Suomen Yrit­tä­jien Mikael Pen­ti­käi­nen Kul­mu­nin esi­tyk­ses­tä: Kul­je­tus­tuen laa­jen­nus tarpeen – "Olisi eri­no­mais­ta, jos tukea voi­tai­siin lisätä ja sen ehtoja väl­jen­tää"

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mukaan kuljetustukien nostaminen Ruotsin tasolle turvaisi syrjäseutujen yritysten kilpailukyvyn.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mukaan kuljetustukien nostaminen Ruotsin tasolle turvaisi syrjäseutujen yritysten kilpailukyvyn.
Kuva: Sari Pelttari-Heikka

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) esitti tänään Lapin Yrittäjien juhlassa alueellisen kuljetustuen kehittämistä ruotsalaisen järjestelmän suuntaan.

Tilaisuudessa puhui myös Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Hänen mukaansa Kulmunin ehdotus saa Suomen Yrittäjien vahvan tuen.

– Kannatan lämpimästi ministeri Kulmunin ehdotusta siitä, että hallitus pohtii kuljetustuen kehittämistä Ruotsin järjestelmän suuntaan syrjäseutujen yritysten kilpailukyvyn turvaamiseksi. Kuljetustuki on tärkeä monen syrjäisen maakunnan tuotannollisille yrityksille, Pentikäinen sanoi.

Kuljetustuen tavoitteena on alentaa syrjäisten ja harvaan asuttujen alueiden yritysten pitkistä kuljetusmatkoista aiheutuvia lisäkustannuksia ja siten parantaa yritystoiminnan edellytyksiä näillä alueilla.

Suomessa maksetaan tänä vuonna alueellista kuljetustukea kuusi miljoonaa euroa. Tukea maksetaan Itä- ja Pohjois-Suomessa sekä Saarijärven-Viitasaaren seutukunnassa.

– Olisi erinomaista, jos tukea voitaisiin lisätä ja sen ehtoja väljentää, sekä pienille että suurille yrityksille. Erityisen tarpeen kuljetustuen lisäys olisi Lapissa ja yrityksille, jotka kilpailevat kuljetustukea monin verroin enemmän saavien ruotsalaisyritysten kanssa, Pentikäinen esitti puheessaan.

Tukea on saanut vuosittain runsas 200 yritystä. Minimituki on 1000 euroa ja enimmäistuki 500 000 euroa. Tuki on 9-20 prosenttia kuljetusmaksusta.

Tuen piiristä on rajattu useita toimialoja, kuten maa- ja metsätalouden alat.  Ruotsissa alueellinen kuljetustuki oli vuonna 2017 noin 40 miljoonaa euroa ja sitä sai yli 500 yritystä. Tuen suuruus oli 10–45 prosenttia kuljetusmaksusta.