Sir­kus­temp­pu­ja vau­van­tah­tiin – vau­va­har­ras­tuk­set ovat suo­sit­tu­ja Me­ri-La­pis­sa

Vauvojen kanssa temppuilu kehittää vauvan motoriikkaa, eikä liikunta tee pahaa vanhemmillekaan. Sirkustelemassa Kai Koskinen ja 5-vuotias Iiris.
Vauvojen kanssa temppuilu kehittää vauvan motoriikkaa, eikä liikunta tee pahaa vanhemmillekaan. Sirkustelemassa Kai Koskinen ja 5-vuotias Iiris.

Vauvakerhot, kuten vauvamusiikkileikkikoulut, vauvauinti ja vauvojen värikylvyt ovat suosittuja aktiviteetteja Meri-Lapissa. Vauvojen värikylpyjä on Kemin lastenkulttuurikeskuksessa järjestetty jo kymmenen vuotta, ja lastenkulttuurikoordinaattori Outi Hyvönen kertoo, että ryhmät täyttyvät aina hetkessä.

Vauvanpäivänä lasten kulttuurikeskuksessa kokeiltiin uutta vauva-aktiviteettia. Rovaniemeläisen Sirkus Taika-Ajan sirkusohjaaja Satu Koivu piti lastenkulttuurikeskuksessa vauvasirkustunteja.

– Vauvasirkus sopii yli neljän kuukauden ikäisille vauvoille, jotka jaksavat jo kannatella päätään, Koivu linjaa.

Sirkustunti, tai oikeastaan 45 minuuttia, sisältää lauluja ja loruja.

Ohjaustuokiossa harjoitellaan sirkuslajeja, kuten akrobatiaa, jongleerausta, tasapainolajeja ja ilma-akrobatiaa vauvan kehitysvaiheisiin mukautettuina. Vauva oppii hahmottamaan kehoaan ja ympäristöään erilaisten liikeratojen kautta, joka edesauttaa motorista kehitystä. Myös vanhemmat pääsevät liikkumaan tunnilla.

–Näytän liikkeet nuken kanssa tai ”lainaan” vauvaa, joka ei vierasta, Koivu kertoo.

Koivu myös opastaa kädestä pitäen liikkeet, jotta temput olisivat turvallisia vauvalle ja vanhemmalle.

Vauvasirkuksen, kuten kaikken muidenkin vauva-aktiviteettien, pitää olla vauvantahtisia. Jos vauvaa ei huvita temppuilla, niin silloin ei temppuilla.

Vauvoja naurattaa tämä liike.
Vauvoja naurattaa tämä liike.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Vauvanpäivänä järjestetyn vauvasirkustunnin kaikki vauvat näyttävät silmin nähden nauttivan sirkustelusta. Kukaan vauvoista ei nukahtanut eikä itkenyt. Kaikki jaksoivat keskittyä 45 minuutin verran.

5-kuukauden ikäisen Helmin äiti, Heidi Uurasmaa piti vauvasirkustuntia hyvänä. Helppoja sirkustemppuja voi vauvan kanssa tehdä kotonakin.

Vuoden ikäisen Iiriksen isä Kai Koskinen kertoo, että temppuilu lasten kanssa kuuluu arkeen: lapsia voi hyppyyttää, tehdä pääalaspäin-temppuja ja nosteluja.

– Liian itsevarma nostelemisessa ei saa olla, ettei tule vahinkoa, Koskinen muistuttaa.

Koskinen uskoo, että Meri-Lapin alueella olisi tilausta sirkusharrastukselle: niin vauvoille kuin isommillekin lapsille.