Tähtijuttu: Saa­ri­se­län uuden pol­ku­juok­su­ta­pah­tu­man rei­til­lä piti muistaa sulkea po­roai­ta ja odottaa ka­ve­rei­ta

Kuvakertomus: Ensin soi huu­li­harp­pu, ja sitten varsat as­te­li­vat raadin eteen

Simon säie­vi­ka kat­kai­si kym­me­nil­tä­tu­han­sil­ta sähköt, Kemissä tyk­ky­lu­mi sai puu­pyl­vään syt­ty­mään tuleen

Fingrid kertoo, että Simosta löytynyttä säievikaa on ryhdytty korjaamaan.

Kemi

Kymmeniätuhansia ihmisiä kiusannut sähkövika on todennäköisesti löytynyt Simosta.

– Yhdestä voimajohdostamme on löytynyt säievika. Säie on mennyt poikki johto on alkanut purkautua. Vikaa korjataan parhaillaan, kertoo Fingridin vanhempi asiantuntija Jani Pelvo.

Vielä ei ole täyttä varmuutta, että keskiviikon laajat häiriöt sähkönjakelussa johtuisivat juuri säieviasta.

– Toivomme, että syy oli tässä, mutta yleisesti ottaen voimajohtomme on siellä paksussa kuurakerroksessa, Pelvo kertoo.

Sähkökatkokset alkoivat Kemin ja Yli-Iin välillä aamuyöllä. Esimerkiksi Kemin Energia ja Vesi oy:n jakelualueella oli kolmen ja kuuden välillä peräti yhdeksän alle puolen minuutin sähkökatkosta.

Sähköt olivat useita minuutteja poikki vielä kymmenen jälkeenkin aamupäivällä. Pelvo arvelee, että viimeiset katkokset ovat johtuneet vikapaikan eristämisestä, kun verkosta on muun muassa muutettu sähkön syöttösuuntia.

Vika on kantaverkkoyhtiö Fingridin 110 kV:n voimajohdossa, joka kulkee Kemijoen Isohaarasta Iijoen Raasakkaan. Voimajohtopartiointi maastossa aloitettiin jo aamuyöllä vian löytämiseksi.

Säievian varsinaista syytä ei tiedetä, mutta Pelvon mukaan lumikuorma vaikuttaa kaikkein todennäköisimmältä selitykseltä.

Säievikoja voi syntyä esimerkiksi puiden koskettaessa voimajohtoa. Niitä on joskus aiheutunut myös metsästäjien luotien vaurioittaessa johtoja.

– Lumikuorman pudotteluun ryhdytään myöhemmin, kun tilanne on saatu rauhoitettua. Sääolot alueella ovat juuri nyt vaikeat, Pelvo sanoo.

Kemissä Sotisaaren ja Vähämaan alueella sähkönjakelussa on lisäksi keskiviikkona pitempi katkos paikallisen vian vuoksi.

Kemin Energia ja Vesi oy kertoo, että tykkylumi rikkoi sähköpylvään eristimen, jonka jälkeen puinen pylväs syttyi palamaan. Pylväs vaihdetaan ja sähkönjakelun pitäisi palautua ennalleen iltapäivän aikana.

Juttua on päivitetty viimeksi klo 12.57.