pääkirjoitus: Po­la­ri­can ri­kos­epäi­ly kertoo mar­ja­lain toi­mi­vuu­den lisäksi siitä, ettei mar­ja­bis­nek­ses­sä hy­väk­sy­tä enää edes har­maal­la vyö­hyk­keel­lä ope­roin­tia

kolumni: Puo­lus­tai­si­ko­han pu­ti­nis­ti maa­tam­me?

Lapin kansan hirvilaskuri: Ter­vo­las­sa runsas vii­den­nes luvista on jo käy­tet­ty, isot sonnit jä­tet­tiin al­ku­kau­des­ta rau­haan: "Meillä oli naa­pu­ri­so­pi­mus"

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Sai­raa­lan­nie­men suun­nit­te­lu aloi­tet­ta­va alusta

"Paikka, jonka historiaa ei tunneta, tuntuu kammottavalta ja hylätyltä. Sellainen ihminen, joka ei ole koskaan tutkinut juuriaan, herättää meissä syvää sääliä", toteaa etelävirolainen semiootikko Valdur Mikita kirjassaan "Kantarellien kuuntelun taito - Itämerensuomalaista maailmankuvaa etsimässä".

Mikitan mielestä ei pidä jättäytyä pinnalliseen small talk-kulttuuriin ja on mielekästä kaivata luonnonrauhaa ja yksinäisyyttä. Semiootikon näkemys palautui ajatuksiini tarkastellessani niin Rovaniemen kaupunkisuunnittelua kuin Sairaalanniemen uusinta kaavoitusvaihtoehtoa. Rakennusfirmojen historiattomat ja kiiltokuvamaiset havainnekuvat tuovat mieleen kirjailija Anja Meulenbeltin toteamuksen saksalaisista, kuinka he pystyvät peittämään 'sen itsensä' hajun pitsiverholla. Havainnekuvillahan useimmiten yritetään esittää elementtilaatikoiden ja mustan asfaltin peittämät näkymät pehmeämpinä.