Pääkirjoitus: Ay-lii­ke ja hal­li­tus ovat ajau­tu­neet jää­rä­päi­syyt­tään pat­ti­ti­lan­tee­seen, mistä kum­man­kin on vaikea pe­rään­tyä

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­löyö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni

Sek­suaa­li­nen häi­rin­tä ei ole vitsi – yksi ta­val­li­nen torstai mittani tuli täyteen

Kirjoittaja on neiti Vaarala, nainen, jolla on rajat.
Kirjoittaja on neiti Vaarala, nainen, jolla on rajat.

Tapahtuipa eräänä ihan tavallisena torstaina niin, että mittani tuli täyteen. Mitta on miesten sormin täytetty.

Etäinen tuttu lähetti minulle dick pickiä imitoivan kuvan, pyytämättä ja vailla aikaisempaa keskustelua. Dick pic on peniskuva. Saamani kuva ei ollut perinteinen peniskuva, sillä housut olivat jalassa ja hajareisillä peniksen tilalla lepäsi sormi. Pyytämättä lähetetty peniskuva on seksuaalista häirintää, ja se on tämän vuoden alussa määritelty rikokseksi, seksuaaliseksi ahdisteluksi. Saamani kuva oli jotain muuta. Vai oliko? Rikokseksi kuvaa ei voi tulkita.

Mutta.

Lähetin kuvan perään kysymysmerkin. Sain vastauksen, ”Pahoittelen, neiti Vaarala…”.

Pyysin tarkempaa selitystä. Aluksi mies vähätteli juttua. En antanut periksi ja vaadin häntä tunnustamaan asian, kuten se oli. Hetken vääntämisen jälkeen keskustelu kehittyi rehellisemmäksi. Hän ei ollut ajatellut asiaa minun kannaltani. Hän kertoi olleensa kiinnostunut minusta ja halunneensa huomiotani.

Kerroin miehelle kirjoittavani aiheesta kolumnin. Lupasin, ettei kukaan voi tunnistaa häntä.

Mies pyysi, etten kirjoittaisi kolumnia, sillä häntä hävetti niin paljon ja hän kertoi jo oppineensa läksynsä. Vastasin kirjoittavani, jotta muutkin voisivat oppia ja ehkä yhä harvemmat joutuisivat häirinnän kohteeksi, vaikkei yksi kolumni maailmaa parannakaan.

Seksuaalisen häirinnän kasautumisen riskiä lisäävät Tasa-arvobarometrin (2017) mukaan naissukupuoli, nuori ikä, vähemmistöön kuuluminen ja pienituloisuus. Euroopan unionin perusoikeusviraston tutkimuksen mukaan Suomi on EU:n toiseksi turvattomin maa naisille.

Seksuaalisen häirinnän kasautumisen riskiä lisäävät Tasa-arvobarometrin (2017) mukaan naissukupuoli, nuori ikä, vähemmistöön kuuluminen ja pienituloisuus.

Seksuaaliväkivaltaa, fyysistä väkivaltaa tai uhkailua on Suomessa kokenut 57 prosenttia naisista.

Tekijänä on useimmiten mies.

Olen kohdannut seksuaalista häirintää aivan liian usein. Tavallisimmin seksuaalinen häirintä tapahtuu arkisesti, yllättäen, esimerkiksi näin: Tapaan tutun miehen, halaamme tervehdykseksi, miehen kädet hiilautuvat yllättäen alaspäin, kohti lanteitani, johon reagoin irrottautuen halauksesta ‒ kuin mitään ei olisi tapahtunut. En ole halunnut aiheuttaa ikävää kohtausta, varsinkaan, jos miehen kumppani on seurassa. Olen suojellut lääppijää häpeältä ja parisuhdekriisiltä. Olen suojellut kaikkia muita paitsi itseäni.

Olen suojellut lääppijää häpeältä ja parisuhdekriisiltä. Olen suojellut kaikkia muita paitsi itseäni.

Tiedoksi lääppijöille: Jos et pysty pitämään näppejäsi kurissa, kohtaat neiti Vaaralan. Neiti Vaarala käräyttää jokaisen lääppijän. (Tämä ei ole vitsi, aivan kuten ei ole seksuaalinen häirintäkään.)

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.