Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Sa­vu­kos­ken kal­lio­pe­räs­sä on esiin­ty­miä, jotka tekevät Sok­lis­ta aarteen

Savukosken Soklin kallioperässä on karbonatiittiesiintymä, joka sisältää fosforia. Samanlainen esiintymä on Venäjän puolella Kovdorissa. Venäjän puolen esiintymä on louhittu ja rikastettu fosforilannoitteeksi. Molemmissa on fosforin lisäksi niobia ja akkujen rakentamiseen tarvittavia harvinaisia maametalleja.

Aikoinaan liikenne ja energia olivat valtioiden välisten pakotteiden ulkopuolella. Nyt Venäjä on aloittanut ja kaikista pyrkimyksistä huolimatta jatkaa edelleen raakaa hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan. Euroopan unioni on asettanut kaikki mahdolliset pakotteet Venäjää vastaan. Samoin Venäjä on asettanut pakotteet omille tuotteilleen. Niihin kuuluvat öljy, kaasu, lannoitteet ja niiden raaka-aineet. Näiden puute vaivaa Eurooppaa ja aiheuttaa satojen menetyksiä maataloudessa.

Suomen Malmijalostus oy haki lupaa Soklin aarteiden hyödyntämiseksi. Yhtiö on perustanut toimiston Savukoskelle. Siellä kuunnellaan paikallisten mielipiteitä. Soklin apatiitin rikastamista fosforiksi on tutkittu vuosikymmenten ajan. Siinä erotellaan rikasteesta uraanimineraali uraniniitti eli pikivälke.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.