Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Sade puh­dis­taa ilman

Sateen jälkeen ilma tuntuu raikkaalta. Se johtuu siitä, että ilmassa oleva pöly sitoutuu sadepisaroihin ja putoaa maahan kasvien ravinteiksi. Samalla ilmasta poistuu kasvihuonekaasua, joka on täällä hiilidioksidi. Se puhtaana hajuton ja väritön kaasu. Sitä liukenee noin 1,5 kg kuutioon vettä.

Joskus sanotaan lentokoneen pakokaasuvanan taivaalla osoittavan lennon suurta saastemäärää. Asia ei todellisuudessa ole täsmälleen sellainen. Hiilidioksidi on osa savukaasuja, joista tässä tapauksessa pääosa on vesihöyryä. Ylhäällä lentokorkeudessa on hyvin kylmää ja siellä hiilidioksidin liukenevuus on suurempi kuin täällä maanpinnalla sateessa. Sieltä vesihöyryyn liuennutta hieman hapanta vettä sataa maahan. Jäljelle jäänyt liukenematon hiilidioksidi painuu maata kohti, koska se on hieman raskaampaa kuin ilma.

Sademittariini kertyi viikonlopun aikana 40 mm vettä. Siitä tulee hehtaarille 400 litraa ja koko sateen alueelle erittäin suuret määrät.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.