Jääkiekko: RoKi Hockey sai ison omis­ta­jan Sveit­sis­tä – EHC Klo­te­nin osa­omis­ta­ja Mike Schälch­li on Lapin ystävä

Pääkirjoitus: Venäjä jatkaa hyb­ri­di­ope­raa­tio­taan Suomen rajalla niin kauan kun se katsoo hyö­ty­vän­sä siitä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Suo­ma­lais­asian­tun­ti­jat eivät usko Putinin aseman olevan uhat­tu­na  – "jos kapina etenee ja seu­rauk­se­na on si­säl­lis­so­taa muis­tut­ta­va ti­lan­ne, Suomen rajan hal­lin­ta on eri­tyi­sen tär­keää"

"Prigozhin pelaa upporikasta rutiköyhää", Mika Aaltola kommentoi Twitterissä.

Helsinki
Venäjän presidentin Vladimir Putin pitämässä televisiopuhetta 24. kesäkuuta 2023. Putin sanoi, että terrorismin vastaisia ​​toimia pannaan täytäntöön Moskovassa ja muilla Venäjän alueilla. Putin ei maininnut puheessaan avoimesti Wagner-ryhmää tai sen johtajaa.
Venäjän presidentin Vladimir Putin pitämässä televisiopuhetta 24. kesäkuuta 2023. Putin sanoi, että terrorismin vastaisia ​​toimia pannaan täytäntöön Moskovassa ja muilla Venäjän alueilla. Putin ei maininnut puheessaan avoimesti Wagner-ryhmää tai sen johtajaa.
Kuva: SERGEI ILNITSKY

Suomalaisasiantuntijat eivät usko Wagner-palkkasotilasryhmän johtajan Jevgeni Prigozhinin johtaman kapinan uhkaavan Venäjän presidentti Vladimir Putinin asemaa, vaikka kapina lisääkin epävakautta Venäjällä.

Asiantuntijat ovat kommentoineet Venäjän tilannetta Twitterissä.

Ulkopoliittisen instituutin (Upi) johtaja Mika Aaltolan mukaan on luultavaa, että Wagner-kapina nujerretaan. Suomen näkökulmasta valtakamppailu Venäjällä ja maan mahdollinen epävakautuminen vaativat kuitenkin herkeämätöntä vahtia.

– Mutta jos kapina etenee ja seurauksena on sotilaallisia välienselvittelyjä, sisällissotaa muistuttava tilanne, rajan hallinta on erityisen tärkeää, Aaltola kirjoittaa.

Hänen mukaansa heikentyvissä valtioissa ryhmittymien väliset kiistat ovat arkipäiväisiä eikä vallan monopoli Venäjällä enää ole täysin Putinin käsissä.

Mika Aaltolan mukaan on todennäköistä, että Wagner-kapina nujerretaan.
Mika Aaltolan mukaan on todennäköistä, että Wagner-kapina nujerretaan.
Kuva: Mauri Ratilainen / Com.Pic.- Kuv

– Prigozhin pelaa upporikasta rutiköyhää. Haastaa valtaa, kun ei enää ollut mitään hävittävää. Kapina on käynnissä. Putinin odotetaan murskaavan sen. Mutta jos tässä on ongelmia ja sekavuus jatkuu, se kertoo vallan perustojen rakoilemisesta Venäjällä.

Aaltolan mukaan Prigozhinin "julkea valtahaaste" vaatii nopeaa valtanäytöstä Putinilta.

– Jos sitä ei tule tai on köykäinen, valta valuu käsistä.

Suomessa oltava hereillä

Myös kokoomuksen ensimmäisen kauden kansanedustajat kenraalimajuri evp. Pekka Toveri ja sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll kommentoivat tapahtumia Twitterissä.

Toveri arvioi, että Prigozhinin kapinointi tuskin saa suurempaa tukea aseellisissa joukoissa.

– En usko että Putinin valta olisi vakavasti uhattuna, sisäisen turvallisuuden joukot ovat vahvemmat kuin Wagnerin joukot. Mutta tämä heikentää Venäjää.

Limnéllin mukaan yksi historianlehti on Venäjällä kääntymässä.

– Jos tiedot pitävät paikkansa, on sisäinen valtakamppailu Venäjällä nyt käynnissä. Prigozhin on tähän asti ollut koskematon, mutta tuskin enää ja sisäinen sekaannus lisääntyy, hän kirjoittaa Twitterissä.

Jarno Limnéll.
Jarno Limnéll.
Kuva: Lännen Media

Venäjän naapurimaana tätä kehitystä on Suomessa Limnéllin mukaan syytä seurata tarkoin. Kapinointi on saanut Putinin näyttämään heikolta ja tämän on pakko reagoida tilanteeseen, hän sanoo.

Ulkoministeriön kestävän kehityksen ja kaupan viestinnän yksikön päällikkö Ville Cantell kirjoittaa Twitterissä, että todellinen vallankaappaus vaatisi tukea vallan sisäpiiristä ja on epäselvää, onko Prigozhinilla sitä.

– Seuraavat tunnit Putinin puheen jälkeen ovat tärkeitä. - - Mitä enemmän aikaa kuluu, kasvaa epävarmuus ja riskit. Uskottavuus kuitenkin pelissä, eli seuraako toimet sanoja, hän analysoi.

Hän myös muistuttaa, ettei "hetkeksikään pidä luulla Wagneria hyväntahtoisiksi vapauttajiksi".

– Kyseessä on pahamaineinen palkka-armeija, joka syyllistynyt järkyttäviin sotarikoksiin.