Lakot: Ju­na­lak­ko alkaa maa­nan­tai­na, kaikki VR:n vuorot pe­ru­taan

Kolumni: Nuoren ai­kui­sen elä­mäs­sä on paljon hyvää, mutta samalla paljon pii­lo­tet­tua huolta

Kuvagalleria: Kont­ti­sen ki­sois­sa nähtiin rä­väk­kää lasten pu­ku­lois­toa

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

SAKK on mo­ni­alai­nen op­pi­lai­tos

Lapin Kansan jutussa (20.11.) käsiteltiin toisen asteen opiskelijan oikeutta matkakorvaukseen. Juttu perustui muutamaan hallinto-oikeuden ratkaisuun, joissa oli katsottu, ettei Saamelaisalueen koulutuskeskusta (SAKK) ollut kyseisissä yksittäistapauksissa pidettävä oppivelvollisuuslain tarkoittamana monialaisena oppilaitoksena.

Tästä perusoikeuslähtöisestä poikkeustulkinnasta ei voi tehdä yleistystä, että SAKK ei olisi lainkaan monialainen oppilaitos. Lapin Kansa oli muuten ansiokkaassa jutussaan erehtynyt tekemään näin.

Opetushallitus haluaa oikaista tämän tiedon, koska sillä on merkitystä ammatilliseen koulutukseen hakeutuvan oikeusturvan kannalta. Virheellinen tulkinta voi johtaa vääriin odotuksiin siitä, millaiseen matka- ja majoituskorvaukseen opiskelija on oikeutettu.

SAKK on noin kymmenellä koulutusalalla tutkintoon johtavaa koulutusta antavana oppilaitoksena monialainen ammatillinen oppilaitos. Yksittäistapauksissa perusoikeusnäkökulmaan painottava tulkinta voi johtaa niin SAKK:n kuin minkä tahansa muunkin ammatillisen oppilaitoksen kohdalla toisenlaiseen johtopäätökseen.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.