pääkirjoitus: Saa­me­lais­kä­rä­jät hy­väk­syi kiis­tel­lyn saa­me­lais­la­ki­esi­tyk­sen lähes yk­si­mie­li­ses­ti – vas­taa­vaa komp­ro­mis­si­ha­lua toi­voi­si löy­ty­vän edus­kun­nas­ta­kin

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 3. päivän luukku tästä

Tilaajille

So­dan­ky­län lu­mi­tut­ki­mus auttaa en­nus­ta­maan il­mas­ton­muu­tos­ta - Neljä vuotta kes­tä­vän tut­ki­muk­sen ta­voit­tee­na on pa­ran­taa sa­tel­liit­ti­ha­vain­noil­la saatua tietoa lumesta

Sodankylä

Sodankyläläisen Halssinaavan suomaisema näytti huhtikuussa tieteiselokuvan kuvauspaikalta, kun sen hangesta kohoili erilaisia tutkimusvälineitä. Samanlaiselta sen on tarkoitus näyttää myös ensi talvena.

Instrumentit liittyivät kansainvälisen tutkijaryhmän mittauskampanjaan. Parikymmentä tutkijaa ympäri maailman on mukana Ilmatieteen laitoksen Arktisessa avaruuskeskuksessa Sodankylässä tehtävässä kampanjassa tutkimassa Halssinaavan lunta erilaisilla menetelmillä. Mittausten tarkoitus on auttaa tarkkailemaan maapallon lumitilannetta ja ilmastoa entistä tarkemmin avaruudesta käsin.

Tutkijat kertovat lumenmittauskampanjasta videolla.

– Havaintojen avulla voidaan ymmärtää paremmin lumen ja sähkömagneettisen säteilyn vuorovaikutusta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.