pääkirjoitus: Po­la­ri­can ri­kos­epäi­ly kertoo mar­ja­lain toi­mi­vuu­den lisäksi siitä, ettei mar­ja­bis­nek­ses­sä hy­väk­sy­tä enää edes har­maal­la vyö­hyk­keel­lä ope­roin­tia

kolumni: Puo­lus­tai­si­ko­han pu­ti­nis­ti maa­tam­me?

Lapin kansan hirvilaskuri: Ter­vo­las­sa runsas vii­den­nes luvista on jo käy­tet­ty, isot sonnit jä­tet­tiin al­ku­kau­des­ta rau­haan: "Meillä oli naa­pu­ri­so­pi­mus"

Ro­va­nie­mi val­mis­tau­tuu jou­luun: har­va­kin kuusi tuu­heu­tuu, kun sitä tuu­na­taan

Vanhan torin kuusi odotti vielä keskiviikkona tuunausta. Kuuset valaistaan viimeistään 9. marraskuuta, jolloin vietetään Rovaniemen joulunavausta.
Vanhan torin kuusi odotti vielä keskiviikkona tuunausta. Kuuset valaistaan viimeistään 9. marraskuuta, jolloin vietetään Rovaniemen joulunavausta.
Kuva: Pekka Aho

Rovaniemi on jo alkanut valmistautua joulukauteen pystyttämällä joulukuusia tutuille paikoilleen. Kuuset pystytetään Lordinaukion lisäksi muun muassa kaupungintalon eteen, kauppatorille ja Vanhalle torille.

Mistä kuuset tulevat, metsätalousinsinööri Kari Lukkarinen kaupungin tekniseltä osastolta?

– Kuuset tulevat kaupungin omista metsistä. Niiden kaatamisen ja paikalleen laittamisen hoitaa yksityinen urakoitsija, jolta kaupunki ostaa palvelun.

Miten urakoitsija valitsee kuuset?

– Kuusten pitää olla tietyn mittaisia ja tietenkin mahdollisimman edustavia. Esimerkiksi Lordinaukion kuusen pitää olla 13–15-metrinen.

– Sopivien kuusten löytäminen ei välttämättä ole helppoa. Pienen ja nätin kuusen niinkin löytää, mutta ison ja komean löytäminen on jo haastavampaa.

Miten kaupunki tilaajana valvoo, että kuuset ovat tarpeeksi edustavia?

– Kiertelen itse katsomassa ne. Jos joku kuusi ei kelpaa, urakoitsija vaihtaa sen.

– Usein kyllä jo fiksaaminen auttaa eikä kuusta tarvitse alkaa vaihtamaan. Kuusta voidaan tuuheuttaa poraamalla reikiä runkoon ja kiinnittämällä niihin oksia. Tätä konstia joudutaan käyttämään paljonkin, sillä yleensä oksia katkeaa kuusen kuljetuksessa.

" Sitten kun kuuset on valaistu, palaute loppuu."
Kari Lukkarinen

Tuleeko kuusista palautetta kaupunkilaisilta?

– Jonkin verran tulee siinä vaiheessa, kun kuusissa ei ole vielä valoja. Mutta kauneus on katsojan silmissä: joku pitää kuusta kauniina ja joku toinen ihmettelee, mistä tuollainen piippurassi on löydetty.

– Sitten kun kuuset on valaistu, palaute loppuu. Olenkin sanonut, että kuusi on joulukuusi vasta sitten, kun siinä on valot.

Milloin kuusiin tulee valot?

– Rovaniemen joulunavausta vietetään lauantaina 9. marraskuuta. Kuuset valaistaan siihen mennessä.