Kunniamerkit: Katso lista Lappiin myön­ne­tyis­tä it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­keis­tä

pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tos etenee, eivätkä sen vai­ku­tuk­set ole enää kai­kil­ta osin py­säy­tet­tä­vis­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni

Sanna Marin pelaa vaa­li­lu­pauk­sil­laan kovaa uh­ka­pe­liä

-

Sanna Marin (sd.) on rohkea puheenjohtaja. Hän johdattaa puolueensa vaaleihin ohjelmalla, josta puuttuvat lähes täysin menosäästöt.

Tarve sopeuttaa valtion taloutta on ilmeinen. Sitä ovat korostaneet kaikki tutkimuslaitokset ja kansainväliset instanssit. Ehdoton taloustieteilijöiden enemmistö näkee sopeutustarpeen.

Melkoinen yhteisymmärrys vallitsee siitä, että sopeutuksessa tarvitaan kaikkia keinoja. Menoleikkauksia ja veronkorotuksia sekä talouden kasvun vauhdittamista. Painotukset keinojen välillä vaihtelevat puhujasta riippuen.

Kyselyiden mukaan myös kansalaisten – äänestäjien – enemmistö näkee menoleikkausten tarpeen.

Marinin demareiden keinovalikoimasta menoleikkaukset loistavat poissaolollaan. Jopa vasemmistoliitto esittää vaaliohjelmassa demareita suurempia leikkauksia valtion menoihin.

Marin pelaa uhkapeliä, pokeritermein hänellä on all in menoleikkauksia vastaan. Voiko se toimia?

Miksipä ei. Sosiaalidemokraateille ei ole tärkeintä saada enemmistöä suomalaisten äänistä. Suurimman puolueen asemaan pääsee luultavasti reilun 20 prosentin äänisaaliilla. Kun noin 70 prosenttia äänioikeutetuista vaivautuu uurnille, riittää vaalivoittoon se, että saa noin 15 prosenttia äänestysikäisten äänistä. Sellainen joukko kiihkeitä menoleikkausten vastustajia löytyy varmasti.

Uhkapeliksi Marinin vaalitaktiikan tekee enemmän se, mitä tapahtuu vaalien jälkeen, jos puolue on hallituksessa pääministeripuolueena tai kakkospuolueena. Sopeutuksen tarve ei poistu mihinkään tulevina vuosina, vaikka puolueen vaalikampanja toisenlaisen todellisuuden varaan rakentuisikin.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn (kesk.) muotoili lehtihaastattelussa nykyisen hallituksen velkaperinnön näin: "Sen minkä taakseen jättää, sen edestään löytää riippumatta siitä, minkävärinen hallitus Suomessa seuraavaksi on.” (HS 19.2.)

Edessä on siis joka tapauksessa menoleikkauksia. Demareille on irvitty edellisen puheenjohtajan Antti Rinteen eläkeläisille lupaamasta vappusatasesta monta vuotta. Vappusataslupaus on pennosia vaalikampanjassa nyt tehtyjen lupausten ja niiden tulevan pettämisen rinnalla.

Kun menoleikkauksiin ryhdytään ja jos demarit ovat hallituksessa, on hyvistä selityksistä pulaa. Kun ne puuttuvat, edessä voi olla kannatusluisu, jolle saa hakea vertaa keskustan viime vuosien vastaavasta.

Miksi Marin pelaa näin kovaa uhkapeliä? Kansainvälisenä supertähtenä hänellä itsellään on vain vähän hävittävää. Ympärillä riittää vihreitä oksia.

Puolueen kohtalo voi tässä pokerissa olla karumpi.

Kirjoittaja on vastaava päätoimittaja.

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.