Onnettomuus: Au­toi­li­ja törmäsi ala­ikäi­seen pyö­räi­li­jään Iva­los­sa ja pakeni pai­kal­ta

Sää: Harmaa loska väistyy pian - ensi viikon hiih­to­lo­ma­lai­sil­le lu­va­taan jo au­rin­koi­sem­pia hiih­to­ke­le­jä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Sel­lu­puus­ta tulossa uupelo?

Vielä muutama vuosi sitten alan ammattilaisia ilahdutti tapahtunut metsien puuston kasvun nopea lisääntyminen ja Luonnonvarakeskuksen tutkijoiden lupaukset, että kasvu kiihtyy edelleen. Parinkymmenen vuoden kuluessa lupailtiin kasvun nousevan jopa 50 miljoonaa kuutiota vuosittain jo kertyneen yli 100 lisäksi.

Huikean kehityksen kerrottiin olevan seurausta ammattilaisten ”hyvästä metsänhoidosta” eli avohakkuista, maanmuokkauksesta, istutuksesta, jalostuksesta, alaharvennuksista ja lehtipuiden hävityksestä. Vain harvat tiesivät, että kasvun lisäys onkin pääosin ilmastonmuutoksen lyhytaikainen seurausilmiö. Kasvukaudet ovat lämmenneet ja pidentyneet. Ilmasta kylväytyy suuria määriä hiilidioksidia ja typpisaasteita ikään kuin lannoituksena. Toki jokin osuus on puustoisten soiden ojituksella ja varsinaisella lannoituksella.

Luonnon prosesseissa ympäristön rajusti muuttuessa hillitöntä kasvun lisäystä seuraa lyhyellä viiveellä tuhojen voimistuminen ja kasvien vastustuskyvyn heikkeneminen. Niin näyttää tapahtuneen metsän puidenkin kohdalla. Lapissakin näyttää muutaman vuoden aikana neulasellisten vuosikertojen määrä pudonneen noin 60 prosenttia.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.