Pääkirjoitus: Suur­pe­dot tap­poi­vat 2020 en­nä­tys­mää­rän poroja, mikä näkyi myös valtion mak­sa­mis­sa kor­vauk­sis­sa – sys­tee­mis­sä on yhä paljon pa­ran­ta­mi­sen varaa

Petovahinkokorvaukset: Ka­to­tal­ven kallis lasku – Vuonna 2020 po­ron­omis­ta­jil­le mak­set­tiin kor­vauk­sia 7,3 mil­joo­naa euroa

Mainos: Yhtä tuore kuin jär­ves­tä nos­tet­tu rautu. Tilaa Lapin Kansa 1kk 1 €. Klikkaa ti­laus­si­vuil­le.

Ruotsi kat­kai­si Suomen val­ta­kau­den MM-sa­li­ban­dys­sa

Helsinki
Ruotsalaisriemu oli rajaton, kun mestaruuspokaali oli hallussa.
Ruotsalaisriemu oli rajaton, kun mestaruuspokaali oli hallussa.
Kuva: JUHA LESKINEN

Suomi menetti 2–0-johdon, nousi 2–4-tappioasemasta tasoihin, mutta taipui lopulta salibandyn miesten MM-loppuottelussa Ruotsille maalein 4–6. Suomi oli voittanut kaksi edellistä miesten maailmanmestaruutta.

Peliä oli takana 1.26 minuuttia, kun Justus Kainulainen laukoi Suomen 1–0-johtoon Lauri Stenforsin poikittaissyötöstä.

Kolmen minuutin kohdalla Stenfors ja Ruotsin Kevin Haglund teutaroivat rintakehät vastakkain ja saivat kumpikin kaksiminuuttiset. Vielä matkalla rangaistuspenkillekin Stenfors ja Haglund tungeksivat toistensa tielle, ja tästä eteenpäinkin peli jatkui kovaotteisena ja tunteet porisivat toistuvasti kiehumispisteen tienoilla.

Ajassa 9.57 Eemeli Salin survoi maalin edestä Sami Johanssonin lähettämän pallon sisään ja Suomen 2–0-johtoon.

Toisen erän alussa Tatu Väänänen pääsi Ruotsin pallonmenetyksen jälkeen yksin läpi, mutta ei saanut palloa Ruotsin maalivahdin Jonathan Edlingin taakse. Toista erää oli pelattu vajaat viisi minuuttia, kun Ruotsin Rasmus Enströmin painava laukaus yllätti Lassi Torisevan tilanteeseen 2–1. Ruotsin kakkoskenttä oli ottelun alusta lähtien Suomelle vaikein pideltävä, ja toisen erän ajassa 7.51 sinikeltaisten kakkosen laitahyökkääjä Kim Nilsson pääsi yksin läpi Eemeli Salinin hyökkäysalueen menetyksen jälkeen ja sijoitti pallon varmasti Torisevan taakse.

Ruotsalaisfanit pääsivät juhlimaan maailmanmestaruutta Helsingissä.
Ruotsalaisfanit pääsivät juhlimaan maailmanmestaruutta Helsingissä.
Kuva: ARI AROLA

Ajassa 14.36 pallo oli kolmannen kerran Suomen maalissa. Linus Nordgren päätti nopean hyökkäyksen Kevin Haglundin syötöstä Ruotsin 3–2-johtomaaliin.

Kolmannen erän ensimmäisessä vaihdossa Sami Johansson pääsi nokitusten Jonathan Edlingin kanssa, mutta laukoi suoraan päin ruotsalaismaalivahtia. Viisi minuuttia myöhemmin Justus Kainulainen laukoi tolppaan. Kolmas oli juuri ylittänyt puolivälin, kun Albin Sjögren laski kylmän suihkun suomalaisten niskaan tekemällä 4–2-maalin. Suomen puolustus oli hajallaan, ja Sjögren sai vapaasti kiertää keskustaan ja laukoa pallon vasempaan ylänurkkaan.

Justus Kainulainen kavensi Juha Kivilehdon syötöstä tilanteeksi 3–4 alle minuutti myöhemmin, kun Ruotsin puolustus oli jättänyt hänet yksin maalilleen. Kolmannen erän ajassa 12.26 Kainulainen laukoi Suomen painostuksen päätteeksi 4–4-tasoituksen.

Ruotsin Tobias Gustafsson nousi oikealta laidalta, kesti Peter Kotilaisen taklauksen ja laukoi Ruotsin 5–4-johtoon ajassa 18.23. Aikalisän jälkeen Suomi haki tasoitusta ilman maalivahtia, ja Hampus Ahren pisti pallon tyhjiin lopputulokseksi 6–4.