Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Sdp:n pu­heen­joh­ta­ja­ki­san hä­vin­nyt Krista Kiuru haluaa edus­kun­ta­ryh­män johtoon – Johanna Oja­la-Nie­me­lä ei ta­voit­te­le teh­tä­vää

Kansanedustaja Krista Kiuru kertoo tavoitteistaan muun muassa sosiaalisen median palvelu X:ssä.
Kansanedustaja Krista Kiuru kertoo tavoitteistaan muun muassa sosiaalisen median palvelu X:ssä.
Kuva: VATTULAINEN

Kansanedustaja Krista Kiuru tavoittelee Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajuutta. Hän kertoo asiasta STT:lle sekä sosiaalisessa mediassa.

– Moni on puoluekokouksessa pyytänyt minua asettumaan ehdolle eduskuntaryhmän puheenjohtajan tehtävään. Asiaa harkittuani olen päättänyt olevani ehdokkuuteen valmis, hän toteaa muun muassa viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter).

Kiuru sanoo haluavansa tukea vastavalittua puolueen puheenjohtajaa.

Kiurun ilmoitus ei tullut yllätyksenä politiikkaa seuraaville, sillä asialla on jo spekuloitu julkisuudessa.

Berg keskustelee ryhmän kanssa

Kansanedustaja Kim Berg (sd.) puolestaan miettii vielä, tavoitteleeko hän Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajuutta. Berg sanoo STT:lle, että hän aikoo vielä tänään tunnustella ryhmän jäsenten näkökantoja ja mielipiteitä siitä, että minkälainen puheenjohtaja ryhmälle halutaan.

Berg sanoo, että tekee ratkaisunsa todennäköisesti alkuviikolla.

– Olen sellainen joukkuepelaaja ollut koko elämäni ja harrastanut joukkuelajeja. Itselläni painaa kaikkein eniten se, millä me saadaan vaalittua sitä, että meidän eduskuntaryhmä jatkossakin pysyy mahdollisimman yhtenäisenä.

Bergin mukaan on todella tärkeää, että ryhmähenki ei ala rakoilla.

– Haluan mahdollisimman laajasti keskustella kollegoiden kanssa tästä asiasta, Berg sanoo.

Monta kokenutta pois pelistä

STT:n tavoittamista Sdp:n kokeneemman kaartin kansanedustajista Tarja Filatov, Tytti Tuppurainen, Eeva-Johanna Eloranta ja Johanna Ojala-Niemelä toteavat, etteivät tavoittele tehtävää.

– Nyt pitäisi löytää kokenein, pätevin ja osaavin tähän tehtävään. Minusta henkilö tulee aikaisemmasta ministeriryhmästä tai varapuheenjohtajistosta, Ojala-Niemelä sanoo.

Kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelän mielestä Krista Kiuru olisi hyvä valinta Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi.
Kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelän mielestä Krista Kiuru olisi hyvä valinta Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi.
Kuva: Jussi Leinonen

Hänestä olisi Lindtmanilta järkevä veto nostaa puolueen näkyville paikoille myös entisten puheenjohtajien Sanna Marinin tai Antti Rinteen tukijoihin lukeutuvia kansanedustajia.

– Se olisi aika tärkeää, että tasapaino säilyisi. Siihen minusta Krista olisi paras.

Myös Eloranta pitäisi Kiurua erittäin hyvänä vaihtoehtona tehtävään.

– Hän on kokenut ja sanavalmis.

Tuppurainen toimi viime hallituskaudella Eurooppa- ja omistajaohjausministerinä. Hän sanoo, että haluaa nyt keskittyä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan tehtävään.

Myöskään Eveliina Heinäluoma ei ole kiinnostunut eduskuntaryhmän puheenjohtajan tehtävästä.

Vaikka Kiurulle löytyy tukijoita, taustakeskusteluissa Kiurua pidetään myös riskivalintana. Etenkin korona-aikana hänet tunnettiin kovana päätöksentekijänä, ja hän jakaa mielipiteitä etenkin muissa eduskuntaryhmissä.

Ryhmyri valittaneen ensi viikolla

Kiuru tavoitteli Sdp:n puheenjohtajan paikkaa Jyväskylän puoluekokouksessa, mutta hävisi perjantain äänestyksessä kansanedustaja Antti Lindtmanille. Kiuru sai neuvoa-antavassa jäsenäänestyksessä noin 22 prosenttia annetuista äänistä, Lindtman loput. Jo siitä lähtien kun ehdokkaat ilmoittautuivat kisaan, näytti selvältä, että Lindtman on tähän tehtävään selvä ennakkosuosikki.

Lindtman on tällä hetkellä eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Ryhmälle valittaneen uusi puheenjohtaja ensi viikolla. Muita ehdokkaita ei vielä ilmoittautunut.

SDP:llä on ainakin jonkinlaista painetta valita eduskuntaryhmän johtoon nainen, sillä puoluejohtajan lisäksi puoluesihteeriksi valittiin mies. Äänestyksen jälkeen Sdp:n puoluesihteeriksi nousi eilen Mikkel Näkkäläjärvi.

Kiuru tunnetaan koronaministerinä

Sdp tunnetaan varsin jakautuneena puolueena, ja Kiurun tiedetään kuuluvan niin sanottuihin marinilaisiin.

Kiuru toimi edellisellä hallituskaudella perhe- ja peruspalveluministerinä. Kiuru oli näkyvässä roolissa etenkin koronapandemian hoidossa ja sote-uudistuksen läpiviennissä. Hänen tiedetään olevan Sanna Marinin poliittista lähipiiriä.

Viime hallituskaudella Kiuru sai lapsen. Hallituskauden lopulla Kiuru havitteli myös Porin kaupunginjohtajan pestiä, mutta ei tullut valituksi.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituskaudella Kiuru toimi sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana. Kiuru on toiminut ministerinä myös Alexander Stubbin (kok.) ja Jyrki Kataisen (kok.) hallituksissa. Hän on toiminut opetus-, asunto- ja viestintäministerinä.