Mainos

Saisiko sitten olla muuta - etänä?

Beebiken yrittäjä Taina Stark
Beebiken yrittäjä Taina Stark
Kuva: Petri Teppo

Kun ihmiset ovat päättäväisiä, he voivat selviytyä mistä tahansa. Maailmanlaajuisen kriisin iskettyä me rovaniemeläiset olemme ratkoneet, miten selvitä etäopiskelusta tai -töistä, kuinka hoituu kauppa-asiointi ja millä tavalla päivä taittuu kotikaranteenissa. Sama kriisi on laittanut paikalliset yrittäjät miettimään, miten he yhä saavat palvelunsa rovaniemeläisten luo. On syntynyt kymmeniä uusia innovaatioita.

Likiliike-tarjontaa on nyt saavutettavissa etäyhteydellä asianajo- tai terveyspalveluista sisustussuunnitteluun ja liikunnanohjauksesta yrityskonsultointiin. Erikoisliikkeisiin on mahdollista varata yksilöllisiä palveluaikoja. Kotiin saa kuljetuksella askartelutarvikkeita, viikon ruuat tai kosmetiikkaa. Ja vaikka paikallisjoukkueita ei poikkeustilan aikana pysty kannustamaan kentän laidalta, voi jättää kannatusmaksun, jolla varmistaa urheiluelämykset tulevaisuudessa. Etäpalveluita yhdistää luovuus ja halu nostaa kotikaupunkiamme vaikeuksien yli.

– Oppilaat ovat olleet onnellisia, että voimme tavata. On ollut tärkeää nähdä tuttuja, keskittyä hetkeksi vain musiikkiin ja kokea, että musiikkiharrastus etenee edelleen, kertovat Musiikkikoulu Pop Upin Heli Kaltiokumpu ja Mikko Nuorala, jotka ovat siirtäneet yksityisopetukset ja ryhmätapaamiset verkkoon toistaiseksi.

Musiikkikoulun elämässä ovat keikat yhtä tärkeitä kuin musiikkitunnitkin ja nyt tapahtumien peruunnuttua esiintymiseen on tullut uusia ulottuvuuksia. Musiikkikoulu harjoittelee oppilaiden kanssa esiintymistä videolla ja on jo tehnyt keikkoja suorina nettilähetyksinä.

– Esiintyjiä voi nyt tukea seuraamalla striimattuja keikkoja, hakkimalla kannatustuotteita tai tilaamalla live-esiintymisiä myöhempään ajankohtaan. Ja uutena oppilaana voi nyt hyvin aloittaa harrastuksen, Heli Kaltiokumpu selventää.

Musiikkikoulu POP-Upin ryhmät kokoontuvat nyt etäyhteyksien avulla. Kuvassa Heli Kaltiokumpu ja Väre-kuoro.
Musiikkikoulu POP-Upin ryhmät kokoontuvat nyt etäyhteyksien avulla. Kuvassa Heli Kaltiokumpu ja Väre-kuoro.

Kesäkunto tekee kesän

Luonto ei tiedä pandemiasta, vaan tuo meille kevään täydellä varmuudella. Kun hiihtokelit vaihtuvat pyöräilykaudeksi, voivat välineet kaivata huoltoa. Jos haluat välttää asiointia huoltoliikkeessä ja pyöräsi tarvitsee korjaamista, Beebikella on tarjota erityisjärjestelyjä.

– Meille voi jättää pyörän liikkeen ulkopuolelle aukioloaikana ja soittaa, jotta saamme yhteystiedot ja vikakuvauksen. Asiakkaan ei tarvitse tulla sisään ollenkaan ja hän saa tekstiviestin, kun pyörä on huollettu. Maksun voi hoitaa tilille, ja sovittuna aikana hakea pyörän liikkeen ulkopuolelta. Pyörän pinta desinfioidaan ennen ulos laittamista, joten mahdollinen virus ei kulje mukana, Beebiken yrittäjä Taina Stark sanoo.

Pyörän tapaan myös mökki on mahdollista saattaa talviteloilta kesäkuntoon, vaikkei itse pääsisi korjaustöihin. Ratkaisu löytyy Jounin Klapin yrittäjältä Jouni Lehtiseltä, jolla on reilun 10 vuoden kokemus mökkitalkkarin töistä. Hänet voi tilata talkkariksi netin kautta tai puhelimella.

– Käyn tarkastamassa, tekemässä lumitöitä ja pitämässä mökkiä asutun näköisenä. Asiakas voi ottaa yhteyttä, sovitaan ja neuvotellaan hinta kohdalleen. Teen ajoja 50-60 kilometrin päähän Rovaniemeltä, Jouni Lehtinen tarkentaa ja lupaa tilauksesta jättää myös klapit takan viereen odottamaan kesäkauden alkua.

Mikäli et juuri nyt pääse huoltamaan mökkiäsi kesäkuntoon, voi Jouni Lehtinen Jounin Klapilta olla avuksesi.
Mikäli et juuri nyt pääse huoltamaan mökkiäsi kesäkuntoon, voi Jouni Lehtinen Jounin Klapilta olla avuksesi.
Kuva: Petri Teppo

Arki katkeaa laavulla

Kotiin vetäytyminen sopii toisille, kun taas toiset tarvitsevat rutiinien katkaisemista. Miksei suosisi lähimatkailua - hyppäisi autoon, ajaisi vartin matkan ja olisi perillä? Lähimatkan kohteeksi sopii esimerkiksi Hotelli Metsähirvas, jossa voi majoittua ilman, että tapaa henkilökuntaa reissun aikana. Hotellin vastaanotto palvelee puhelimitse ja antaa ohjeet majoitukseen saapumiseen.

– Majoitamme vieraat tilaviin huoneisiin, joissa on täysin varusteltu keittiö. Kierrätämme huoneita siten, että edellisen asukkaan käynnistä on kulunut vähintään kolme päivää. Aamupalat viemme huoneisiin ennakkoon. Rantalaavu on veloituksetta asukkaiden käytössä ja hotellilta pystyy käymään hiihtelemässä. Joelta löytyy baanaa kyllä, Metsähirvaan yrittäjä Mikko Sirviö kertoo.

Poikkeustila tulee päätökseensä tavalla, jota emme voi ennustaa. Kuitenkin me voimme vaikuttaa omiin valintoihimme. Ehkä lopulta kiitämme toisiamme merkityksellisistä hetkistä, joita olemme kriisin aikana tuoneet toistemme elämään.

Hotelli Metsähirvaalla pääset turvalliselle minilomalle ilman kontakteja, mikäli kaipaat vaihtelua kotiseinien katselulle, kertoo Mikko Sirviö.
Hotelli Metsähirvaalla pääset turvalliselle minilomalle ilman kontakteja, mikäli kaipaat vaihtelua kotiseinien katselulle, kertoo Mikko Sirviö.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-

ROVANIEMEN ELINVOIMAISUUS ON YHTEINEN ASIAMME

Olemme yhdessä kirpeästi kokeneet sen, että elämä on täynnä yllätyksiä. Me yrittäjät olemme mukauttaneet strategiaamme ja kehitelleet uusia toimintatapoja yritystoimintamme turvaamiseksi ja kriisistä johtuvien vaurioiden minimoimiseksi. Tällä hetkellä prioriteettimme on liiketoiminnan vakauttamisessa, jatkuvuuden varmistamisessa sekä kriisinhallinnassa.

On ollut hienoa todeta, että paikalliset, rovaniemeläiset yrittäjät ovat vahvoja ja yhteistä uskoa löytyy siihen, että me selviämme tästä kaikesta. Tänä aikana, jolloin yhteisöllisyyden merkitys on noussut taas uuteen arvoonsa, me yrittäjät olemme tukeneet tiiviisti myös toisiamme.

Myös kuluttajat ovat ottaneet syvempään tarkasteluun omat kulutustottumuksensa ja selkeästi asenteet ovat muuttuneet paikallisuutta huomioivammaksi ja sitä korostavammaksi. Arvostus paikallista, rovaniemeläistä pienyrittäjää kohtaan on kasvanut suuremmaksi kuin aikoihin.

Yhteisöllisyyttä ja sen merkitystä tässä tilanteessa olemme Likiliike Rovaniemen osalta peräänkuuluttaneet kriisin alusta alkaen. Yrittäjät tarvitsevat nyt tukea tästä selviämiseksi ja toivon, että täällä Rovaniemellä, rakkaassa kotikaupungissamme, tehdään yhteistyössä kaikki voitava sen eteen, jotta elinkeinoelämämme ei kokisi raskaita tappioita. Näin tulevaisuudessakin täältä löytyisi vähintään yhtä monta paikallista yritystä ja yrittäjää, jotka tarjoavat palveluja meille kaikille.

Meidän tulee käydä keskustelua vastuunjaosta sekä rooleista eri yhteiskunnallisten tahojen välillä.  Jokaisella taholla on merkityksellinen rooli tässä poikkeustilanteessa sekä siitä selviytymisessä. On kaikkien yhteisellä vastuulla, miltä Rovaniemen elinvoimaisuus koronakriisin jälkeen näyttää.

Maailma muuttuu, mutta me selviämme tästä, yhdessä.

-
Kuva: Petri Teppo

Mirkka Koskelainen

yrittäjä, Likiliike Rovaniemen puheenjohtaja