kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Simossa eri­koi­nen rat­kai­su, Gau­dea­mus Igitur ja Su­vi­vir­si lau­le­taan au­tois­sa

Kolmen laudaturin ylioppilas odottaa drive in -lakkiaisia

Minna Kukkoselle vastapainoa opiskelulle ovat tuoneet liikuntaharrastukset.
Minna Kukkoselle vastapainoa opiskelulle ovat tuoneet liikuntaharrastukset.
Kuva: Suvi Pirinen

Merilappilaiskunnissa ylioppilasjuhlia vietetään vaihtelevasti. Ylioppilaiden lakitustilaisuuden perinteiseen malliin järjestävät Kemi ja Tervola. Ylitorniolla, Torniossa ja Keminmaassa tämän kevään ylioppilasjuhlat siirtyvät elokuun loppuun.

Simon lukiossa on päädytty järjestämään koronaturvalliset drive in -lakkiaiset, jossa lakitettavat odottavat vuoroaan koulun pihalle puoliympyrään ryhmittyneissä autoissa. Suvivirsi ja Gaudeamus Igitur lauletaan myös autoissa, joista ylioppilaat saavat nousta yksi kerrallaan lakituksen ajaksi. Vaihtoehtona olisi ollut siirtää lakkiaiset syksyyn.

Simolainen Minna Kukkonen on tyytyväinen koulunsa ratkaisuun.

–En ole pettynyt. Jos voisin, niin valitsisin perinteisen juhlan, että pääsisi ottamaan yhteiskuvia ja voisi olla enemmän luokan kanssa, mutta tämä oli kuitenkin ihan hyvä vaihtoehto. Varsinkin jos sää on hyvä, niin on kiva olla ulkona. Siinä on kuitenkin ihan omanlaisensa fiilis saada lakki keväällä.

Etäopiskelu ei huonontanut tulosta

Vaikka Kukkonen kävi viimeiset lukiovuotensa koronan jyllätessä, ei pandemia hänen mukaansa vaikuttanut kovin suuresti opiskeluun Simossa. Ainoastaan keväällä 2020 oli parin kuukauden etäopiskelujakso.

–Tuntuihan se silloin raskaammalta, kun oli ensin koko päivä tunteja Teamsin kautta ja siihen päälle vielä läksyjen teko koneella. Vähän alkoi tuntua, että voisi jo palata kouluun, Kukkonen hymähtää.

Suoriutumiseen etäopiskelulla ei Kukkosen kohdalla ollut silti negatiivista vaikutusta, ja tuloksena ahkerasta opiskelusta on kolme laudaturia ja neljä eximiaa.

Tuplajuhlat tiedossa

Päättynyt lukuvuosi on opiskeltu Simon lukiossa kokonaan lähiopetuksessa. Suurin ero normaaliin vuoteen on ollut penkkareiden ja vanhojen tanssien peruuntuminen. Minna Kukkonen iloitsee, että ehti käydä vanhojen tanssit ennen pandemian puhkeamista. Penkkareiden peruuntuminen ei lopulta ollut niin iso juttu.

–Ihan hyvin porukka on ottanut sen. Ei ole ollut isompia protesteja, kaikki ovat kuitenkin ymmärtäneet sen syyn.

Kesäkuussa Kukkosten perheellä on tuplajuhlat, sillä myös Minna Kukkosen kaksoisveli Jarkko Kukkonen painaa päähänsä valkolakin.

Valmistujaisjuhlat järjestetään perheen pihapiirissä, ja vieraiden tuloa on porrastettu jotta paikalla ei olisi kerralla liian suurta joukkoa.

Syksyllä Minna Kukkonen suuntaa Ouluun opiskelemaan tuotantotaloutta.

Lukion käymisestä koronavuonna ei ole jäänyt katkeria tuntemuksia.

–Vähän tässä on joutunut joustamaan, mutta pääosin on oikein hyvä fiilis. On kuitenkin pystynyt olemaan oman luokan kanssa tämän viimeisen vuoden ja tapaamaan kavereitakin, Kukkonen hymyilee.

Jami Kinnunen on tyytyväinen päätökseen juhlien järjestämisestä keväällä.
Jami Kinnunen on tyytyväinen päätökseen juhlien järjestämisestä keväällä.

Vierailut porrastetaan

Yksi tulevana lauantaina lakitettavista ylioppilaista on kemiläinen Jami Kinnunen. Hän kertoo olevansa erittäin tyytyväinen siihen, että lukio päätti järjestää juhlan keväällä.

Kinnusen perhe alkoi suunnitella juhlaa heti, kun lukion rehtori juhlista ilmoitti.

– Heti, kun viesti tuli Wilmaan, soitin paikalliseen liikkeeseen kakkutilauksien. Tarjottavat hankitaan valmiina ja tehdään jonkin verran myös itse, kertoo Kinnusen äiti Piia Ruumensaari.

– Vierailut on tarkoitus porrastaa siten, ettei vieraita ole kerrallaan paljoa, Kinnunen kertoo.

Vieraiden kokonaismäärää on täytynee myös rajoittaa. Meri-Lapissa tyyli on ollut, että ylioppilasjuhliin esitetään avoin kutsu lehdessä, ja kuka vaan tuttava piipahtaa vieraaksi ilman sen kummempia ilmoittautumisia.

Ylioppilaspuvun hankinta jää Kinnusella viime tippaan. Toiveissa on löytää sininen puku paikallisesta liikkeestä, mutta jos mieluista ei löydy, suuntaa nuori mies Ouluun ostoksille.

Koronavuoden aika monet lukiolaiset joutuivat opiskelemaan etänä. Kemin lukiolla ei sellaista tarvetta kuitenkaan ilmennyt. Kinnunen pitää sitä hyvänä asiana, sillä hän koki, ettei etäopetus sopinut hänelle. Hän on sosiaalinen ihminen

– Lähiopetus on minulle vaikuttavampaa. Etäopetus oli aika kauheata. En saanut tietokoneelta sitä fiilistä, että oppisin. Koko ajan tietokoneelle oleminen myös rasitti niskaa ja selkää, hän muistelee vuoden takaista etäopetusrupeamaa.

Abivuosi on sujunut Kinnusella hyvin. Koska mihinkään ei ole päässyt, on hänellä ollut paljon aikaa opiskella.

– Koronan aiheuttama miinuspuoli oli kuitenkin se, ettei penkkareita pystytty pitämään. Emme ole saaneet lukiolla juhlistaa omaa lähtöämme, jota jäin kaipaamaan.

Oman tason mukaan

Jami Kinnusen ylioppilaskirjoitukset sujuivat ihan hyvin ja hänen oman tasonsa mukaisesti.

– Ei tullut pettymystä, mutta ei isoa yllätystäkään. Huipputavoitteesta jäin muutaman pisteen päähän, joka jäi vähän harmittamaan.

Kinnunen kirjoitti kemian, äidinkielen, pitkän matematiikan, fysiikan ja englannin.

– Lukion ykkösellä minulla oli erilaiset haaveet ja suunnitelmat tulevaisuuteni suhteen, mikä vaikutti siihen, mitä aineita kirjoitin.

Silloin Jami Kinnunen suunnitelmissa siinsi tekniikan opinnot. Tulevaisuuden haaveet menivät uusiksi noin vuosi sitten.

– Nyt jos tekisin valintoja, niin opiskelisin enemmän sellaisia aineita, joista saa enemmän pisteitä, kun hakee opiskelemaan kauppatieteitä. Esimerkiksi yhteiskuntaoppia, Kinnunen pohtii. Ei hän valintojaan silti kadu.

– Olen saanut paljon myös pitkän matematiikan, kemian ja fysiikan opiskeluista. Ja pitkästä matematiikasta saa joka paikassa eniten pisteitä.

Ennen opiskeluja Kinnunen viettää välivuotta. Armeija alkaa tammikuussa. Siihen saakka hän tekee töitä niin paljon kuin mahdollista Kemi Shippingillä sekä uutuusmyyjänä festareilla ja kesäterasseilla.

Riski liittyy juhlissa kiertämiseen
Taina Nuutinen-Kallio

Kemin, Simon ja Tervolan lukiot päätyivät järjestämään ylioppilasjuhlat nyt keväällä, kun koronatilanne on suhteellisen rauhallinen. Viime vuonna kevään juhlat järjestettiin elokuussa.

Kemin lyseon lukion rehtori Pekka Mäkelä kertoo, että Tervahallissa järjestettävässä tilaisuudessa oppilaat istuvat väljästi, yleisöä ei oteta, vaan juhla streemataan lukion Youtube-kanavalle. Tilaisuuteen palkataan myös valokuvaaja.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jyri J. Taskila kertoo, että koulujen suunnitelmat juhlien suhteen ovat hyvät.

– Epidemian lehahtamisen kannalta suuri riski liittyy siihen, että väkeä kiertää lakkiaisissa ja päättäjäisjuhlissa ympäri seutukuntaa ja tauti leviää. Alueelle tulee lakkiaisiin väkeä myös ulkopuolelta ja Ruotsista ja riski uuden muuntoviruksen saapumisesta alueelle on todellinen.

Taskila suosittaa, että perheissä järjestettäviä juhlia joko siirretään myöhemmäksi. Jos niitä järjestetään nyt, niin niissä pitäisi noudattaa voimassaolevaa kokoontumisrajoitusta.

– Eri juhlissa kiertämistä pitää välttää. Meidän epidemiatilanne on edelleen siinä vaiheessa, että tilanteen nopea paheneminen on mahdollista ja yksityisten, isojen juhlien järjestäminen voi pilata tilanteen hallinnan hyvin tehokkaasti. Jos taudeista syntyy laajoja tartuntaketjuja niiden sammuttaminen on vienyt epidemian aikana 6–8 viikkoa. Luotan siihen, että ihmiset ovat nyt vastuullisia ja huomioivat nämä, kun suunnittelevat tekemisiään. Epidemian rauhoittaminen on meidän kaikkien vastuulla, Taskila tähdentää.