Onnettomuudet: Mal­mi­ju­na suistui jälleen rai­teil­taan

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Spie­gel: Saksa aikoo toi­mit­taa Leo­par­de­ja Uk­rai­naan – myös muut maat saivat luvan pans­sa­ri­vau­nu­jen lä­het­tä­mi­seen, ainakin Puola on jo kysynyt lupaa

Saksa on antanut luvan Leopard-taistelupanssarivaunujen toimittamiseen Ukrainaan. Kuvassa panssarivaunuja Puolassa.
Saksa on antanut luvan Leopard-taistelupanssarivaunujen toimittamiseen Ukrainaan. Kuvassa panssarivaunuja Puolassa.
Kuva: Darek Delmanowicz

Saksa on päättänyt toimittaa Ukrainaan Leopard-taistelupanssarivaunuja, kertoo Spiegel-lehti. Sen mukaan Saksan hallitus on hyväksynyt, että Ukrainaan toimitetaan ainakin komppanian verran Leopard 2A6 -panssareita.

Lisäksi hallitus on päättänyt hyväksyä myös Saksan liittolaisilleen myymien Leopardien toimittamisen Ukrainalle. Puola on jo pyytänyt tähän lupaa.

Spiegel kertoi Saksan hallituksen neuvotelleen asiasta liittolaistensa kanssa tiiviisti usean päivän ajan ennen kuin teki päätöksensä. Liittokansleri Olaf Scholzille oli lehden mukaan tärkeää, että Saksa toimittaisi Ukrainaan taistelupanssarivaunuja vain osana suurempaa liittoumaa.

Saksan Ukrainaan toimittamat Leopardit on tarkoitus ottaa Saksan armeijan omista varastoista. Myöhemmin on mahdollista, että panssareita toimitettaisiin Ukrainaan suoraan tehtaalta.

Päähallituspuolue SPD:n hallituskumppanit vihreät ja liberaalit ovat painostaneet Scholzia panssaritoimituksissa. Saksa taipui vasta hiljattain toimittamaan Ukrainaan kevyempiä Marder-vaunuja.

Puola lähettäisi vaikka ilman lupaa

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoi eilen Puolan olevan valmis lähettämään tankit tarvittaessa myös ilman Saksan lupaa. Puola on aiemmin puhunut 14 Leopard-tankin antamisesta Ukrainalle.

Luvan myöntäminen oli odotettua, sillä Saksan puolustusministeri Boris Pistorius sanoi jo aiemmin tänään, että muut liittolaismaat voivat jo kartoittaa omaa Leopard-tilannettaan ja alkaa harjoittaa ukrainalaisjoukkoja niiden käytössä.

Puolan lisäksi monet muutkin Euroopan maat ovat olleet halukkaita lähettämään Leopard-vaunujaan Ukrainaan. Saksa voisi ainakin periaatteessa estää muita maita toimittamasta saksalaisvalmisteisia vaunuja Ukrainaan.

Osa laajempaa pakettia

Tänään muun muassa Wall Street Journal -lehti kertoi, että myös Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto olisi taipumassa Abrams M1 -taistelupanssarivaunujen lähettämiseen Ukrainaan. Lehden mukaan Yhdysvallat olisi ilmoittamassa asiasta vielä tällä viikolla ja tankkeja lähetettäisiin merkittävä määrä.

Valkoinen talo kieltäytyi kommentoimasta lehden tietoja.

WSJ:n mukaan Abramsien lähettäminen on osa laajempaa pakettia, josta Yhdysvallat on sopinut Saksan kanssa. Yhdysvallat ja Saksa olivat vääntäneet taistelupanssarivaunujen toimittamisesta Ukrainalle jo yli viikon ajan.

Yhdysvaltojen sotilasviranomaiset ovat vastustaneet Abramsien antamista Ukrainalle, koska niiden käyttö vaatii paljon harjoittelua ja logistista tukea. Saksalaiset eivät puolestaan ole suostuneet toimittamaan Ukrainalle omia Leopardejaan ilman, että myös Yhdysvallat antaa Ukrainalle taistelupanssarivaunujaan.