan epidemiatilannetta ja sairaalakuormitusta. Yhteistyö on tiivistynyt viime kesästä lähtien.