Porocup: Luonto näytti voi­man­sa – kisa jou­dut­tiin kes­keyt­tä­mään

kolumni: Kuka sinä olet sil­loin, kun kukaan ei ole kat­so­mas­sa?

pääkirjoitus: Esi­mer­kil­lä on voimaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Tilaajille

So­ti­laal­li­nen jän­ni­tys saattaa kasvaa poh­joi­ses­sa – luon­non­va­rat ja uudet kul­ku­rei­tit hou­kut­ta­vat ark­ti­sel­la alueel­la

Pohjoiset alueet ovat nousseet kovan kansainvälisen kiinnostuksen kohteeksi. Alueella on luonnonvaroja ja kulkureittejä, mutta myös asevoimaa. Puolustusvoimat pitää jännityksen kasvamista mahdollisena.

Puolustusvoimat julkaisi ensimmäisen julkisen katsauksen sotilastiedustelusta muutama viikko sitten. Pohjoisen Suomen kannalta huomio kiinnittyy arktisen alueen turvallisuustilanteen muutokseen. Katsauksen mukaan sotilaallinen jännitys pohjoisilla lähialueilla voi kasvaa, kun valtiot pyrkivät turvaamaan taloudelliset etunsa.

Arktisella alueella on runsaasti luonnonvaroja. Mitkä maat havittelevat alueen rikkauksia, pääesikunnan tiedustelupäällikkö, kontra-amiraali Juha Vauhkonen?

– Valtaosa arktisen alueen todennetuista luonnonvaroista sijaitsee valtioiden kiistattomilla alueilla, joten niiden hallinta ja omistajuus on siltä osin selkeää. Luonnonvarojen hyödyntämiseen rajojen yli liittyy kuitenkin myös mielenkiintoa, mistä kertoo esimerkiksi kasvava kiinnostus Grönlantiin. Siihen liittyi Yhdysvaltojen edellisen presidentin Donald Trumpin idea ostaa koko saari.

Arktinen alue
Arktinen alue
Kuva: Miila Kankaanranta
Pohjoinen on nyt rauhallinen alue.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.