Tähtijuttu: Saa­ri­se­län uuden pol­ku­juok­su­ta­pah­tu­man rei­til­lä piti muistaa sulkea po­ro­ai­ta ja odottaa ka­ve­rei­ta

Kuvakertomus: Ensin soi huu­li­harp­pu, ja sitten varsat as­te­li­vat raadin eteen

Kolumni

Seu­rat­kaa nuoret, mitä van­hem­pan­ne tekevät netissä ja kes­kus­tel­kaa heidän kans­saan käy­tös­ta­vois­ta

Jaakko Laitinen on rovaniemeläinen vapaa taiteilija ja Uusi Rovaniemi -lehden kolumnisti.
Jaakko Laitinen on rovaniemeläinen vapaa taiteilija ja Uusi Rovaniemi -lehden kolumnisti.
Kuva: Jussi Leinonen

Maanantai-iltana nähtiin merkillinen tapaus, kun 2,8 miljardin käyttäjän Facebook lakkasi toimimasta ja samalla sosiaalisen median monopoliyhtiön muutkin palvelut kuten Instagram ja Whatsapp menivät juntturaan.

Ehkäpä Zuckerberg itse veti johtopäätökset ja töpselin seinästä yhtiön entisen tuotepäällikön Frances Haugenin paljastettua firmasta sunnuntaina karmaisevia epäkohtia.

Vastakkaisista vakuutteluistaan huolimatta yhtiö on ollut hyvin tietoinen palveluiden haitallisista vaikutuksista yhteiskuntien toimintaan ja yksilöiden elämään, mutta voitontavoittelun huumassa päättänyt keskittää parhaan tarmonsa ongelmiin puuttumisen sijasta niiden peittelyyn. Vihapuhe ja kärjistyneet yhteiskunnalliset asetelmat koukuttavat ja tuottavat enemmän mainosklikkauksia kuin asiallinen keskustelu tai kivat kissavideot.

"Valitettavan monet antautuivat raivon sekä välittömien tyydytysten pauloihin, ja juuri tätä vihan hiivan pullataikinaa algoritmit niin mielellään paisuttivat."

Vuoden 2018 suuren algoritmiuudistuksen myötä sosiaalisen median jättiläinen alkoi näyttää meille eniten reaktioita keränneitä julkaisuja eli paljolti ilkeilyä, vänkäämistä ja kiusaamista. Ei ihme, että nuoriso vetäytyi viisaasti muiden palvelujen äärelle jättäen meidät vanhemman väen kinastelemaan keskenämme Facebookiin.

Oli karmivaa lukea vaikkapa naisministeriemme päivitysten kommenttiketjuja tai ikäihmisten omista perättömistä argumenteista raivostunutta kiivastelua milloin minkäkin aiheen kuten Elokapinan tai kulttuurisen omimisen ympäriltä.

Toki useat keski-ikäisistä ja ikäihmisistämme osaavat käyttäytyä asiallisesti internetissäkin, mutta valitettavan monet antautuivat raivon sekä välittömien tyydytysten pauloihin, ja juuri tätä vihan hiivan pullataikinaa algoritmit niin mielellään paisuttivat.

Peräänkuulutettakoon myös nuorisomme vastuuta asiassa: seuratkaa nuoret, mitä vanhempanne tekevät netissä ja keskustelkaa heidän kanssaan medialukutaidosta, tasapainoisesta digiarjesta, käytöstavoista ja kanssaihmisten kunnioittamisesta. Joudutte ehkä asettamaan vanhempienne ruutuajalle rajoja ja keksimään heidän kanssaan mukavaa yhteistä tekemistä tietoverkkojen ulkopuolisesta todellisuudesta.

Facebook on ollut tietoinen niin omistamansa Instagramin haitallisista vaikutuksista nuorten tyttöjen kehonkuvaan kuin rokotusvastaisen disinformaation levitystyöstä alustoillaan. Aika näyttää, lensikö kenties piilaaksolaisen gigaserverin jäähdyttimeen pelikaani vai mikä oli vian syy.

Toivottavasti mahdollista vikaa korjanneet insinöörit pistivät samalla algoritmit kuntoon, ja valetiedon sekä kärtyämisen sijaan alamme nähdä taas ruokakuvia ja kavereiden kuulumisia, jos ei naamakirjassa niin sitten vaikka naamatusten.