Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

pääkirjoitus: Lapilla on Poh­jo­lan lin­nak­kees­sa tärkeä rooli

Stora Enso in­ves­toi mil­jar­din Oulun teh­taa­seen – muuttaa tehtaan pa­pe­ri­ko­neen ku­lut­ta­ja­pak­kaus­kar­ton­ki­lin­jak­si

Helsinki
Stora Enso investoi noin miljardi euroa Oulun tehtaaseen. Investoinnilla muutetaan tehtaan käytöstä poistettu paperikone kuluttajapakkauskartonkilinjaksi.
Stora Enso investoi noin miljardi euroa Oulun tehtaaseen. Investoinnilla muutetaan tehtaan käytöstä poistettu paperikone kuluttajapakkauskartonkilinjaksi.
Kuva: Maiju Pohjanheimo

Metsäyhtiö Stora Enso on päättänyt investoida noin miljardi euroa Oulun tehtaan käytöstä poistetun paperikoneen muuntamiseen suuren mittaluokan kuluttajapakkauskartonkilinjaksi.

Taivekartongin ja päällystetyn valkaisemattoman kartongin tuotannon arvioidaan käynnistyvän vuoden 2025 alkupuolella. Investointi tuo Oulun tehtaalle noin 300 uutta työpaikkaa ja työllistää epäsuorasti noin 1 500 ihmistä.

Uuden tuotantolinjan tuotantokapasiteetti tulee olemaan 750 000 tonnia vuodessa ja vuosittaisen liikevaihdon lasketaan nousevan noin 800 miljoonaan euroon. Kuitupuuta uudella linjalla käytetään noin miljoonaa kuutiometriä vuodessa.

– Uusiutuvat pakkaukset ovat jatkossakin suurin strateginen kasvualueemme. Markkinat kasvavat nyt ensimmäistä kertaa nopeammin kuin muovipohjaisten pakkausten markkinat. Nyt tehty päätös oli muita vaihtoehtoja tehokkaampi tapa hyödyntää olemassa olevia resursseja tuotteiden saattamiseksi markkinoille nopeasti ja kustannustehokkaasti. Meillä on hyvät edellytykset kasvattaa liikevaihtoamme ja markkinaosuuttamme, sanoi Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky tiedotteessa.

Kartonkia käytetään elintarvike- ja juomapakkauksissa, ja kohdemarkkinoita ovat pääasiassa Eurooppa ja Pohjois-Amerikka.

– Investointi on iso askel eteenpäin Euroopan markkinoilla ja tekee Oulun yksiköstämme suuren mittaluokan tehtaan, joka parantaa sekä kuluttajapakkauskartonkien että aaltopahvin pintakartonkien eli kraftlinerien kannattavuutta ja kilpailukykyä. Muunnettu linja tulee olemaan Euroopan kustannuskilpailukykyisin taivekartonkikone ja mahdollistaa tuotannon optimoinnin ja kasvun muillakin tehtaillamme, sanoi Packaging Materials -divisioonan johtaja Hannu Kasurinen tiedotteessa.

Kartonkituotanto yli tuplaantuu Oulussa

Toinen Oulun tehtaan suljettu paperikone muunnettiin aaltopahvin pintakartonkia eli kraftlineria valmistavaksi koneeksi viime vuonna. Sen tuotanto on nyt noin 450 000 kartonkitonnia vuodessa, joten uusi investointi merkitsee tuotantomäärien nousevan yli kaksinkertaisiksi.

Oulun tehtaan uusi hanke on osa Stora Enson suuntausta kohti pakkausmateriaaleja ja pois paperista. Yhtiö kertoi syyskuussa ostavansa miljardikaupalla hollantilaisen pakkausvalmistaja De Jong Packaging Groupin.

Harkinnassa on myös Belgiassa sijaitsevan Langerbruggen tehtaan toisen paperilinjan muuttaminen kraftlinerille. Nykyisin sanomalehtipaperia tuottavan linjan muutoksesta odotetaan päätöstä ensi vuoden puolella.

Stora Enson pohjoismaiset paperitehtaat, eli Kouvolan lähistöllä sijaitseva Anjalan tehdas ja Ruotsin Hylte, ovat myynnissä.

Poliitikot iloitsivat investoinnista

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala kiitteli investointipäätöstä ja totesi, että se parantaa Oulun ja koko Pohjois-Suomen elinvoimaa ja kilpailukykyä.

– Investoinnilla on merkittävät työllistävät vaikutukset Oulun alueella, Laajala sanoi tiedotteessa.

Laajala muistutti samalla, että koko Suomen teollinen kasvu tapahtuu nyt pohjoisessa. Jopa 70 prosenttia Suomen luonnonvaroihin perustuvista uusista suurteollisuuden investoinneista kohdistuu Pohjois-Suomeen. Jotta suunnitelmat toteutuisivat, täytyy valtion investoida alueen väyliin.

Myös valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kiitteli hanketta Twitterissä.

– Hyvä Suomi! Miljardi-investointi Ouluun. Kiitos Stora Enso! 300 uutta työpaikkaa. Miljardiluokan juttu. Metsäteollisuus on hyvinvointimme kulmakivi. Tein aiemmin esityksen tehdasta vauhdittavasta tiehankkeesta valtion budjettiin. Nyt tie toteutetaan, Saarikko iloitsi.

Ammattiliitto Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala oli myös tyytyväinen.

– Suomi on hyvä maa investoida. Upea juttu! Vahvinta on yhteistyö, Vanhala tviittasi.

Kolmannen neljänneksen tulos nousi liki 29 prosenttia

Stora Enso teki heinä-syyskuussa 527 miljoonan euron operatiivisen liiketuloksen. Tulos kasvoi liki 29 prosenttia vuoden takaisesta. Samalla liikevaihto kasvoi 15 prosenttia ja hipoi kolmea miljardia.

Toimitusjohtaja Breskyn mukaan vuosineljänneksen operatiivinen liiketulos oli yhtiön paras sitten 2000-luvun alun. Liikevaihto oli paras kolmannen neljänneksen liikevaihto sitten vuoden 2007.