Mainos

Ser­ti­fioi­tu ka­la­tis­ki on lupaus vas­tuul­li­ses­ta pyyn­nis­tä

Siniset ja turkoosit merkit vilahtelevat tuotekorteissa kalafileiden ja äyriäisten seassa. Katse kiinnittyy tiskin tarraan: ”Vastuullista kalaa”. K-Citymarket Rovaniemen ylpeys ja silmäterä on sen tuoretiski, josta löytyvät ainoana Lapissa sertifioidut kalatuotteet. MSC- ja ASC-sertifikaatit takaavat, että kuluttajan ruokapöytään päätyvä kala on kestävästi tuotettu ja jäljitettävissä.

K-Citymarket Rovaniemen kauppias Jukka Vornanen ja kalamestarina toimiva tytär Jenni Vornanen pitävät kauppansa ylpeydenaiheena MSC-sertifioitua kalatiskiä, joka on toistaiseksi ainoa Lapissa.
K-Citymarket Rovaniemen kauppias Jukka Vornanen ja kalamestarina toimiva tytär Jenni Vornanen pitävät kauppansa ylpeydenaiheena MSC-sertifioitua kalatiskiä, joka on toistaiseksi ainoa Lapissa.

K-Citymarket Rovaniemi on jo pitkään panostanut toiminnassaan vastuullisuuteen. Tehokkaan kierrättämisen ja lähituottajien hyödyntämisen lisäksi kauppa haluaa tuoda asiakkaidensa saataville kestävän kehityksen periaatteiden mukaista tuotevalikoimaa. Viime keväänä Citymarketin kalatiskille myönnettiin ensimmäisenä Lapissa MSC-sertifikaatti. Käytännössä se tarkoittaa, että kauppa voi myydä kalatiskissään MSC- ja ASC-merkittyjä tuotteita, eli vastuullisesti pyydettyä tai kasvatettua kalaa sekä äyriäisiä.

–  MSC ja ASC ovat jäljitettävyyssertifikaatteja, joilla pystytään takaamaan, että tuotteet ovat peräisin kalastusta kestävistä kannoista ja vastuullisesti toimivilta yrityksiltä, kauppias Jukka Vornanen avaa.

Sininen MSC-tarra on merkki kestävästi pyydetystä luonnonvaraisesta kalasta tai äyriäisestä. Turkoosi ASC-merkintä osoittaa kalan olevan peräisin vastuullisesti toimivasta kalankasvattamosta.
Sininen MSC-tarra on merkki kestävästi pyydetystä luonnonvaraisesta kalasta tai äyriäisestä. Turkoosi ASC-merkintä osoittaa kalan olevan peräisin vastuullisesti toimivasta kalankasvattamosta.

Standardit määrittelee voittoa tavoittelematon organisaatio MSC eli Marine Stewardship Council. Se pyrkii edistämään kestävää kalastusta ja varmistamaan vastuullisesti pyydettyjen tuotteiden saatavuuden kuluttajille. MSC Suomen edustaja Johanna Vepsä kertoo kriteereistä, jotka sertifioitujen tuotteiden tulee täyttää:

– Sininen MSC-kalamerkki löytyy ainoastaan luonnonvaraisista kaloista ja äyriäisistä, jotka ovat peräisin MSC-sertifioiduista kalastusyrityksistä ja pyydetty meriluontoa kunnioittaen. ASC:n turkoosi merkki taas osoittaa, että kasvatetut kalat ovat peräisin vastuullisesti ja tiukkojen kriteerien mukaan toimivista kalankasvattamoista.

K-ruokakauppojen on ollut mahdollista hakea MSC-sertifiointia vuodesta 2019 alkaen. K-Citymarket Rovaniemen tiskistä on löytynyt vastuullisia tuotteita kuitenkin paljon pitempään.

– Olemme noudattaneet WWF:n kalaoppaan suosituksia jo monta vuotta. Suosituksissa kerrotaan, mitä kalalajeja miltäkin pyyntialueelta voi valita ilman pelkoa kantojen heikentämisestä. Opas auttaa sekä kuluttajia että kauppoja tekemään vastuullisia ostoja. Sen avulla olemme varmistaneet, ettemme tue esimerkiksi liikakalastusta, K-Citymarket Rovaniemen kalamestarina toimiva Jenni Vornanen mainitsee.

Kalamestari Jenni Vornanen tilaa kalatiskiin ainoastaan WWF:n kalaoppaan suosittamia lajeja.
Kalamestari Jenni Vornanen tilaa kalatiskiin ainoastaan WWF:n kalaoppaan suosittamia lajeja.

Keskon valikoimissa on MSC- ja ASC- tuotteita noin 300. Jukka Vornasen mukaan tarjonta on kasvanut pelkästään yhden vuoden aikana valtavasti, ja uusia tuotteita tulee koko ajan lisää. Se näkyy myös Vornasten kaupan valikoimassa: upean värikästä kalatiskiä katsellessa voi vierähtää tovi, jos toinen, kun yrittää päättää minkä herkullisen näköisistä tuotteista ostoskoriin nappaisi.

– Meiltä löytyy sertifioidusta tiskistä viikoittain mm. lohifilettä, erilaisia simpukoita ja turskaa sekä runsaasti sesongin mukaan vaihtelevia tuotteita, kuten makrillia, kultaotsa-ahventa ja meribassia. Voimme myös jatkojalostaa MSC- ja ASC-merkittyjä tuotteita – meiltä saa esimerkiksi sertifioitua graavikalaa. Äyriäisvalikoima on parhaimmillaan loppuviikosta, yleensä perjantaisin, Jenni Vornanen vinkkaa.

Citymarketin kalatiskissä onkin silmiinpistävää poikkeuksellisen hyvä äyriäisvalikoima. Jenni Vornanen kertoo huomanneensa äyriäisten kiinnostavan asiakkaita yhä enemmän, ja siksi valikoimaakin on lisätty. Erinomainen palvelu kalatiskillä on hänelle sydämen asia. Kalamestari muistuttaakin, että Citymarketissa kalatiskin tuotteet käsitellään asiakkaille ilmaiseksi heidän toiveidensa mukaan:

– Me voimme esimerkiksi kuutioida fileet, tehdä medaljonkeja tai nylkeä mateet valmiiksi. Tuotteiden puhdistus ja kokonaisten kalojen fileointi kuuluvat myös totta kai palveluun.

Citymarketin kalamestarit käsittelevät kalatuotteet asiakkaille ilmaiseksi.
Citymarketin kalamestarit käsittelevät kalatuotteet asiakkaille ilmaiseksi.

Jenni kannustaa asiakkaita tulemaan myös rohkeasti kysymään eri tuotteista – henkilökunta kyllä neuvoo ja kertoo esimerkiksi MSC- ja ASC-tuotteista mielellään tarkemmin. Vornaset ovat jo havainneetkin sertifiointimerkintöjen herättäneen asiakkaissa paljon kiinnostusta. Yleensä asiakas mielellään valitsee eri vaihtoehdoista ennemmin sertifioidun tuotteen. Asiakkaiden tietoisempi kuluttaminen onkin yksi syistä, mikä on ohjannut K-Citymarket Rovaniemen hakemaan sertifiointia kalatiskilleen.

– Vastuullisuusteemat ovat asiakkaille tärkeitä. Heidän kuluttamisensa muuttuu koko ajan yhä tiedostavammaksi, ja se ohjaa jo nyt kauppojen toimintaa. Tulevaisuudessa näillä asioilla on entistäkin enemmän merkitystä, ja se on ainoastaan hyvä asia. Yhteisestä huolenaiheestahan tässä on kyse, Jukka Vornanen summaa.

Sertifioitu kalatiski

Mistä on kyse?

  • MSC-sertifioinnin saanut kalatiski voi myydä MSC- ja ASC-merkittyjä kaloja ja äyriäisiä.
  • MSC- ja ASC-merkinnät osoittavat, että tuote on pyydetty kalakantoja vaarantamatta tai kasvatettu luontoa kunnioittaen. 
  • Koko Lapin toistaiseksi ainoa sertifioitu kalatiski löytyy K-Citymarket Rovaniemeltä.

Merkinnät:

  • Sininen MSC-merkintä: kestävästi pyydetty ja luonnonvarainen kala tai äyriäinen.
  • Turkoosi ASC-merkintä: kala on peräisin vastuullisesti toimivasta kalankasvattamosta.

Miksi kannattaa ostaa sertifioituja kalatuotteita?

  • Sertifioitu tuote antaa varmuuden siitä, että kala tai äyräinen on peräisin kestävistä kannoista.
  • Kalatuotteen alkuperä pystytään jäljittämään koko toimitusketjun matkalta– nostosta alkaen lautaselle saakka.
SERTIFIOIDUN KALAN KOKO TOIMITUSKETJU TUNNETAAN

Sertifioidun kalatiskin titteli ei ainoastaan anna oikeutta MSC- ja ASC-merkintöjen käyttöön, vaan myös velvoittaa kauppaa toimimaan standardin kriteeristön mukaisesti. Tuotteet on pidettävä niin varastoissa kuin tiskissä erillään, ja ne on pystyttävä myös kirjanpidosta erikseen jäljittämään. MSC Suomi -organisaatiosta Johanna Vepsä avaa syitä toimintamalliin:

– Sertifioidut merenelävät on pidettävä erillään sertifioimattomasta saaliista koko toimitusketjun ajan aina merestä lautaselle asti. Näin asiakas voi luottaa kalan olevan sitä, mitä sen väitetään olevan. Kalatiskit ovat sertifioidun toimitusketjun viimeinen askel.

Kalatiskin sertifiointi velvoittaa myös kauppaa sitoutumaan toiminnassaan tarkkoihin standardeihin.
Kalatiskin sertifiointi velvoittaa myös kauppaa sitoutumaan toiminnassaan tarkkoihin standardeihin.