Kalastus: Lo­hi­ke­sä Tor­nion­joel­la on alkanut – oletko saanut von­ka­leen, lähetä meille kuva

Pääkirjoitus: Sää­ty­ta­lol­la esillä oleva ay-liik­keen ve­ro­etu­jen ka­ven­ta­mi­nen on tu­li­kuu­ma kysymys

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Röyhkeä har­hau­tus Uk­rai­nan vas­ta­hyök­käyk­sen tu­ke­mi­sek­si – näin arvioi tutkija Venäjän puo­lel­la ta­pah­tu­via ka­ha­koi­ta

Upin Jyri Lavikaisen mukaan Venäjän Belgorodissa saattavat taistella venäläiset, mutta kaiken takana on kuitenkin Ukraina, joka antaa Venäjän maistaa nyt omaa lääkettään.

Helsinki/Moskova
Ukraina on sanonut, ettei sillä ole tietoa, ketkä ovat iskeneet Venäjän Belgorodiin. Kuvassa Ukrainan sotilas Donetskin alueella.
Ukraina on sanonut, ettei sillä ole tietoa, ketkä ovat iskeneet Venäjän Belgorodiin. Kuvassa Ukrainan sotilas Donetskin alueella.
Kuva: OLEG PETRASYUK

Aseistautuneiden venäläisryhmien hyökkäys Venäjän Belgorodin alueelle lähellä Ukrainan vastaista rajaa ei ole mikään sattumanvarainen yksittäinen kahakka, arvioi Venäjä-tutkija Jyri Lavikainen Ulkopoliittisesta instituutista (Upi). Hän liittää tapahtumat Ukrainan odotettuun vastahyökkäykseen, joka kenties on jo alkanut.

– Niillä tiedoilla, mitä nyt on käytettävissä, epäilisin tämän olevan erittäin taitava ja röyhkeä harhautus. Tarkoitus on tukea vastahyökkäystä sitomalla Venäjän joukkoja, Lavikainen sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa Venäjän puolella rajaa on ollut erilaista sabotaasitoimintaa jo aiemmin, mutta sillä ei ole hirveästi retosteltu. Tällä kertaa toiminta on tehty tarkoituksellisesti niin näkyväksi, että Venäjän on pakko reagoida ja lähettää joukkoja ajamaan "sabotöörit" pois maasta.

– Olisi omituista, jos he (Ukraina) tekisivät jotain tämmöistä ilman, että pyrkisivät käyttämään sitä laajemmin hyödyksi, Lavikainen sanoo.

Harhautuksen puolesta puhuu Lavikaisen mukaan myös se, että Belgorodin lähellä ei ole Venäjän miehittämiä ukrainalaisalueita eikä se todennäköisesti siis ole Ukrainan varsinaisen vastahyökkäyksen painopistesuunnassa, missä se sitten onkin. Eikä Ukrainalla ylipäänsä ole mitään kiinnostusta hyökätä voimalla Venäjälle vaan vain vapauttaa omia maa-alueitaan, Lavikainen muistuttaa.

"Vittuilua Venäjälle"

Ukrainan poliittisesta ja sotilasjohdosta on vakuuteltu, ettei maalla ole mitään tekemistä Belgorodin tapahtumien kanssa. Lavikaisen mukaan nämä puheet voi jättää sikäli omaan arvoonsa, että ne muistuttavat tarkoituksellisesti vuosia 2014 ja 2015. Tuolloin Venäjä ei mukamas ollut sekaantunut mitenkään sotaan Donbasissa saati tiennyt, keitä ovat Krimin vallanneet "pienet vihreät miehet".

Lavikaisen mukaan on "sataprosenttisen selvää", että Belgorodiin hyökänneiden ryhmien aseet ja muu tuki tulevat Ukrainan asevoimilta, joiden riveissä venäläiset ovat jo aiemmin taistelleet. Ukraina antaa siis Venäjän maistaa nyt vuosien tauon jälkeen omaa lääkettään.

– Ei sillä ole niin väliä, ovatko he (Belgorodiin hyökänneet) Venäjän kansalaisia vai eivät, se on Ukrainan operaatio. Kun ukrainalaiset tämän kieltävät samanlaisilla sanankäänteillä, niin se on silmänisku muille ja suoraan sanottuna vittuilua Venäjälle, Lavikainen sanoo.

Muistutus siitä, että Venäjälläkin voidaan sotia

Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak on muun muassa todennut, että "kuten tiedätte, tankkeja nyt myydään jokaisessa venäläisessä sotatarvikekaupassa."

Lavikaisen mukaan toiminta Venäjän alueella on myös muistutus siitä, että kyseessä on kahden valtion välinen sota, vaikka sitä onkin pääosin sodittu Ukrainan maaperällä.

– Ukrainalaiset osoittavat, että myös Venäjällä voi sotia ja että on turha kuvitella, että sotaa saisi käydä vain Ukrainassa, Lavikainen sanoo.

Ukraina on iskenyt aiemminkin Venäjän alueella muun muassa strategisten pommikoneiden tukikohtaan. Yhdessä Belgorodin tuoreiden tapahtumien kanssa nämä iskut ovat Lavikaisen mukaan olleet toistuvia osoituksia siitä, ettei Venäjällä ole puheistaan huolimatta halua eskaloida nykytilanteessa sotaa ydinaseiden käyttöön.

Iskua Belgorodiin Venäjä aikoo epäilemättä käyttää hyväkseen propagandassaan esiintymällä sodan uhrina, mutta siinä ei Lavikaisen mukaan ole mitään uutta.