Pääkirjoitus: Suomen Pi­sa-tu­lok­set ovat las­ke­neet jo lähes koko 2000-lu­vun ajan – häm­mäs­tyt­tä­vin­tä il­miös­sä on se, ettei kor­jaus­lii­ket­tä ole on­nis­tut­tu te­ke­mään

Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

St1 edistää lai­ton­ta tuu­li­voi­ma­han­ket­ta

Helsingin Sanomat uutisoi 13.11. St1:n suunnitelmasta rakentaa valtava tuulivoimapuisto saamelaisten pyhälle tunturille. Saamelaiset saivat järkyttyä St1 Nordicin uusiutuvan energian johtajan Thomas Hansenin asiattomasta kommentista. Hänestä "on täysin väärin väittää, että saamelaiset kokevat oikeuksiaan loukattavan”.

Hansen jatkaa viestinnässään St1:n hallituksen puheenjohtajan ja pääomistajan Mika Anttosen linjaa. Syyskuussa Helsingin kesäylipiston tilaisuudessa hän totesi saamelaisten olevan “jokin ryhmä, jolla on mielipiteitä”.

Saamelaisilla on kansainvälisten sopimusten ja oikeuden turvaama oikeus päättää maidensa käytöstä. Tuulivoimapuiston rakentaminen ilman saamelaisten hyväksyntää tarkoittaa saamelaisten pakotettua siirtämistä perinteisiltä mailtaan, mikä on kansainvälisen oikeuden vastaista ja ihmisoikeusrikkomus.

Hanketta vastustavaan “ryhmään” kuuluvat muun muassa neljän valtion alueella toimiva Saamelaisneuvosto, Norjan ja Suomen saamelaiskäräjät, Rástegaisan alueen poronhoitajat, Tanan, Karasjoen ja Utsjoen kunnat, paikalliset yhdistykset, suomalaiset ja norjalaiset luonnonsuojeluyhdistykset sekä lukuisat yritykset, maanomistajat ja muut paikalliset.

HS:n haastattelussa Hansen pyrkii häilyttämään rajaa Rástegaisan ja Fosenin, laittoman tuulivoimapuiston välillä. Ymmärrettävästi St1 ei halua hankettaan sekoitettavan samanlaiseen, Norjan korkeimman oikeuden laittomaksi toteamaan hankkeeseen. St1 tuntuukin luottavan, että mikäli suunniteltu Rástegaisan tuulivoimapuisto todettaisiin laittomaksi, ei sen tarvitse oikeuden päätöstä noudattaa. Onko tämä viesti, joka oikeusvaltio Suomesta halutaan viedä maailmalle?

Saamelaiset ovat vuosien ajan todenneet harvinaisen selvästi St1:lle, etteivät he ole tervetulleita maillemme. Voisi myös kuvitella, että satojen saamelaisnuorten kokoontumien viikon kestäneeseen mielenosoitukseen Osloon lokakuun alussa olisi saanut St1:n ymmärtämään, että saamelaiset ovat valmiita taistelemaan perinteisistä maistaan.

St1 on vapaa edistämään hankettaan, mutta kun he ovat kaivinkoneiden kanssa Rástegaisalla, ovat myös saamelaiset siellä. Erästä saamelaisnuorta lainataksemme, emme teitä vastaan, vaan maan ja luonnon sekä saamelaisen kulttuurin puolesta.

Anni-Sofia Niittyvuopio

Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston puheenjohtaja

Petra Laiti

Suomen Saamelaisnuorten puheenjohtaja