lumivyöry: NRK: yksi kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa – ­hen­ki­löl­li­syys ei vielä sel­vil­lä

huoltoasemat: Säh­kö­au­to­jen ke­hit­tyes­sä py­säh­tyä tar­vit­see yhä har­vem­min – tar­koit­taa­ko se kuo­le­maa huol­toa­se­mil­le?

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Sa­vu­kos­ki sai ho­tel­lin

Toimittaja Olli Miettunen kirjoitti (LK 29.8.), että Koilliskairan kansallispuiston korvauksena ”Inari sai Paatsjoen yli edelleen johtavan Kessin sillan" ja että "Sodankylän ja Savukosken kompensaatiot ovat jo huvenneet tai jääneet saamatta”.

Lapin rakennuspiirin silloisena johtajana sain vähäiseltä osaltani olla seuraamassa Savukosken kompensaatioita. Sinne oli luvattu valtion rahoilla hotelli. Ympäristöministeriö kehotti rakennushallitusta 1984 laatimaan hankesuunnitelman. Sen teki Arkkitehtitoimisto Poskiparta & Norvapalo. Mitoituksena oli hotelliin 63 ja mökkeihin 42 vuodepaikkaa ja ravintola sekä erillinen hiihtomaja. Rakennuttaminen annettiin Lapin rakennuspiirin hoidettavaksi.

Valtio lahjoitti 12 miljoonaa markkaa maksaneen hotellin kunnalle. Samperin Savotta ei ole huvennut mihinkään.

Jo ennen Samperin Savotan valmistumista ympäristöministeriö vahvisti Savukosken opastuskeskuksen hankesuunnitelman. Lapin rakennuspiiri toteutti senkin samojen suunnittelijoiden piirustusten mukaisesti. Se maksoi seitsemän miljoonaa markkaa.

Sitä en enää muista, mitä Sodankylä sai, mutta tunnetusti se osasi pitää puolensa – ainakin yhden sillan verran.