Porocup: Luonto näytti voi­man­sa – kisa jou­dut­tiin kes­keyt­tä­mään

Kuvagalleria: Pidetyn kiek­ko­ero­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Sää­tö­voi­maa tar­vi­taan enemmän kuin koskaan

Näkökulma

Vesivoimayhtiöt varautuvat tulevaan talveen ja mahdolliseen sähköpulaan sekä tekevät kaikkensa, että sähköä olisi kaikissa tilanteissa riittävästi saatavilla. Suomen suurimmat vihreät akut latautuvat syksyllä. Sateet varastoituvat säännösteltyihin järviin ja tekojärviin, joista vettä voidaan juoksuttaa juuri silloin kun energiaa eniten tarvitaan, vaikkapa kylmimpinä pakkaspäivinä kun tuulivoimalat seisovat.

Vesivoima on Suomen sähköjärjestelmän kivijalka. Säädettävänä, hajautettuna, varastointikykyisenä ja pohjoisilla leveysasteilla päästöttömänä energiamuotona vesivoima mahdollistaa säästä riippuvaisen uusiutuvan energian lisäämisen. On silti mahdollista, että keväällä 2023 monet järvet ovat totuttua alempana ja jossakin joudutaan poikkeamaan aiemmin suunnitelluista, virkistyskäytön ja ympäristön kannalta optimaalisista vedenkorkeuksista.

Suomalaiset ovat oppineet energiasta valtavasti. Kohonneet sähkölaskut ovat saaneet monet tutkimaan sähkönkulutustaan – seuraavan päivän sähkönhintojen tarkastelusta on tullut tärkeä osa arkirutiineja.

Sähkönkulutuksen vähentäminen ja ajoittaminen ovatkin parhaita ekotekoja.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.