Aluevaltuusto: Tässä on Lapin uusi alue­val­tuus­to – katso val­tuu­tet­tu­jen kuvat

Tulospalvelu: Katso tästä Lapin hy­vin­voin­ti­alueen ja koko Suomen vaa­li­tu­los

Aluevaalit: Uusi alue­val­tuus­to on valittu – Mitä ta­pah­tuu seu­raa­vak­si?

Pääkirjoitus

So­te-sop­pa alkaa val­mis­tua

Toimituksesta
-

Kahdeksan eri hallituksen aikana väännetty sosiaali- ja terveysalan uudistus hyppäsi eduskunnan hyväksymänä harppauksen eteenpäin.

Sote jakoi eduskunnassa mielipiteitä. Hallituksessa suurin osa äänesti soten puolesta ja oppositio vastaan. Vihreiden kansanedustajat Inka Hopsu, Mari Holopainen ja Heli Järvinen ilmoittivat etukäteen, etteivät aio äänestää sote-uudistuksen puolesta ja olivat poissa äänestyksestä.

Soten puolustajat sanoivat, että meille sote-palvelujen käyttäjille muutos näkyy parempina palveluina, eheämpinä hoitoketjuna ja nopeampana hoitoon pääsynä.

Aika näyttää saavutetaanko tavoitteet. Jos ne saavutetaan, niin se on loistava juttu. Hoidon laatu paranee eikä hoitojonoa pääse syntymään samalla tavalla kuin nyt. Soten ansiosta palveluja pystytään myös tarjoamaan aiempaa edullisemmin. Jotenkin tuntuu siltä, että meneeköhän kaikki niinkuin Strömsössä.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo myöntää jo tässä vaiheessa, että hallituksen malli ei ole täydellinen, mutta se on parempi kuin yksikään aiemmista versioista.

Keskuskauppakamari otti sote-uudistukseen epäilevän kannan. Sen mielestä eduskunnan hyväksymä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus ei ratkaise sote-palveluiden ongelmia. Sote-kustannusten kasvu ei uudistuksen myötä taitu, eivätkä lääkäriin pääsy ja hoidon laatu perusterveydenhuollossa parane.

Toiset kehuvat sotea kilpaa ja toiset olisivat heti valmiita tekemään siihen parannuksia. Tulee hieman ristiriitainen olo kun ei tiedä, ketä asiantuntijaa uskoo ja kuka puhuu palturia.

Meri-Lapin osalta tilanne on mielenkiintoinen. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vahvisti, että Länsi-Pohjan keskussairaalan palvelut turvataan lainsäädäntöä muuttamalla.  Pelkona sote-uudistuksessa on ollut, että palvelut keskitetään Rovaniemellä sijaitsevaan keskussairaalaan.  Lapin hyvinvointialueen aluevaltuustoon valituksi tulevien pitää turvata laadukkaat sote-palvelut joka puolelle Lappia. Ei hoidon laadun tai hoitoon pääsy pitäisi olla kotipaikkakunnasta kiinni.

P.S. Kansainvälisen ympäristöliikkeen  Elokapinan väkivallaton mielenilmaisu päättyi osallistujien kannalta ikävästi. Nämä ressukat joutuivat odottamaan putkaan siirtämistä poliisiautossa, jossa ei ollut ilmastointi päällä. Ja heitä oli laitettu poliisiauton takatilaan neljä kappaletta, jolloin istumatila kävi ahtaaksi. He pääsivät jatkamaan istumista samassa sellissä, mutta sekään ei ollut hyvä asia, koska peittoja ja patjoja ei riittänyt kaikille. Harmi, että liikkeen ajama hyvä ympäristöasia jää mielenilmaukseen osallistuneiden sanomisten vuoksi taustalle.  Elokapina haluaa toiminnallaan tuoda ilmasto- ja energiakriisin kaikkien tietoisuuteen.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vahvisti, että Länsi-Pohjan keskussairaalan palvelut turvataan lainsäädäntöä muuttamalla.