Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Ruotsin pää­mi­nis­te­ri vetosi suoraan kansaan ko­ro­na­vi­rus­tais­te­lus­sa, kun kuol­lei­ta enemmän kuin muissa Poh­jois­mais­sa. "Vas­tuun ot­ta­mi­sen hetki on nyt, se koskee kaik­kia".

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven vetosi poikkeuksellisessa tv-puheessaan sunnuntai-iltana suoraan Ruotsin kansaan, että kaikki noudattaisivat koronaviruksen leviämisen estämiseksi annettuja määräyksiä ja kantaisivat vastuunsa myös lähimmäisistään.

– Vastuun ottamisen hetki on nyt ja se koskee kaikkia. Kukaan ei saa ottaa riskiä vastuuttomasti, vetosi Löfven.

Ruotsissa koronaviruksen vuoksi sairaalahoitoon joutuneiden, tehohoidossa olevien ja koronakuolemien määrä on suurin Pohjoismaista.

Sairaalahoidossa oli sunnuntaina 333 henkilöä, joista tehohoidossa 50. Koronavirukseen on kuollut Ruotsissa 21 henkilöä. Pelkästään sunnuntaina Tukholmassa todettiin 99 uutta tartuntaa.

Vertailun vuoksi: Suomessa sairaalahoidossa oli sunnuntaina 43 henkilöä, joista tehohoidossa 12. Suomessa koronavirukseen on kuollut yksi henkilö.

Löfven ei kertonut uusista viruksen leviämistä estämään tarkoitetuista toimista, mutta ilmoitti olevansa pääministerinä valmis tekemään kaikkensa.

Puhetta on pidetty Ruotsissa poikkeuksellisena sen vuoksi, että pääministereillä ei ole ollut tapana puhua suoraan tv:ssä kansalle.

Tukholman yliopiston valtiotieteen professori Tommy Möller arvioi ennen puhetta tehdyssä Dagens Nyheterin haastattelussa, että Ruotsin hallitus on ottanut mallia muista maista, joissa hallitus on koronakriisissä puhunut suoraan kansalle.

– Monet ihmiset ovat huolissaan. Korkeimmalta poliittiselta taholta annetun suoran informaation puuttuminen voi johtaa epävarmuuteen, professori Möller arvioi DN:n haastattelussa.

Monet poliittiset kommentaattorit arvioivat, että Löfvenin puhe heijasteli ruotsalaista ajattelua yksilön roolista yhteiskunnassa.

Löfven puhui vastuusta mutta ei juurikaan velvollisuudesta.

Se tuli esiin vain yhdessä kohdassa puhetta.

– Rajoitukset voivat tuntua kovilta, mutta jokaisen velvollisuus on noudattaa viranomaisten ohjeita. Niin sinun kuin minun, vetosi Löfven.