Pääkirjoitus: Hy­vin­voin­ti­alue joutuu ha­ke­maan lai­nan­ot­to­val­tuuk­sia val­tiol­ta – se on pe­rus­tel­tu vaa­ti­mus

Kolumni: Hyvä elämä ei ole paikka vaan suunta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tilaajille

Saa­me­lai­set voit­ti­vat Ruotsin valtion kiis­tas­sa met­säs­tys- ja ka­las­tus­oi­keuk­sis­ta

Korkeimman oikeuden päätös voi olla merkittävä ennakkotapaus myös muilla alueilla. "Ylimuistoinen nautinta" painoi vaa'assa enemmän kuin maan omistaminen.

Ruotsissa Girjasin paliskunta (lapinkylä, ruotsiksi sameby) on voittanut valtion pitkässä oikeustaistossa metsästys- ja kalastusoikeuksista. Korkeimman oikeuden mukaan saamelaisilla on oikeus päättää pienriistan metsästyksen ja kalastuksen luvista Girjasin alueella.

Valtion kannan mukaan oikeus kuuluisi sille maa-alueiden omistajana. Oikeus kuitenkin hyväksyi saamelaisten kannan, jonka mukana heillä alueiden ikiaikaisina käyttäjinä on suurempi oikeus metsästyksen ja kalastuksen hallinnointiin. Lakitekstissä puhutaan "ylimuistoisesta nautinnasta", sama termi on ollut käytössä myös Suomessa.

Girjaslaiset haastoivat valtion asiasta oikeuteen vuonna 2009. Sekä käräjä- että hovioikeus ratkaisivat asian aiemmin saamelaisten hyväksi.

– Tämä on ilman muuta suuri päivä meille, kommentoi saamelaisten keskusjärjestö puheenjohtaja Åsa Larsson Blind.

Hänen mukaansa on vielä liian aikaista sanoa, miten päätös vaikuttaa muualla saamelaisalueella.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.