Suo­mes­sa todettu 14 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa – Ka­ran­tee­ni voisi hi­das­taa vi­ruk­sen le­viä­mis­tä, Broas pe­rään­kuu­lut­taa kas­vo­mas­ki­suo­si­tus­ta

Ylilääkäri toivoo kasvomaskisuositusta julkisiin kulkuvälineisiin ja tiukennusta karanteeniohjeisiin.

Helsinki

Suomessa todettiin vuorokauden aikana 14 uutta koronavirustartuntaa, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL lauantaina. Tartuntoja on todettu yhteensä 7 568. Kuolemantapauksia oli perjantaihin mennessä raportoitu 331.

Merkittävä osa uusista koronavirustartunnoista on lähtöisin ulkomaanreissuilta, sanoo Lapin sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Markku Broas. Matkailijat ovat lipsuneet ohjeistetusta 14 päivän omaehtoisesta karanteenista.

– Tässä on nyt samantyyppinen tilanne kuin silloin helmikuussa. Tauti alkaa tulla ulkoapäin ja uhkana on epidemiatilanne, jos tauti pääsee kehittymään, Broas sanoo.

Korkean koronariskin maista tulevien ihmisten asettamista viranomaisen päätöksellä karanteeniin tulisi Broaksen mukaan pohtia.

– Tartuntatautilääkäri tekee sen päätöksen ja siinä myös annetaan hyvin yksityiskohtainen ohjeistus henkilölle siitä, mitä se karanteeni tarkoittaa. Kun viranomaispäätös on lakiin perustuva, sitä kyllä noudatetaan, Broas kertoo.

Broaksen mukaan jokaisen tulisi nyt kantaa vastuuta ja kysyä itseltään, onko ulkomaanmatka välttämätöntä tehdä. Kotimaassa voi matkailla lähes riskittömästi.

Kasvomaskit käyttöön ruuhkabusseissa

Tiukemman karanteenin ohella Broas peräänkuuluttaa kasvomaskisuositusta jo tuttujen hygienia- ja turvaväliohjeistusten lisäksi. Kasvomaskien käyttäminen olisi suositeltavaa ruuhkaisissa julkisissa kulkuvälineissä liikuttaessa sekä esimerkiksi yleisötapahtumissa.

– On hyvin tärkeä asia, että pidetään pari metriä turvaväliä. Se on nyt unohtunut tässä kesän aikana, Broas sanoo.

Jos kasvomaskisuositus ja karanteeniohjeistus eivät auta, ovat Broaksen mukaan uhkana uudet, tiukemmat liikkumisrajoitukset. Lähtökohtana tulisi olla koronaviruksen torjuminen lievemmillä ja nyt käytössä olevilla keinoilla.

Broaksen mukaan myös aktiivisella testaamisella on suuri merkitys. Koronavirustestejä tulisi hänen mukaansa tehdä viikon jokaisena päivänä, ja testattavaksi tulisi päästä jo lievien oireiden perusteella.