Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Suomen si­sä­po­liit­ti­nen kuo­hun­ta nousi esiin Sak­san-vie­rai­lul­la – Pää­mi­nis­te­ri Orpo Ber­lii­nis­sä: Suomen hal­li­tuk­ses­sa ei ole ää­ri­oi­keis­to­lais­ta puo­luet­ta

Saksalaisessa mediassa Suomen uutta hallitusta on kutsuttu muun muassa kauhukabinetiksi.

Petteri Orpon (kok.) tapasi Saksan liittokansleri Olaf Scholzin perjantaina.
Petteri Orpon (kok.) tapasi Saksan liittokansleri Olaf Scholzin perjantaina.
Kuva: HANNIBAL HANSCHKE

Suomen sisäpolitiikka väritti Petteri Orpon (kok.) ensimmäistä Berliinin-vierailua pääministerinä tämän tavatessa Saksan liittokansleri Olaf Scholzin perjantaina. Orpo kertoi nostaneensa aiheen itse keskusteluun.

– Me emme keskustelleet suomalaisten ministereiden edesottamuksista vaan yleisellä tasolla siitä, että Suomessa käydään hallituksen ympärillä keskustelua. Totesin vain, että täällä ei tarvitse olla huolissaan, Orpo sanoi tiedotustilaisuudessa suomalaisille toimittajille.

Saksalaisen ja suomalaisen median yhteisessä tiedotustilaisuudessa Orpo vakuutti, että Suomen hallitus jakaa liberaalin demokratian arvot eikä hyväksy rasismia, natsismia tai ääriliikkeitä.

– Suomen hallituksessa ei ole äärioikeistolaista puoluetta. Olemme keskustaoikeistolainen hallitus. Jaamme samat arvot kuin Saksassa, Orpo sanoi.

Lisäksi Orpo kertoi keskustelleensa Scholzin kanssa muun muassa maiden välisistä suhteista sekä kauppa- ja taloussuhteiden kehittämisestä.

Kysymyksiä äärioikeistosta

Suomen uusi hallitus on saanut kielteistä julkisuutta Saksassa. Media on huomioinut rasismi- ja natsikohun ja nimittänyt Orpon hallitusta kauhukabinetiksi.

Tiedotustilaisuudessa suuri osa kysymyksistä liittyi Suomen hallituksen ympärillä viime aikoina käytyihin keskusteluihin ja sen vaikutuksiin maiden välisiin suhteisiin.

Saksassa äärioikeisto ja natsismi ovat maan historian vuoksi erityisen herkkiä teemoja.

– Hän (Orpo) on vahvistanut minulle, että hänen johtamansa hallitus tulee jatkamaan sellaista politiikkaa, mistä Suomi on tunnettu. Hän on tehnyt selväksi sen, ettei rasismia hyväksytä, Scholz vastasi kysymykseen äärioikeiston noususta.

Scholz ja Orpo sanoivat kumpikin, että maiden välit ovat ystävälliset ja tiiviit.

– Saksa ja Suomi ovat samanmielisiä maita, ja uusi hallitus haluaa jatkaa tätä yhteistyötä, Orpo sanoi.

Scholz ja Orpo keskustelivat myös ajankohtaisista kansainvälisistä kysymyksistä ja EU-asioista, kuten vahvan tuen jatkamisesta Ukrainalle.

Puheenvuoroissaan Orpo ja Scholz painottivat molemmat sitä, että maat tukevat Ukrainaa niin pitkään kuin on tarve.

– Teemme tämän selväksi myös EU-tasolla, Orpo sanoi.

Työryhmä kitkemään rasismia

Oppositio on vaatinut Suomen eduskuntaa keskeyttämään kesätaukonsa. Orpo sanoi kuitenkin, ettei pidä eduskunnan koolle kutsumista tarpeellisena. Orpon mukaan hallitus tuo syksyllä istuntokauden alussa eduskunnalle tiedonannon, josta käydään keskustelu ja sitten äänestetään.

– Olemme sitoutuneet yhteisellä julistuksella täysin yksiselitteisesti omassa toiminnassamme hallituksena edistämään tasa-arvoisen yhteiskunnan periaatteita, kitkemään rasismia. Siksi en pidä tätä tarpeellisena nyt, hän sanoi.

Pääministeri sanoi, että hallitus luo toimenpideohjelman yhdenvertaisuuden lisäämiseksi sekä syrjinnän ja rasismin kitkemiseksi suomalaisesta yhteiskunnasta, puheesta ja toiminnasta.

– Työryhmä aloittaa saman tien työskentelyn, ja tähän työhön tulevat sitoutumaan kaikki hallituspuolueet. Siinä haetaan ne suuntaviivat ja konkreettiset linjaukset, joita hallitus tulee sitten työssään noudattamaan. Ja pidän tätä työtä erittäin tarpeellisena, Orpo sanoi.

Orpo myönsi hallituksen tilanteen olevan jännitteinen. Hän kertoi keskustelevansa hallituspuolueiden puheenjohtajien kanssa siinä tapauksessa, jos RKP päättää liittyä oppositiopuolueiden rintamaan ja vaatia eduskunnan koolle kutsumista ennen istuntokauden alkua.