PAUKKUPAKKASET: Pak­ka­nen alkaa ki­ris­tyä vii­kon­lop­pua vasten – it­se­näi­syys­päi­vä­nä hä­tyy­tel­lään monin paikoin -35:tä astetta

RAVINTOLARAJOITUKSET: Ro­va­nie­mel­lä tiu­kem­mat ra­vin­to­la­ra­joi­tuk­set vii­kon­lo­pus­ta alkaen – ko­ronapas­sil­la ra­joi­tuk­sia ei tar­vit­se nou­dat­taa

Mainos : Anna lah­jak­si pai­kal­li­sym­mär­rys­tä. Tutustu Lapin Kansan joulun ti­laus­tar­jouk­siin tästä.

Tilaajille

Saa­me­lai­set voit­ti­vat Ruotsin valtion kiis­tas­sa met­säs­tys- ja ka­las­tus­oi­keuk­sis­ta

Korkeimman oikeuden päätös voi olla merkittävä ennakkotapaus myös muilla alueilla. "Ylimuistoinen nautinta" painoi vaa'assa enemmän kuin maan omistaminen.

Ruotsissa Girjasin paliskunta (lapinkylä, ruotsiksi sameby) on voittanut valtion pitkässä oikeustaistossa metsästys- ja kalastusoikeuksista. Korkeimman oikeuden mukaan saamelaisilla on oikeus päättää pienriistan metsästyksen ja kalastuksen luvista Girjasin alueella.

Valtion kannan mukaan oikeus kuuluisi sille maa-alueiden omistajana. Oikeus kuitenkin hyväksyi saamelaisten kannan, jonka mukana heillä alueiden ikiaikaisina käyttäjinä on suurempi oikeus metsästyksen ja kalastuksen hallinnointiin. Lakitekstissä puhutaan "ylimuistoisesta nautinnasta", sama termi on ollut käytössä myös Suomessa.