Kolumni: Eiköhän tämä taas tästä

Sää: Al­ku­vii­kos­ta pääs­tään jopa hel­le­lu­ke­miin – lämmin jakso loppuu sa­de­rin­ta­maan

Liikenne: Sil­ta­tar­kas­tuk­set häi­rit­se­vät lii­ken­net­tä Ro­va­nie­mel­lä

Sa­don­kor­juu­mark­ki­nat kol­mat­ta kertaa Ro­va­nie­men ko­ti­seu­tu­mu­seol­la – Totto juhlii mu­seol­la tors­tai­na

Sadonkorjuumarkkinat ovat kotiutuneet kotiseutumuseon pihapiiriin. Leena Gröhn kävi markkinoilla vuosi sitten ja osti sieltä marjoja ja omenoita.
Sadonkorjuumarkkinat ovat kotiutuneet kotiseutumuseon pihapiiriin. Leena Gröhn kävi markkinoilla vuosi sitten ja osti sieltä marjoja ja omenoita.
Kuva: Pekka Aho

Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Toton 70-vuotisjuhlavuosi huipentuu tällä viikolla, kun Rovaniemen kotiseutumuseon pihapiirissä Pöykkölän  järjestetään yleisölle avoin juhla sekä Sadonkorjuumarkkinat.

Yhdistys viettää 70-vuotisjuhlaansa torstaina Marjetanjuhlan hengessä. Juhlapuheen pitää kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio. Juhlan ohjelmaan kuuluvat perinteiseen tapaan myös musiikki, kansantanssit ja kahvitarjoilu.

Sadonkorjuumarkkinat valtaavat museon pihapiirin lauantaina ja sunnuntaina. Markkinat järjestetään kotiseutumuseolla nyt kolmatta kertaa.

Markkinoiden teema ”Lähellä tuotettu – kestävää kulutusta” samoin kuin niiden ohjelmallinen sisältö liittyvät kotimaiseen ruokaan, lähiruokaan ja kädentaitoihin. Tapahtumassa on ohjelmaa myös lapsille, ja musiikkiesitykset täydentävät markkinatunnelmaa.

Rovaniemen kotiseutumuseon päärakennus on auki molempina markkinapäivinä. Mårdin aitan edustalla on raanuesittelyjä.

Marjetanjuhlan lisäksi kotiseutuyhdistys on järjestänyt vuosittain myös virsiseurat. Tänä vuonna yhdistys järjestää Rovaniemen seurakunnan kanssa laulutilaisuuden Somosen kirkolla 16. syyskuuta. Somosen kivi Oikaraisella rauhoitettiin yhdistyksen aloitteesta vuonna 1957, ja myöhemmin Somosen kivestä on tullut Rovaniemen seurakunnan luontokirkko.

Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n 70-vuotisjuhla to 9.9. klo 18 Rovaniemen kotiseutumuseon pihalla, Pöykköläntie 4. Vapaa pääsy.
Sadonkorjuumarkkinat la ja su 11.–12.9. klo 10–16 Rovaniemen kotiseutumuseolla. Vapaa pääsy.

Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto

Perustettiin kauppalankirjastolla pidetyssä kokouksessa

7.9.1951

Ensimmäinen puheenjohtaja oli kirjastonhoitaja Matti Perunka.

Yhdistyksen ensimmäinen esine oli seinäkello, jonka se sai lahjoituksena.

Yhdistys sai tilat kotiseutumuseolle 19.12.1957, kun Pöykkölän talo saatiin yhdistyksen omistukseen.

Museon pihapiirin rakennuksista neljä on alkuperäistä, 13 rakennusta on siirretty sinne eri puolilta Rovaniemeä.