Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Sa­la­liit­to­teo­rias­ta pu­hu­mi­nen asia­ton­ta

Lapin Kansan pääkirjoituksessa Kemijoki Oy:n Taivalkosken voimalaitoksen yhteyteen rakennettavasta kalauomasta puhutaan salaliittoteoriasta (LK 27.1.). Ilmaisu kohdistuu tahoihin, jotka epäilevät, että Kemijoki Oy ei ole sitoutunut lohen ja sen luonnollisen lisääntymisen palauttamiseen Kemijokeen, kuten viranomainen vaatii.

Näille epäilyksille antaa kiistattomia perusteita se, että Kemijoki Oy on käyttänyt yli 400 sivua vasta viime marraskuussa perustellessaan aluehallintoviranomaiselle, miksi heidän mielestään lain vaatimaa on mahdotonta noudattaa. Viranomaisen vaatimalla on vankka kannatus – jokivarren kunnat ja kuntayhtymät, useat järjestöt ja kansalaiset ovat jättäneet lohen ja sen luonnollisen lisääntymisen palauttamista puoltavat kannanotot.

Myös Lapin liitto on kirjannut uunituoreeseen Lappi-sopimukseen saman asian valtuustonsa tahtona mainiten erikseen: ”Kemijoen ekosysteemin ennallistamiseksi edistetään vaelluskalojen palauttamista tukemalla luonnonmukaisten ohitusuomien rakentamista.” Sanavalinta sisältää tarpeettoman puolen valinnan yleistä mielipidettä vastaan yhteiskunnallisessa keskustelussa, jossa lopulta on kysymys lain noudattamisesta ympäristön tilaa koskevassa asiassa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.