Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Lapin Kansan kalakilpailu: Suuria ahvenia ja hurjia har­juk­sia

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Sitoi uhrinsa kra­va­teil­la – Enon­te­kiön kun­nan­joh­ta­ja­na­kin toi­mi­nut pri­kaa­ti­ken­raa­li Mauri Koskela tuo­mit­tiin rais­kauk­ses­ta lähes kahden vuoden van­keu­teen

Mauri Koskela toimi aiemmin Jääkäriprikaatin komentajana vuosina 2009–2012. Arkistokuva vuodelta 2013, jolloin Koskela vieraili maavoimien harjoituksessa Rovajärvellä.
Mauri Koskela toimi aiemmin Jääkäriprikaatin komentajana vuosina 2009–2012. Arkistokuva vuodelta 2013, jolloin Koskela vieraili maavoimien harjoituksessa Rovajärvellä.
Kuva: Veli-Jukka Mustajärvi

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi tiistaina prikaatikenraali evp. Mauri Koskelan raiskauksesta ja ampuma-aserikoksesta vuoden ja 11 kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Syyttäjä oli vaatinut Koskelalle yli kahden vuoden ehdotonta vankeutta törkeästä raiskauksesta. Syyttäjä oli vaatinut myös, että Koskelan sotilasarvo tuomitaan menetetyksi.

Koskela teki pitkän uran ammattiupseerina Puolustusvoimien palveluksessa. Hän toimi sotilasurallaan useissa kansainvälisissä tehtävissä, kuten YK:n Syyriassa ja Israelissa toimivan Undof-operaation apulaiskomentajana. Lisäksi hän johti Puolustusvoimien kansainvälistä keskusta ja toimi 2010-luvulla Enontekiön vs. kunnanjohtajana.

Syyttäjän mukaan sitoi uhrin kravateilla

Raiskaussyytteessä oli kyse viime uudenvuodenaaton tapahtumista. Koskela pakotti uhrinsa sukupuoliyhteyteen väkivalloin sekä käyttämällä hyväkseen sitä, että uhri oli pelkotilan tai muun avuttoman tilan vuoksi kykenemätön puolustamaan itseään tai muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan, kerrotaan oikeuden laatimassa julkisessa selosteessa.

Oikeuden mukaan Koskela sitoi uhrin kravateilla käsistään ja jaloistaan vatsalleen makaamaan x-asentoon. Sen jälkeen Koskela veti uhrin housut ja alushousut alas ja löi tätä piiskalla useita kertoja pakaroihin, selosteessa kerrotaan.

Oikeuden mukaan uhri pyysi Koskelaa lopettamaan lyömisen, mutta siitä huolimatta tämä löi piiskalla pakaroihin uudelleen useita kertoja. Sen jälkeen Koskela oli oikeuden mukaan uhrin kanssa yhdynnässä samalla kuristaen uhria kaulasta, jolloin tämän oli ollut vaikea saada henkeä.

Kertomukset keskenään ristiriitaiset

Koskela kiisti raiskaussyytteen ja kiisti olleensa syytteessä kuvatussa tilanteessa sukupuoliyhteydessä uhrin kanssa.

Käräjäoikeus totesi, että Koskelan ja uhrin kertomukset tapahtumista olivat keskeisiltä osin ristiriitaiset. Se katsoi, että keskeinen osa näyttöä oli uhrin kertomus. Uhrin lisäksi oikeudessa kuultiin todistajina hänen ystäviään, joille hän oli kertonut tapahtuneesta viiden päivän kuluttua tekoajankohdasta.

Oikeus katsoi, että Koskelan syyllisyydestä ei jäänyt järkevää epäilyä. Sen mukaan tekoa ei ollut kuitenkaan pidettävä törkeänä, joten se tuomitsi hänet perusmuotoisesta raiskauksesta.

Sotilasarvoa ei määrätty menetettäväksi

Ampuma-aserikosta koskevan syytteen osalta Koskela myönsi lievän ampuma-aserikoksen. Oikeus kuitenkin tuomitsi hänet syytteen mukaisesti perusmuotoisesta ampuma-aserikoksesta.

Koskela on tuomittu yhden vuoden ja 11 kuukauden ehdottomaan vankeuteen, joten sotilasarvoa ei voida määrätä menetetyksi eikä häntä voida määrätä heti vangittavaksi, sanotaan julkisessa selosteessa.

Koskelalta takavarikoidut aseet oikeus määräsi valtiolle menetetyksi.

Juttua muokattu klo 12.45: päivitetty kauttaaltaan muun muassa teonkuvauksella.