Tähtijuttu: Lappi on Naton sol­mu­koh­ta, sanoo Ul­ko­po­liit­ti­sen ins­ti­tuu­tin johtaja Mika Aaltola

Kysely: Var­jos­taa­ko korona pik­ku­jou­lu­ja? Osal­lis­tu Lapin Kansan net­ti­ky­se­lyyn

Linnan juhlat: Saitko kutsun Linnan juh­liin? Il­mi­an­na itsesi tai tut­ta­va­si Lapin Kansan toi­mi­tuk­sel­le

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Ruotsin eilisen epäil­lyn ter­ro­ri­teon uh­reis­ta kolme sai hen­gen­vaa­ral­li­sia vammoja – kaksi muuta uhria haa­voit­tui va­ka­vas­ti

Tukholma
Poliisi tutki terroriteon jälkiä Vetlandan kaupungin keskustassa.
Poliisi tutki terroriteon jälkiä Vetlandan kaupungin keskustassa.
Kuva: Mikael Fritzon

Ruotsin eilisen epäillyn terroriteon uhreista kolmen vammat ovat hengenvaarallisia. Lisäksi kaksi muuta uhria on haavoittunut vakavasti.

Poliisi kertoi eilen tutkivansa hyökkäystä, jossa seitsemän ihmistä ja epäilty hyökkääjä haavoittuivat Vetlandan kaupungin keskustassa Etelä-Ruotsissa. Tapahtunutta tutkitaan murhan yrityksenä, mutta hyökkäykseen liittyy kuitenkin yksityiskohtia, joiden vuoksi poliisi tutkii myös mahdollisia terroristisia motiiveja. Poliisin edustaja ei keskiviikkoiltana kertonut tarkemmin, miksi hyökkäyksen epäillään olleen terroriteko.

Hyökkäys tapahtui iltapäivällä kello kolmen tietämissä paikallista aikaa. Parikymppinen mies hyökkäsi ihmisten kimppuun ja käytti ilmeisesti teräasetta. Epäilty on kotoisin lähiseudulta, ja hän on aikaisemmin syyllistynyt pikkurikoksiin.

Poliisi ampui miestä kiinniottotilanteessa. Hän oli illalla vartioituna sairaalassa.

Ministerit tuomitsivat veriteon

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven tuomitsi jyrkästi veriteon ja sanoi yhteiskunnan vastustavan väkivaltaa yhteisvoimin. Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg kertoi niin ikään saaneensa tiedon tapahtuneesta.

– Useilla ihmisillä on vakavia vammoja. Nämä ovat kauhistuttavia tapahtumia, ja ajatukseni ovat haavoittuneiden ja heidän omaistensa luona, Damberg sanoi tiedotteessaan.

Ruotsissa on viime vuosina tapahtunut kaksi terrorihyökkäystä. Joulukuussa 2010 itsemurhapommittaja räjäytti itsensä Tukholman keskustassa. Muutama ihminen sai lieviä vammoja hyökkäyksessä.

Huhtikuussa 2017 radikalisoitunut uzbekkitaustainen turvapaikanhakija ajoi jalankulkijoiden päälle varastetulla kuorma-autolla. Hyökkäyksessä kuoli viisi ihmistä. Hyökkääjä sai elinkautisen vankeustuomion.