Porocup: Luonto näytti voi­man­sa – kisa jou­dut­tiin kes­keyt­tä­mään

kolumni: Kuka sinä olet sil­loin, kun kukaan ei ole kat­so­mas­sa?

pääkirjoitus: Esi­mer­kil­lä on voimaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Stol­ten­berg sanoo Naton vas­taa­van päät­tä­väi­ses­ti, jos Itä­me­ren va­hin­got to­dis­te­taan ta­hal­li­sek­si hyök­käyk­sek­si

Naton pääsihteeri kertoi puhuneensa presidentti Sauli Niinistön ja Viron pääministerin Kaja Kallaksen kanssa.

Bryssel

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Nato vastaa yhtenäisesti ja päättäväisesti, jos merenalaisen infrastruktuurin vahingoittaminen Itämerellä todistetaan tahalliseksi hyökkäykseksi Naton kriittistä infrastruktuuria vastaan.

Stoltenberg puhui asiasta lyhyesti saapuessaan Naton puolustusministerien kokoukseen Brysselissä yhdessä Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Stoltenberg sanoi, että tärkeintä on nyt selvittää mitä tapahtui ja kuinka se saattoi tapahtua. Hän myös kertoi puhuneensa presidentti Sauli Niinistön ja Viron pääministerin Kaja Kallaksen kanssa.

– Olemme läheisessä yhteydessä, Stoltenberg sanoi.

Suomessa poliittinen johto ja viranomaiset kertoivat eilen huolestuttavia tietoja siitä, että kaasuputki ja tietoliikennekaapeli Suomen ja Viron välillä ovat vaurioituneet todennäköisesti ulkopuolisen toiminnan seurauksena.

Häkkäsen kone myöhässä

Vuoto Balticconnector-kaasuputkessa havaittiin viikonloppuna. Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan alustava arvio on, että kaasuputki ei ole voinut vaurioitua tavanomaisen käytön tai paineenvaihtelun takia.

Poliittinen johto ei ole toistaiseksi puhunut julkisuuteen sabotaasista, joka viittaa sanana vahingontekoon tahallisena poliittisena tai sotilaallisena voimakeinona. Samaan aikaan keskusrikospoliisin rikosylitarkastajan Timo Kilpeläisen arvion mukaan vahinko ei ole ollut "ihan tavallisen ihmisen teko".

Suomea Naton päämajassa Brysselissä edustaa puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.). Hänen koneensa on kuitenkin ollut myöhässä, eikä hän toistaiseksi ole saapunut median eteen Brysselissä.