Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Tilaajille

Saa­me­lais­ar­kis­tol­le luo­vu­te­taan mer­kit­tä­vä et­no­gra­fi­nen tut­ki­mus­ai­neis­to – "Juha Pen­ti­käi­sen ar­kis­ton laajuus on noin 200 hyl­ly­met­riä"

Emeritusprofessori Juha Pentikäisen etnografista ja uskontotieteellistä tutkimusaineistoa sisältävä arkisto luovutetaan Saamelaisarkistolle torstaina 22. lokakuuta.

Arkiston siirtyminen Saamelaisarkiston omistukseen helpottaa sen tutkimuskäyttöä ja tutkimuslupien saamista. Samalla Pentikäisen arkiston luovutus vahvistaa entisestään Saamelaisarkiston ja Lapin yliopiston yhteistyötä.

Saamelaisaineistoista merkittävän kokonaisuuden muodostavat Tenojoen varrella ja muualla Saamenmaalla kerätyt Dálvadas-kenttätutkimusaineistot. Lisäksi Pentikäisen arkistoon kuuluu runsaasti saamelaiseen mytologiaan liittyvää tutkimusaineistoa sekä laajat suomalaistaustaisiin kansoihin liittyvät nauhoite-, valokuva- ja asiakirja-arkistot. Pentikäisen etnografiset kenttätutkimusmatkat ulottuivat aina Siperiaan ja Luoteis-Venäjällä Euraasian alkuperäiskansojen keskuuteen asti.

– Pentikäisen arkiston laajuus on noin 200 hyllymetriä, joten digitalisointi tulee olemaan iso työ. Lisäksi aineisto on monissa eri formaateissa kaitafilmeistä valokuviin ja MiniDisc-levyihin, mikä tuo oman haasteensa digitalisointiin, kertoo Kansallisarkiston tutkimusjohtaja Päivi Happonen.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.