Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 9. päivän luukku tästä

Tähtijuttu: Ly­hyt­vuok­raus on Ro­va­nie­mel­lä mil­joo­nien bisnes, mutta kau­pun­ki ei oh­jeis­ta sitä mi­ten­kään

Saa­ri­val­tio Va­nua­tun asiois­ta päät­tä­vät miehet – "On tyr­mis­tyt­tä­vää kertoa maail­mal­le, että val­tiol­lam­me ei ole yhtään nai­se­dus­ta­jaa"

Tyynenmeren saarivaltion all male -parlamentti kerää kiusallista huomiota.


Tyynenmeren valtioiden johtajat poseerasivat ryhmkuvassa viisi vuotta sitten. Kuvassa vasemmalla Vanuatun silloinen pääministeri Sato Kilman.
Tyynenmeren valtioiden johtajat poseerasivat ryhmkuvassa viisi vuotta sitten. Kuvassa vasemmalla Vanuatun silloinen pääministeri Sato Kilman.
Kuva: MICK TSIKAS

Tyynenmeren saarivaltio Vanuatu on yksi maailman kolmesta maasta, joiden parlamentissa ei ole yhtään naisedustajaa.

Naisten oikeuksien puolustajat pitävät tilannetta kiusallisena. He vaativat, että tuore pääministeri Bob Lougman vapauttaa puolet parlamentin paikoista naisedustajille seuraavissa vaaleissa. Edustajanpaikkoja on yhteensä 52.

– Ilman positiivista syrjintää naisten on äärimmäisen vaikea saada tarvittavaa määrää ääniä, sanoo Andrina Komala Lini Thomas, entinen parlamentin jäsen ja yksi viime kuussa pidettyjen vaalien naisehdokkaista.

Pahaksi onneksi Thomas ei päässyt läpi.

Naiset paitsiossa useissa vaaleissa

Noin 300 000 asukkaan Vanuatun hallituksessa on ollut vain viisi naisedustajaa sen itsenäistyttyä Britanniasta ja Ranskasta vuonna 1980.

Kolmessa viimeisimmässä vaalissa Vanuatun parlamenttiin ei ole valittu yhtään naisedustajaa.

Thomasin mukaan Vanuatun poliittinen järjestelmä vaikeuttaa naisten pyrkimystä olla osana parlamenttia. Esimerkiksi rahoitus nousee usein ongelmaksi.

Thomasin edustama puolue Leleon Vanua Democratic Party joutui vetäytymään vaaleista rahoituksen puutteessa. Thomas ja kaksi muuta ehdokasta päätyivät lopulta ehdokkaiksi vaaleissa toisen puolueen listalla.

Thomas aikoo tehdä paluun myös vuoden 2024 vaaleissa.

– On tyrmistyttävää kertoa maailmalle, että valtiollamme ei ole yhtään naisedustajaa, sanoo itsenäisenä ehdokkaana parlamenttiin pyrkinyt Anne Pakoa.

Pakoa johtaa Vanuatun ihmisoikeusjärjestöä. Hänen mukaansa naisedustusta tarvitaan, jotta viesti erityisesti naisia koskevien asioiden puolesta menisi läpi.

– Miehet eivät ymmärrä näitä kysymyksiä. Haluamme, että pääministeri ottaa kansalliseksi tavoitteeksi varmistaa, että parlamentissa on myös naisia.

Vanuatun hallitus ei kommentoinut tilannetta.

-

Eniten naisedustajia Ruandassa

Papua-Uusi-Guinea ja Mikronesian liittovaltio ovat Vanuatun rinnalla ainoita valtioita, joiden parlamentissa ei ole yhtään naisedustajaa. Näissä Tyynenmeren valtioissa on tilastojen valossa huonoin naisedustus politiikassa. Lisäksi naisista 60 prosenttia on kohdannut väkivaltaa.

Eniten naisedustajia on ehkä monen yllätykseksi Ruandassa. Reilu 60 prosenttia Ruandan parlamentin edustajistosta on naisia.

Naisedustajien määrää parlamenteissa maailmanlaajuisesti koskevan listan kärjessä olevat kolme maata ovat kaikki kolmannen maan maita. Ruandan jälkeen eniten naisia edustaa Kuuban ja Bolivian hallinnoissa, joissa naisedustajia on myös yli puolet kokonaismäärästä.

Tuorein tilastovertailu on maaliskuulta 2020. Tilastoa pitää yllä parlamenttienvälinen liitto eli parlamenttien välinen yhdyselin.

Suomi on listan sijalla 11. Kansanedustajista 46 prosenttia on naisia.

Pohjoismaista Ruotsi ja Norja nousevat listalla Suomen lisäksi korkeimmille sijoille.