Sun­nun­tain päi­vit­ty­vä ko­ro­na­seu­ran­ta: Lapissa 25 ko­ro­na­tar­tun­taa, Bri­tan­nias­sa kansaa neu­vo­taan va­rau­tu­maan pitkään eris­tyk­seen, Pre­si­dent­ti Nii­nis­tö myöntää IS:lle käy­neen­sä pää­mi­nis­te­ri Marinin kanssa vies­tin­vaih­toa krii­si­ryh­mäs­tä

21.19: Lapissa 25 todettua koronatartuntaa, terveysviranomaiset toivovat tiukennuksia länsirajan työmatkaliikenteeseen

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu sunnuntai-iltaan mennessä 18 varmistettua koronavirustapausta. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella varmistettuja tapauksia on seitsemän.

Nyt alueen terveydenhuoltoviranomaiset ovat vedonneet politiikkoihin, että Lapissa tehtäisiin samankaltaisia ratkaisuja, joita on otettu käyttöön Suomen ja Viron välisessä työmatkailussa.

On todettu koronatapauksia, jossa mahdollinen tartunta on lähtöisin Ruotsista. Infektioylilääkäri Markku Broas olisi valmis tiukentamaan liikkumista Ruotsin ja Suomen välillä.

–Me tiedämme yhden tapauksen, jossa positiivinen koronatapaus löytyi Ruotsin puolella olevasta terveydenhuollon hoitolaitoksesta. Virukselle altistuneita suomalaisia sairaanhoitajia on nyt asetettu karanteeniin.

– Rajaamistoimilla voidaan selkeästi hidastaa ja vaimentaa koronaepidemian kulkua, joten täällä toimisi samat ratkaisut, jotka on otettu käyttöön Suomen ja Viron välisessä työmatkailussa.

Lapissa pe­lä­tään koronan le­viä­mis­tä työ­mat­ka­lii­ken­teen mukaan – "Ra­jaa­mis­toi­mil­la voidaan sel­keäs­ti hi­das­taa ko­ro­na­epi­de­mian kulkua"

19.24: Pää­mi­nis­te­ri Marin: "K­rii­siai­ka ei ole se hetki, jolloin ky­seen­alais­te­taan toi­mi­val­tais­ten vi­ran­omais­ten osaa­mi­nen"

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vakuutti tänään sunnuntaina Twitterissä hallituksen tekevän kaikkensa koronaepidemian hillitsemiksi. Hänen mukaansa kriisiaika ei ole se hetki, jolloin viranomaiset kyseenalaistetaan.

– Kriisiaika ei ole se hetki, jolloin kyseenalaistetaan toimivaltaisten viranomaisten osaaminen ja kyky, tai uudistetaan johtamisen rakenteen. Kriisissä tehdään päätöksiä ja toimitaan sen tiedon pohjalta, joka on käytettävissä. Hallinnon tehtävä on toimeenpanna linjaukset, Marin kirjoitti Twitterissä.

Presidentti Sauli Niinistö kertoo esittäneensä erityisen kriisiryhmän eli niin sanotun nyrkin perustamista koronakriisin vuoksi.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan presidentti on lähettänyt kuluvalla viikolla valtioneuvostolle ideaan liittyen kirjeen sähköpostitse.Marin on torjunut asian valtionsäännön vastaisena.

18.13: SDP siirtää puoluekokouksensa elokuuhun

Sdp liittyy puoluekokoustaan koronavirustilanteen takia siirtävien puolueiden joukkoon. Sdp: puoluehallitus päätti asiasta sunnuntaina.

Puoluekokous siirtyy kesäkuulta elokuun loppuun. Puoluekokous alkaa lauantaina 22.8. ja päättyy maanantaina 24.8. Kokouspaikkana säilyy Tampere-talo

17.39 Britanniassa kansaa neuvotaan varautumaan pitkään eristykseen

Britannian hallitus kehottaa kansalaisia valmistautumaan siihen, että koronaviruksen takia määrätyt eristystoimet jatkuvat kesäkuuhun asti.

– En voi ennustaa tarkkaan, mutta kaikkien on syytä varautua, että nämä toimet pysyvät voimassa pitkään, sanoi kabinettiministeri Michael Gove BBC:lle.

Britanniassa ihmisiä on kehotettu pysymään mahdollisimman paljon sisällä, jotta viruksen leviämistä saataisiin hillittyä.

Pääministeri Boris Johnson sanoi alun perin, että rajoitustoimet olisivat voimassa kolmen viikon ajan.

https://www.lapinkansa.fi/britanniassa-kansaa-neuvotaan-varautumaan-pitkaan/749211

17.18 Presidentti Niinistö myöntää IS:lle käyneensä pääministeri Marinin kanssa viestinvaihtoa kriisiryhmästä

Presidentti Sauli Niinistö sanoo Ilta-Sanomille käyneensä pääministeri Sanna Marinin (sd.) kanssa viestinvaihtoa niin sanotusta kriisiryhmästä torstaina.

Presidentti myöntää lehdelle, että on pohtinut, olisiko eri alan asiantuntijoista mahdollista koota koronakriisissä jonkinlainen kriisiryhmä.

– Minun päässäni ja ymmärtääkseni monen muunkin on syntynyt tuumailuja siitä, olisiko näistä asiantuntijoista koottavissa jonkinlainen kriisiryhmä eli käytännöntoimijat miettimään yhdessä hallinnon kanssa asioita, presidentti sanoi Ilta-Sanomille tänään.

https://www.lapinkansa.fi/presidentti-niinisto-myontaa-islle-kayneensa-paami/749205

14.30: Suo­ma­lai­nen lää­kä­ri- ja hoi­ta­ja­ryh­mä ei läh­de­kään ko­ro­na­vi­ruk­sen run­te­le­maan Es­pan­jaan

Aie rekrytoida suomalaisia lääkäreitä ja sairaanhoitajia koronaviruksen runtelemaan Espanjaan ei toteudu.

Useat vapaaehtoiset suomalaiset lääkärit ja sairaanhoitajat olisivat hänen mukaansa olleet valmiita lähtemään auttamaan. Monilla heillä on ennestään kokemusta kansainvälisistä avustusoperaatioista.

Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää kertoo sähköpostitse Lännen Medialle, että ryhmän lähettäminen osoittautui eri käytännön syistä vaikeaksi.

Järvenpää korostaa, ettei Mehiläinen ole ollut yrityksenä missään vaiheessa rekrytoimassa suomalaislääkäreitä ja sairaanhoitajia Espanjaan.

– Sain henkilökohtaisesti avunpyynnön suomalaislääkärien ja sairaanhoitajien lähettämisestä Espanjaan.

Pyyntö tuli hallituksen puheenjohtajalta yrityksestä, joka vastaa Espanjassa useasta julkisesta sairaalasta.

– Tämä pyyntö on välitetty eteenpäin yhtiömme sisällä ja sitä kautta myös tullut julkisuuteen, Järvenpää sanoo.

Suo­ma­lai­nen lää­kä­ri- ja hoi­ta­ja­ryh­mä ei läh­de­kään ko­ro­na­vi­ruk­sen run­te­le­maan Es­pan­jaan

14.26: Yle: Lapissa neljä uutta ko­ro­na­tar­tun­taa

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas vahvisti Ylelle, että sunnuntai-iltapäivään mennessä Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Alueen tartuntaluku on yhteensä 17.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila kertoi sunnuntaina Ylelle, ettei uusia koronatartuntoja ole toistaiseksi löydetty sairaanhoitopiirin alueelta. Länsi-Pohjassa on todettu yhteensä kuusi tartuntaa.

Lapissa on tällä hetkellä yhteensä 23 koronavirustartuntaa.

12.18: Poliisi muis­tut­taa eris­tet­ty­nä olevan Uu­den­maan rajan ylit­tä­viä työ­mat­ka­lai­sia: Va­rat­kaa maa­nan­tai­na enemmän aikaa

Tarkastuspisteillä on ollut sunnuntaiaamuun mennessä yhteensä yli 18 000 ajoneuvoa, joista on jouduttu käännyttämään lähes 900. Jokaisen tulee valmistautua esittämään tarkistuspisteellä riittävä suullinen tai kirjallinen peruste tai syy liikkumiselle.

Poliisi muis­tut­taa eris­tet­ty­nä olevan Uu­den­maan rajan ylit­tä­viä työ­mat­ka­lai­sia: Va­rat­kaa maa­nan­tai­na enemmän aikaa

11.49 Runsaat 16 000 ajoneuvoa pyrki Uudellemaalle tai sieltä pois lauantaina

Poliisi tarkisti lauantaina yhteensä 16 555 ajoneuvoa Uudenmaan ja naapurimaakuntien rajalla. Poliisin mukaan ajoneuvoista 835 käännytettiin.

Junissa oli lauantain aikana 746 matkustajaa, joista 19 käännytettiin.

Lauantain aikana valmiuslain rikkomisesta annettiin yksi sakko.

Sunnuntaina aamuyhdeksään mennessä maakuntarajalle oli saapunut 1 702 ajoneuvoa, joista 58 käännytettiin.

11.38 THL: Suomessa yli 1200 varmistettua koronatapausta

Suomessa on tähän mennessä varmistettu yhteensä 1 218 koronavirustartuntaa kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Määrä on lisääntynyt eilisestä runsaalla 50 tapauksella.

Tartunnoista lähes tasan kaksi kolmasosaa on diagnosoitu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella.

Todellinen sairastuneiden määrä on käytännössä varmasti suurempi, koska kaikkia oireita saaneita ei ole testattu.

Eilen kerrottujen tietojen mukaan virukseen on kuollut yhdeksän suomalaista, ja tehohoidossa on noin 30 potilasta.

10.54 Tokion olympialaiset kisataan todennäköisesti heinä–elokuussa 2021

Tokion kesäolympialaiset järjestetään ensi vuonna todennäköisesti samana ajankohtana kuin ne oli tänä vuonna tarkoitus pitää.

Japanin yleisradioyhtiö NHK kertoo lähteisiinsä nojaten, että Tokion kisojen järjestelykomitea on kallistumassa heinä–elokuun 2021 kannalle.

Olympialaisten avajaispäivä olisi 23. heinäkuuta, kun sen oli alun perin tarkoitus olla tänä vuonna 24. heinäkuuta.

Kisat päättyisivät 8. elokuuta 2021.

https://www.lapinkansa.fi/tokion-olympialaiset-kisataan-todennakoisesti-hein/748611


10.35 Kemin kaupunginhallituksen demarit moittivat kaupungin lomautussuunnitelmia

Kemin kaupungin ilmoitukset työnteon estymisestä eivät ole linjassa kaupunginhallituksen periaatteiden kanssa, Kemin sosiaalidemokraatit kirjoittavat.

Demarien mukaan kaupunginhallitus linjasi hyvin yksimielisesti, että lomautusten osalta toimitaan maltillisesti, kuten maan hallitus on toivonut.

– Kaupunginhallitus linjasi myös, että jos lomautuksiin lähdetään, niin ennen lomautuspäätöstä puheenjohtajistolta pyydetään asiaan kanta, kaupunginhallituksen sosiaalidemokraattinen ryhmä kirjoittaa tiedotteessaan.

Torstaina Kemi ilmoitti 150 työntekijän lomauttamisesta.

https://www.lapinkansa.fi/kemin-kaupunginhallituksen-sosiaalidemokraatit-vaa/748613