Matkailu: Vaa­ral­li­siin paik­koi­hin py­sä­köi­dyt tu­ris­ti­bus­sit ja vuok­ra-au­tot kuu­men­ta­vat tun­tei­ta Ro­va­nie­mel­lä, poliisi vetoaa kul­jet­ta­jien vas­tuu­seen

Onnettomuudet: SVT: Kii­ru­nas­sa et­si­tään ka­don­nut­ta kelk­kai­li­jaa

lumivyöry: NRK: Nuori nor­ja­lais­mies kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

‘’Se taitaa olla per­jan­tai muiden jou­kos­sa’’ – Ro­va­nie­me­läi­nen Iida Math­lin, 20, viettää ys­tä­vän­päi­vän­sä yksin, mutta on­nel­li­se­na

Ystävänpäivänä monet käpertyvät oman kullan kainaloon, mutta sinkuilla päivän agenda on toisenlainen.

Rovaniemi


Mathlin kertoo mielellään sinkkuuden hyvistä puolista, kuten vapauden tunteesta.
Mathlin kertoo mielellään sinkkuuden hyvistä puolista, kuten vapauden tunteesta.
Kuva: Elli Alasaari

Iida Mathlin, 20, tietää hyvin miltä yksinolo tuntuu, sillä suurin osa hänen kavereistaan seurustelee. Parisuhde on kaksikymppisten maailmassa yksi tärkeimmistä arkea määrittävistä tekijöistä, joten sinkkuna oleminen voi tuntua raskaalta.

– Sinkkuna on helppoa syrjäytyä ja tuntea olonsa yksinäiseksi, koska ei ole sitä omaa kumppania, jonka kanssa jakaa kaikki.

Mathlinin mukaan ilman parisuhdetta eläminen on ollut samaan aikaan sekä kova kolaus että kova koulu. Itseltään ei voi paeta loputtomiin, koska aikaa omien ajatusten keskellä on paljon.

– Yksin ollessa olen oppinut, että toisen ihmisen läsnäolo ei saa olla onnellisuuden määritelmä tai elämän hyvyyden mittari. Minun täytyy olla sinut itseni kanssa, koska minä olen se henkilö, kenen kanssa tulen satavarmasti olemaan elämäni jokaisena päivänä.

Aikaa itsetutkiskeluun

Sillä aikaa, kun muut seurustelevat, Mathlin keskittyy oppimaan mahdollisimman paljon itsestään. Hän on oivaltanut, kuinka hän riittää itselleen ja hän on alkanut arvostaa sitä, kuka hän oikeasti on. Parhaimmillaan yksin olo antaa Mathlinille vapauden tunteen ja mahdollisuuden tutkia itseään kaikessa rauhassa.

Kävelylenkit ovat Mathlinille tärkeitä ja joskus Minttu-koirakin pääsee mukaan. Harrastukset tuovat elämään mielekästä sisältöä ja rutiineja.
Kävelylenkit ovat Mathlinille tärkeitä ja joskus Minttu-koirakin pääsee mukaan. Harrastukset tuovat elämään mielekästä sisältöä ja rutiineja.
Kuva: Elli Alasaari

Mathlin ajattelee kuitenkin, että parisuhde ja perhe-elämä kuuluvat yhtälailla hänenkin unelmiinsa. Mies, maastoauto ja pari lasta ovat hänen mielestään  ihania tavoitteita, joihin pyrkiä, mutta ne eivät sellaisenaan takaa onnellisuutta. Ihmisen täytyy olla ensin sujut itsensä kanssa, ennen kuin voi alkaa rakentaa parisuhde- ja perhearkea.

– Suuri osa ihmisistä haaveilee kiiltokuva-parisuhteesta ja unohtaa miten paljon työtä toimiva parisuhde vaatii.

Sinkku elää arkea kuten haluaa

Arjestaan Mathlin on tehnyt oman näköisensä. Normaaliin viikkoon kuuluvat opiskelu, rakas kuntosaliharrastus, ruuanlaitto ja muut rentouttavat puuhat, kuten kirjojen lukeminen sekä ukulelen soittaminen. Rutiinit pitävät elämänrytmin selkeänä ja säännöllisenä.

– Pidän arjestani ja olen tehnyt siitä itseni näköisen. Olen huomannut, että olen onnellisempi kuin pitkään aikaan. Minusta oli mahtavaa havahtua siihen, että oikeasti tykkään elämästäni.

Itsensä tunteminen on Mathlinin mielestä tärkeä taito.
Itsensä tunteminen on Mathlinin mielestä tärkeä taito.
Kuva: Elli Alasaari

Ystävänpäivä on Mathlinin mielestä sellainen merkkipäivä, jonka aikana sinkku saattaa kokea olonsa ulkopuoliseksi. Aikaisempina vuosina ystävänpäivää vietettiin nimensä mukaisesti ystävien kanssa, mutta nyt päivän kulkua määrittää seurustelukumppanin kanssa vietetty aika. Mathlinilla itsellään ei ole päivälle sen kummempia suunnitelmia.

– Se taitaa olla minulle yksi perjantai muiden joukossa.

Kuka?

Iida Mathlin

Ikä: 20

Kotoisin Rovaniemeltä

Perhe: äiti, isä, isosisko, pikkuveli ja pikkusisko.

Opiskelee viimeistä vuotta ammattilukiossa lähihoitajaksi.

Harrastukset: Kuntosalilla käyminen, ruoanlaitto, ukulelen soittaminen.

Motto: ‘’Kieltäydyn elämästä puolikkaana itsenäni, koska jotkut eivät ymmärrä minua kokonaisena.’’

Sinkkuus yleistyy nuorten parissa
Aurora Kuusisto

Harry Pottereista tunnettu näyttelijä Emma Watson on julistanut British Voguessa olevansa ‘’self-partnered’’, eli onnellisessa suhteessa itsensä kanssa. Sinkkupositiivisuudeksi kutsutussa ilmiössä Watson ja muut onnellisesti yksin elävät ihmiset pyrkivät rikkomaan yhteiskunnassa vallitsevaa parisuhdenormia tuomalla esiin yksin elämisen valoisaa puolta.

Deittisovellus Tinderin julkaisema tutkimus osoittaa, että sinkkuudesta on tullut nuorten parissa yhä suositumpaa. Kun tuhannelta 18–24-vuotiaalta nuorelta kysyttiin, suosivatko he enemmän sinkkuutta kuin parisuhdetta, 72 prosenttia vastasi valinneensa sinkkuuden tietoisesti. 81 prosenttia sinkkuuden puolia pitävistä olivat myös sitä mieltä, että yksin olosta on hyötyä elämässä romanttisten suhteiden ulkopuolella.

Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen myötäilee tutkimustuloksia.

– Sinkkuus lisääntyy, koska yhteiskunnan normit ovat muuttuneet. Nykyään elämän tyydytys ja merkitys tulevat enemmän työstä ja työkavereista, jolloin kumppani ei ole välttämätön.

Vaarasen mukaan sinkkuus lisääntyy myös sosiaalisten ilmiöiden myötä. Esimerkiksi jos kaverit eivät seurustele, itselläkin on helpompaa pysyä sinkkuna, koska seuraa saa riittävästi kavereista.

Kun nuoret valitsevat sinkkuuden yhä useammin parisuhteen sijaan, vähenee samalla nuorten seksuaalinen aktiivisuus.

– Seksin kannalta irtoseksi on usein hyväksyttävää ja joillekin riittää pelkkä itsetyydytys. Joka tapauksessa sinkuilla on vähemmän seksiä kuin parisuhteessa elävillä, Vaaranen kertoo.