Kunniamerkit: Katso lista Lappiin myön­ne­tyis­tä it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­keis­tä

Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen on lei­kat­ta­va lisää, jos se aikoo pysyä ta­voit­teis­saan

Luppo: Arto Köngäs on kip­san­nut lap­pi­lais­ten raajoja yli 30 vuotta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Röyh­keät lokit är­syt­tä­vät sa­ta­mas­sa - hel­po­tus­ta on­gel­maan on haettu sii­mois­ta ja eri­lai­sis­ta kar­kot­teis­ta

Varastelevat lokit ovat sataman terasseilla ikävä lieveilmiö. Suuri määrä lintuja saattaa myös karkottaa asiakkaita.
Varastelevat lokit ovat sataman terasseilla ikävä lieveilmiö. Suuri määrä lintuja saattaa myös karkottaa asiakkaita.
Kuva: Sari Jaatinen

Lämmin kesä on houkutellut ihmisiä syömään sataman terasseille, ja perässä on seurannut myös jokakesäinen riesa, eli varastelevat lokit.

–En voi sietää niitä. Ne ovat röyhkeitäkin vielä. Istuimme pöydässä syömässä, ja kahden puolen oli lokit pöydällä. Ei mitään järkeä, todella raivostuttavia otuksia, sanoo Sataman krouviin syömään tullut Kauko Pudas.

Monet sataman ravintolat ovat virittäneet siimoja terassien yläpuolelle karkottaakseen lintuja. Sataman krouvilla on suunniteltu samaa.

–Meillähän on tuossa nuo valoletkat, jotka vähän suojaavat. Ne ovat olleet siinä viime talven, ja silloin huomattiin, että niistä saattaa olla apua tähänkin ongelmaan. Siimoja ajateltiin laittaa vielä lisäksi, kertoo Sataman krouvin yrittäjä Olli Ahonen.

Lokkien käytös on usein häiritsevintä pesintäaikaan. Poikasten lennettyä pesästä tilanne yleensä rauhoittuu jonkin verran.
Lokkien käytös on usein häiritsevintä pesintäaikaan. Poikasten lennettyä pesästä tilanne yleensä rauhoittuu jonkin verran.
Kuva: Suvi Pirinen

Haukkaleijasta apua

Vieressä sijaitsevassa Cafe Rantsupaarissa on kokeiltu toisenlaista karkotetta. Terassin yläpuolella leijuu haukan näköinen leija.

–Meillä ei ole kauheasti ollut lokkien kanssa ongelmia aikaisemmin. Mutta viime viikolla ne tekivät poikaset tuohon naapurin katolle, ja silloin ne parveilivat tässä meilläkin aikalailla. Mutta nyt kun hommasimme tuon karkottimen, niin se on ainakin toistaiseksi auttanut, kertoo Jaana Savilampi Rantsupaarista.

Haukkaleija on toiminut niin hyvin, että siitä on ollut apua naapurinkin puolella.

–Sen jälkeen, kun naapuri laittoi tuon haukan, on tilanne helpottanut. Ajattelimme kokeilla samaa itsekin, sanoo toinen Sataman krouvin yrittäjistä Katariina Ahonen.

Pöytiin jäävät ruoantähteet ja roskat houkuttelevat helposti lintuja.
Pöytiin jäävät ruoantähteet ja roskat houkuttelevat helposti lintuja.
Kuva: Suvi Pirinen

Ruokkiminen pahentaa tilannetta

Ravintolassa on huomattu, että linnut ovat käyneet tänä vuonna aikaisempaa röyhkeämmiksi. Tosin Ahonen huomauttaa, että viime vuosi ei ole hyvä vertailukohta, sillä ihmisiä oli koronan takia paljon vähemmän liikkeellä kuin nyt.

–Ne ovat olleet rohkeita kyllä. Kun selän kääntää, niin saattaa häipyä ranskalaiset ja pihvin palaset. Langatkaan eivät täysin blokkaa niitä, muutama sankari on ollut niin vekkuli, että ovat lentäneet lankojen alta, Olli Ahonen päivittelee.

Lintujen tahallinen ruokkiminen ei ole satamassa kovin yleistä, mutta sitäkin on Ahosen mukaan tapahtunut.

–Kerran meille kävivät asiakkaat sanomassa, että joku mies oli heitellyt ranskalaisia lokeille, ja sehän on tietenkin inhottava temppu. Kyllähän sen ihan järkikin sanoo, että jos niitä ruokkii, niin silloinhan ne tottuvat siihen, että täältä löytyy evästä, Ahonen sanoo.

Ravintoloiden terasseilla lokit kärkkyvät pöytiin jääviä ruoantähteitä. Niitä on yritetty häätää muun muassa vaijerien avulla.
Ravintoloiden terasseilla lokit kärkkyvät pöytiin jääviä ruoantähteitä. Niitä on yritetty häätää muun muassa vaijerien avulla.
Kuva: Suvi Pirinen
Kesäruokinta ei suositeltavaa
Suvi Pirinen

Kemin johtava terveystarkastaja Tarja Pesonen kertoo, että tänä kesänä on tullut yllättävän monta valitusta lintujen ruokkimisesta.

–Ihmiset ruokkivat kiinteistönsä pihalla lintuja, usein jopa maahan. Se ei ole toivottavaa, ihan jo lintujen muninnan ja poikasten kehittymisen kannalta. Ruokkijat eivät taida tietää aiheuttavansa pikemminkin haittaa linnuille.

Kemi-Tornion Lintuharrastajat Xenus ry:n varapuheenjohtaja Jouko Kärkkäinen vahvistaa, että lintujen kesäruokinta ei ole lähtökohtaisesti suositeltavaa.

–Kaikki bakteerit ja viruksethan leviävät herkemmin kesäaikaan. Kun linnut risteilevät ruokinnalta toiselle, niin linnuissa olevat erinäköiset sairaudet tietenkin leviävät mahdollisuuksien mukaan yksilöstä toiseen.

–Jos lintuja kuitenkin ruokkii, niin tärkeintä on, että ruokintapaikan pitää jatkuvasti puhtaana, ja poistaa vanhoja ruoantähteitä, Kärkkäinen muistuttaa.

Ruokintaa ei myöskään suositella lintujen pesimäaikaan.

–Kyllähän jokaisen lajin pitäisi sitä lajityypillistä ravintoa kantaa poikasilleen, että ne pääsisivät kehittymään kunnolla. Mutta en ole nähnyt sitä ongelmaksi tällä alueella, sitä ruokintaa on kuitenkin hyvin vähän. Lintujen pesimäalueet eivät myöskään yleensä ole lähellä niitä ruokintapaikkoja, Kärkkäinen pohtii.

Sen sijaan veden tarjoaminen linnuille helteiden aikaan olisi toivottavaa.

–Nyt kun on kuiva kesä, niin on oikein suotavaa, jos ihmisillä olisi jonkinlaisia lintujen juottoaltaita. Parhaiten ne toimivat kun ne ovat maassa. Sen olisi hyvä olla sementistä tehty ja liukumaton, Kärkkäinen neuvoo.