Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Lapin Kansan kalakilpailu: Suuria ahvenia ja hurjia har­juk­sia

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Stora Enson tulos romahti al­ku­vuon­na, yhtiö syyttää muun muassa lakkoja – "Suuri pet­ty­mys"

Kysynnän vähentymisen ja kustannusten nousun lisäksi Stora Enso sanoo kärsineensä muun muassa kuljetusalan lakoista Suomessa.

Metsäyhtiö Stora Enson tulos rojahti ensimmäisellä vuosineljänneksellä peräti 53 prosenttia vertailukaudesta. Operatiivinen liikevoitto oli 234 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 503 miljoonaa.

– Tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen tuloksemme on suuri pettymys, sanoo toimitusjohtaja Annica Bresky osavuosikatsauksessa.

– Markkinoista johtuvan kysynnän vähentymisen ja kustannusten nousun lisäksi olemme kärsineet operatiivisista ongelmista sekä kuljetusalan lakoista Suomessa.

Kannattavuutta kuvaava operatiivinen liikevoittoprosentti oli alkuvuonna 8,6. Kannattavuus heikkeni merkittävästi vertailukaudesta, sillä vuotta aiemmin vastaava luku oli 18,0.

Liikevaihto laski kolme prosenttia vuoden takaisesta ja oli noin 2,7 miljardia euroa.

Stora Ensolta tiedettiin odottaa heikkoa tulosta. Yhtiö antoi viime viikolla ruman tulosvaroituksen, jonka mukaan operatiivisen liiketuloksen ennakoidaan putoavan tänä vuonna ainakin 50 prosenttia.

Laajaa vastatuulta

Stora Enson liiketoiminta kohtaa nyt vastatuulta laajalla rintamalla. Yhtiön mukaan koko pakkausmarkkina heikkenee tällä hetkellä. Etenkin aaltopahvin pintakartongin kysynnän odotetaan pysyvän heikkona, mutta myös kuluttajapakkauskartongissa on yhtiön mukaan merkkejä heikkenemisestä.

Stora Enson puutuotteiden kysyntää syö asuinrakentamisen supistuminen. Sellua valmistavaan Biomaterials-divisioonaan puolestaan iskee kuitupuun hinnannousu sekä maailman sellumarkkinoiden heikkeneminen. Stora Enson mukaan sellun kysynnän odotetaan heikentyvän Euroopassa ja Kiinassa.

– Tänä vuonna liiketoimintaympäristön odotetaan olevan merkittävästi haastavampi kaikille divisioonillemme. Useimpien tuotteidemme kysyntä on heikkoa tai heikkenemässä, ja markkinoilla on edelleen epävarmuutta, Bresky sanoo.

Kustannusten nousu kurittaa

Stora Enso ennakoi katteidensa kärsivän kustannusten noususta, erityisesti energian, puun ja kemikaalien osalta.

Marginaalien suojaamiseksi Stora Enso sanoo valmistautuvansa "tehokkaalla kustannustenhallinnalla" kysynnän vaihteluun. Yhtiön mukaan kysynnän vaihteluun voidaan vastata myös tuotannon joustolla.

Stora Enson pakkausmateriaalidivisioonassa käytiin alkuvuonna läpi muutosneuvottelut, joissa sovittiin, että tilapäisiin lomautuksiin voidaan ryhtyä tarvittaessa. Muutosneuvotteluiden piirissä oli noin 1 300 työtekijää.

Kaksi viikkoa sitten Stora Enso ilmoitti aikovansa sulkea pysyvästi toisen Anjalan tehtaan kahdesta paperikoneesta. Painopaperien valmistus tehtaalla lopetettaisiin, ja kirjapaperin tuotanto keskitettäisiin yhdelle linjalle.

Samalla yhtiö kertoi aloittavansa muutosneuvottelut, jotka koskevat Anjalankosken tehdasintegraatin koko henkilöstöä. Kokonaisuuteen kuuluvat Inkeroisten kartonkitehdas ja Anjalan paperitehdas.