Jalkapallo: "Oli hienoa huo­ma­ta, että seu­ral­la on kova luotto osaa­mi­see­ni", ku­vai­lee ro­va­nie­me­läis­jal­ka­pal­loi­li­ja Vilma Koi­vis­to siir­toaan yhteen Ruotsin huip­pu­jouk­kueis­ta

Pääkirjoitus: Venäjä jatkaa hyb­ri­di­ope­raa­tio­taan Suomen rajalla niin kauan kun se katsoo hyö­ty­vän­sä siitä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Sepän paja hiljeni Muu­ro­las­sa – Risto Immosta muis­te­taan näyt­te­lys­sä Ro­va­nie­mel­lä

Risto Immonen piti 70-vuotisjuhlanäyttelyn Galleria Napassa pari vuotta sitten.
Risto Immonen piti 70-vuotisjuhlanäyttelyn Galleria Napassa pari vuotta sitten.
Kuva: Pekka Aho

Rovaniemen tunnetuimpiin kuvataiteilijoihin kuulunut Risto Immonen kuoli äkillisesti viime kesäkuussa. Lapin taiteilijaseura tuo nyt Immosen persoonaa ja tuotantoa esille muistonäyttelyssä.

Muistonäyttely pidetään kahdessa galleriassa: Galleria Napassa ja Galleria tuula y:ssä. Näyttely avataan lauantaina 21.11. molemmissa gallerioissa ja avajaisten ohjelmaan sisältyy kävely, jonka varrella on Risto Immosen teoksia.

Risto Immonen työskenteli pajallaan Muurolassa. Kuva on vuodelta 1999.
Risto Immonen työskenteli pajallaan Muurolassa. Kuva on vuodelta 1999.
Kuva: Leena Talvensaari

Itseoppinut kuvanveistäjä

Kuvanveistäjä ja taideseppä Risto Immonen oli syntynyt 11.11.1948 Kolarissa. Hän asui ja työskenteli Muurolassa, jossa hänellä oli oma paja Nelostien varrella. Immonen kuoli 11.6.2020.

Immonen oli koulutukseltaan seppämestari ja kuvanveistäjänä hän oli itseoppinut. Hän oli valmistunut käsiteollisuusopettajaksi, peruskoulun teknisen käsityön opettajaksi ja taontatyön tekijäksi.

Kuvanveistäjänä Immonen oli raudan, teräksen, puun ja lumen käsittelijä. Immonen oli modernin muotokielen taituri, luonnehtii Lapin taiteilijaseuran puheenjohtaja Maria Huhmarniemi.

Immosella oli lukuisia yksityisnäyttelyitä taidegallerioissa vuodesta 1989 alkaen sekä Suomessa että ulkomailla. Hän osallistui myös  ryhmänäyttelyihin ja kuvanveistotapahtumiin eri puolilla maailmaa.

Immosen työ julkisen taiteen tekijänä oli merkittävää. Hänen julkisia veistoksiaan on Suomessa ja maailmalla, kuten Belgiassa, Ranskassa, Saksassa, Japanissa ja Kiinassa. Myös Rovaniemellä on useita Immosen julkisia veistoksia.

Immonen toimi käsityö- ja kuvataidealan välillä, mikä  mahdollisti monipuolisen työkuvan ja taiteilija-yrittäjyyden. Immosen hallitsema käsityöperustainen nykytaide on Huhmarniemen mukaan tullut viime vuosina yhä arvostetummaksi.

Risto Immonen on tehnyt Rovaniemelle useita julkisia teoksia. Tämä Runo-teos on liikenneympyrän keskellä Saarenkylässä. Vuonna 2007  Risto Immonen esitteli tekemäänsä  uurnalehdon muistomerkkiä Viirinkankaan hautausmaalla.
Risto Immonen on tehnyt Rovaniemelle useita julkisia teoksia. Tämä Runo-teos on liikenneympyrän keskellä Saarenkylässä.
Risto Immonen on tehnyt Rovaniemelle useita julkisia teoksia. Tämä Runo-teos on liikenneympyrän keskellä Saarenkylässä.
Kuva: Veera Vasara

Ystäviä ympäri maailman

Taidesepät-yhdistys myönsi Risto Immoselle elämäntyöpalkinnon vuonna 2017. Se oli tunnustus modernista sepäntyöstä nyky-yhteiskunnassa.

Myös Lapin taiteilijayhteisö luotti Immoseen. Hän toimi useita vuosia Lapin taiteilijaseuran hallituksessa, hallituksen puheenjohtajana sekä Lapin taidetoimikunnan jäsenenä.

Immonen toimi myös taide- ja käsityöalan sivutoimisena opettajana Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa. 2000-luvulla hänet kutsuttiin useita kertoja opettamaan lumi- ja jääveistoa. Opettajana Immonen oli pidetty.

Seppänä Immonen teki muun muassa tilaustöitä. Yksi hänen tärkeistä asiakkaistaan oli Kakslauttanen Arctic Resort, jonka kiinteistöissä Immosen kädenjälki on näkyvissä. Immonen toimi Kakslauttasen Arctic Arts Week -tapahtuman taiteellisena johtajana ja kuraattorina vuodesta 2010 alkaen. Immonen oli aktiivisesti mukana myös Oranki Art -tapahtumissa Pellossa.

– Muistamme hänet lempeänä, yhteistyökyisenä ja avoimena ihmisenä, jonka kanssa oli helppo tulla toimeen ja joka ajatteli ja tunsi syvästi. Ristolla olikin ystäviä ympäri maailman. Jäimme kaipaamaan häntä niin Lapissa kuin maailmalla, Maria Huhmarniemi sanoo muistonäyttelyn tiedotteessa.

Risto Immonen – Muistonäyttely 21.11.–16.12. Galleria Napassa (Kairatie 3)  ja Galleria tuula y:ssä (Aallonkatu 2).
Avajaiset la 21.11. alkaen klo 16 Galleria tuula y:ssä, jossa tarjoilua ulkona. Sieltä kävellään Arctic Light -hotellin pihalle ja pääkirjaston pihalle sekä Galleria Napaan, jossa on ohjelmaa klo 18 alkaen. Kävelylle voi ottaa mukaan lyhdyn.
Edit ke 18.11. klo 15.40: Risti-teoksen kohdalle on lisätty tieto, että teos on siirretty Sairaalakadun terveyskeskuksesta Pulkamontien terveyskeskukseen.
Julkisia teoksia

Risto Immosen julkisia teoksia Rovaniemellä

Uloskävely, Rovaniemen kansalaistori

Nätti-Jussi-veistos Arktikumin puistossa

Parvi, kiertoliittymä Korkalovaarassa

Runo, kiertoliittymä Saarenkylässä

Viimeisellä Rajalla, Kokoushuone, Rovakatu 1, Rovaniemen kaupunki

Tempo, Komppi ja Solo seinäteoskokonaisuus Kolpeneen palvelukeskuksessa

Risti, Sairaalakadun terveyskeskuksen vainajien saattohuoneeseen valmistunut teos on myöhemmin siirretty Pulkamontien terveyskeskuksen kappeliin

Tottohalli-seinäreliefi, Muurolan urheiluhalli

Lähetyskynttelikkö, Seitsemän mannerta, Rovaniemen pääkirkon eteinen

Krusifiksi, kyntteliköt ja alttariesineet, Tavivaaran kappeli

Muualle haudattujen muistelupaikka, Muurolan kappeli

Kynttiläveistos, sairaalan pääaula Lapin keskussairaala