Si­pe­rian kautta Grön­lan­tiin: luen­to­sar­ja juh­lis­taa Ro­va­nie­men kir­jas­ton Grön­lan­ti-ko­koel­maa

Toimittaja Jussi Konttinen on Lappi-osaston luentosarjan ensimmäinen vieras. Hän asui perheineen puolitoista vuotta Siperiassa.
Toimittaja Jussi Konttinen on Lappi-osaston luentosarjan ensimmäinen vieras. Hän asui perheineen puolitoista vuotta Siperiassa.

Rovaniemen kaupunginkirjaston Lappi-osasto on vuodesta 1988 lähtien toiminut grönlantilaisen kirjallisuuden keskuksena Suomessa. Lappi-osaston syksyn luennot juhlistavat 30-vuotista Grönlanti-kokoelmaa.

Ennen kuin päästään Grönlantiin, luentosarja käy mutkan Siperiassa: syksyn ensimmäisellä luennolla Helsingin Sanomien toimittaja Jussi Konttinen kertoo perheensä ajasta Siperiassa.

Perhe asui puolitoista vuotta Siperian kylmimmällä seudulla Jakutiassa. Talvella pakkaset paukkuivat jopa 50 asteessa, ja Konttiset sulattivat vettä jäälohkareista ja teippasivat autoonsa tuplaikkunat. Perheen lapset kävivät jakutialaista kyläkoulua ja munniharppupainotteista päiväkotia.

Konttinen tutustui Siperian ihmeisiin: hän kävi katsomassa Euraasian suurimman tulivuoren purkausta, vietti rantaelämää 70 000 mursun seurassa ja etsi mammutin syöksyhampaita ikiroudan syvyyksistä. Hän myös näytteli jäätynyttä zombia jakutialaisessa elokuvassa, oppi tykkäämään jäisestä kalasta ja tutustui omintakeisen ja elinvoimaisen jakuuttikansan elämään.

Hän kertoo myös Siperian kulttuurista, politiikasta ja taloudesta, valtavasta erämaasta, suunnattomista luonnonrikkauksista ja arktisen alueen herkästä luonnosta.

Siperiasta siirrytään Saamenmaan kautta Grönlantiin. Giellagas-instituutin tutkijan, FT Marko Jousteen aiheena on saamelainen nykymusiikkikulttuuri ja sen synty 1960- ja 1970-luvuilla. Hän kertoo myös, kuinka saamelaisessa historiallisessa musiikkiperinteessä yhdistellään omaa ja naapurikulttuurien musiikkia.

Grönlanti on nyt monin tavoin ajankohtainen. Arktisen keskuksen tutkija Marjo Lindroth kertoo luennossaan Grönlannin kolonialistisen historian jälkeisistä itsenäistymispyrkimyksistä. Mutta miten itsenäistymiseen vaikuttavat Grönlannin luonnonvarat, geopoliittinen asema ja suhde Tanskaan? Miksi Trump halusi ostaa Grönlannin?

Miksi Trump halusi ostaa Grönlannin?

Luentosarjan lopuksi juhlistetaan kirjaston Grönlanti-kokoelmaa Elisabeth Heilman-Blindin grönlantilaisella naamiotanssilla ja Suomi-Grönlanti Uppik-ystävyysseuran puheenjohtajan Kaj Rönnbergin pitämällä juhlaesitelmällä. Rönnberg kertoo, miksi Grönlanti on mielenkiintoinen paikka asua ja matkustaa.

Hän myös esittelee juhlapäivänä avattavan Grönlanti tänään -valokuvanäyttelyn, joka tuo esiin monipuolisesti tämän päivän Grönlantia.

Luentosarjan järjestävät Rovaniemen Pohjola-Norden ja Lappi-osasto.

Jussi Konttinen: Vuosi Siperiassa ma 7.10. klo 18 pääkirjaston Lapponica-salissa. Vapaa pääsy.
Luentosarja

Syksyn muut luennot

Ma 21.10. Marko Jouste: Omat ja "lainatut" laulut - saamelaisen nykymusiikkikulttuurin synty ja muotoutuminen Suomessa.

Ma 18.11. Marjo Lindroth: Grönlanti – ihan kohta itsenäinen?

Ma 2.12. Kirjaston Grönlanti-kokoelman 30-vuotisjuhla: Elisabeth Heilman-Blind: Grönlantilainen naamiotanssi, Lars Henrik Blind: Joiku, Uppik-ystävyysseura Suomi-Grönlanti Seuran puheenjohtaja Kaj Rönnbergin juhlaesitelmä ja Grönlanti tänään -valokuvanäyttelyn avajaiset.