Pääkirjoitus: Työ­pe­räis­tä maa­han­muut­toa tar­vi­taan lisää, ja sen vas­tus­ta­mi­nen on vaa­ral­lis­ta po­pu­lis­mia

Korot: Ra­hoi­tus­vas­ti­ke seit­se­män­ker­tais­tuu – lainan ly­hen­tä­mi­nen ja korkea korko nos­ta­vat asu­mis­ku­lu­ja hui­mas­ti ke­vääl­lä

Jääkiekko: Ro­Ki-maa­li­vah­ti Cody Porter lai­nal­le Tap­pa­raan

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Sprint­ti pa­laut­ti mies­am­pu­ma­hiih­tä­jät arkeen – "Ei ollut ihan paras mah­dol­li­nen päivä"

Kontiolahti
33:nneksi sijoittunut Olli Hiidensalo pummasi makuuammunnassa. Norjan Johannes Thingnes Bö tuuletteli Kontiolahdella voittoa.
33:nneksi sijoittunut Olli Hiidensalo pummasi makuuammunnassa.
33:nneksi sijoittunut Olli Hiidensalo pummasi makuuammunnassa.
Kuva: KIMMO BRANDT

Sutjakasti sujuneet normaalimatka ja viestikisa virittivät Suomen miesampumahiihtäjille odotuksia, kun maailmancupin avausviikko Kontiolahdella jatkui lauantaina sprintillä.

Kohonneisiin menestysodotuksiin nähden Tero Seppälän 31:s  ja Olli Hiidensalon 33:s sija olivat pikkupettymyksiä, mutta eivät katastrofi. Pikakisa on aina piukkaa sekuntipeliä, jossa suomalaistoivojen ohilaukaukset ammunnassa katkaisivat tien 20 parhaan joukkoon.

Hiidensalo pummasi alussa makuupaikalla, Seppälä myöhemmin pystystä kahdestikin.

Nouseva käyrä jätti tiistain normaalikisassa 11:nneksi yltäneen Hiidensalon suuhun paremman maun.

– Ei ollut ihan paras mahdollinen päivä, hiihtovire ei ollut yhtä hyvä kuin aiempina päivinä. Ammunta on kuitenkin aina ok, kun selviää yhdellä sakolla. Meni vieläpä niin päin, että kisa päättyi toisessa ammunnassa nollaan, Hiidensalo sanoi.

Hän on uuden päävalmentajan Erik Kulstadin valvonnassa panostanut erityisesti pystyammunnan harjoitteluun.

– Siihen on saatu huolellisuutta, Hiidensalo kuvaili.

Hän hävisi kilpailun niin ikään yhdellä sakolla voittaneelle Norjan Johannes Bölle minuutin ja 50 sekuntia.

Seppälä ymmällään

Seppälä palasi 10 kilometrin sprintissä viime kausilta tutulle paalupaikalleen suomalaismiesten jäsenten välisissä. Sijoitus maailmancupin jämäpisteille ei kärkikymppiin tähyävää Seppälää jaksa innostaa.

Normaalimatkalla hän oli Kontiolahdella 35:s.

– En tiedä... Hiihto on mennyt eteenpäin, mutta kello ei jostain syystä tykkää. Ammuntakin oli hyvärytminen. Eihän tuollaiset suoritukset miellytä, Seppälä myönsi.

Sääennuste lupaili miesten sprintin ajaksi lumisadetta, joka jäi näkemättä.

– Olosuhteita ei voi syyttää. Nyt pitää keskustella valmennuksen kanssa, Seppälä suunnitteli.

Hän lähtee sunnuntain takaa-ajoon joukkuetoveri Hiidensaloa 1,8 sekuntia edellä. Edessä ladulla kirittää muutaman sekunnin välein hyviä kiintopisteitä.

– Hyvä asia on, että takaa-ajossa pääsee vetämään mies miestä vastaan, Seppälä lohduttautui.

Takaa-ajo sytyttää myös Hiidensalon.

– Se on hyvä kilpailumuoto. Jos ampuu makuupaikat nollilla, kisa alkaa uudelleen. Pystypaikat määrittävät sijoituksen, Hiidensalo eritteli.

Pohjoismaiden komennossa

Kisassa 63:nneksi sijoittunut Tuomas Harjula jäi kahden sakon rasittamana takaa-ajopaikasta ja Ruotsin Peppe Femlingistä runsaat 2,5 sekuntia.

– Hiihto oli tasapaksua. Toisella kierroksella alkoi reidestä pistää. Viimeisellä kiekalla taistelin, minkä jaksoin, Harjula sanoi.

Kolme sakkoa ampuneista suomalaisista Heikki Laitinen oli 71:s ja Jaakko Ranta 80:s.

Norja otti kaksoisvoiton, kun Sturla Lägreid oli Bön jälkeen toinen. Kolmanneksi ehtineen Saksan Roman Reesin jälkeen Ruotsin Sebastian Samuelsson oli neljäs.

Pohjoismaat on hallinnut Kontiolahden maailmancup-tapahtumaa ankaralla kädellä. Ruotsi on voittanut viidestä ensimmäisestä kilpailusta kolme, Norja kaksi.