Pääkirjoitus: Suomen Pi­sa-tu­lok­set ovat las­ke­neet jo lähes koko 2000-lu­vun ajan – häm­mäs­tyt­tä­vin­tä il­miös­sä on se, ettei kor­jaus­lii­ket­tä ole on­nis­tut­tu te­ke­mään

Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni

Ro­va­nie­mi oli lauan­tai­na penk­ki­ur­hei­li­jan pa­ra­tii­si – yli 4 000 ihmistä seurasi kau­pun­gin yk­kös­seu­ro­ja

-

RoPS:n ja RoKin miesten edustusjoukkueet tuottivat rovaniemeläiselle palloiluyleisölle lauantaina pelkkää riemua.

Sankareita olivat kesälajin parissa pakkasessa Pekka Ruotsalainen ja talvilajin lämpimässä hallissa Joonas Alanne – molemmat Rovaniemellä jo juniorina taituroineita pelaajia.

Penkkiurheilijalle päivä oli täydellinen. RoPS:n karsintaottelu venyi lopulta niin sanotulle jatkoajalle, jossa otteluparin voitto tuli. Siirtymäaikaa jalkapallon parista jääkiekkoon jäi puoli tuntia.

Keskuskentän porteilla havaitsin, että useampi vanhempi–lapsi-pari kiiruhti kohti autoja. Oikea meininki. Jäähallissa RoPS:n ottelun tulos keräsi komeat taputukset.

RoPS sai Keskuskentälle 726 katsojaa kolmannen sarjatason otteluun. Se oli tuplaten ja yli tavallisiin Kakkosen peleihin verrattuna. Tunnelmaakin oli, kiitos kannatusryhmän.

RoPS jatkaa myös ensi kaudella kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Sarjan nimi on Ykkönen, mikä numeraalisesti viittaisi korkeampaan, mutta sarjakaaviohirviössä edellä ovat pääsarja Veikkausliiga ja ”ykkösdivari” eli Ykkösliiga. RoPS pelaa 34 parhaan joukkueen joukossa sijoista 23–34.

Seuran pipoja ja kaulahuiveja näkyi ilahduttavan paljon. Se miellyttänee monia.

Rovaniemen ykkösseuroilla on ollut myös yhteneviä taloushuolia. Lauantaina niitä ei tarvinnut miettiä kenenkään.

RoKin peliin tiensä löysi 3 391 katsojaa, mikä on toiseksi korkeimmalle sarjatasolle hurja määrä. Katsojamäärä niin ikään tuplaantui tavallisesta, kun vieraana oli Helsingin Jokerit. Voittokin tuli, jatkoajalla.

Jokerit-tuplaottelut kiinnostivat yleisömäärässä mitattuna jopa enemmän kuin viime kevään pronssiottelu, jolloin halliin laskettiin myös 3 391 katsojaa. Perjantain pelissä nähtiin yleisöennätys, 3 402 katsojaa.

RoKilla on taatusti edessä vielä mieleenpainuvia otteluita, runsasmaalisia voittoja ja parempaa peliä. Tapahtumana kuitenkin mentiin silti varmasti jo maksimiin.

Mitenpä tuosta parannat Mestis-olosuhteissa, kun halli on jo loppuunmyyty. Vain finaalit voisivat kiinnostaa yhtä paljon.

Rovaniemen ykkösseuroilla on ollut myös yhteneviä taloushuolia. Lauantaina niitä ei tarvinnut miettiä kenenkään.

RoPS on mennyt rankalle säästökuurille ja maksaa velkojaan pitkään. Ykköseen pääsy oli supertärkeää. Nelostasolle jääminen olisi tylsyttänyt uuden alun.

Tulevia sarjanousuja on rakennettava yhä rauhassa ilman turhia hätiköintejä ja haihatteluja. Ykkönen ei ole huono taso olla. Lauantain auringonpaisteessa näytti, että valoa on edessä.

RoKin sarjanousuja voi odottaa vielä kauemmin, kiitos kiekon epäkilpailullisen sarjajärjestelmän.

Murheensa on RoKin toimistollakin. Lyhytaikaista velkaa on kertynyt huomattavan paljon. RoPS:n tilanteesta nähtynä RoKissa tiedetään, että tuollaiset velat voivat kääntää kaiken päälaelleen yllättävän nopeasti.

RoKin tulevien vuosien ensisijainen tavoite on pistää lompsa kuntoon. Pilvinen ei ole vielä kiekkoseurankaan taivas.

Kirjoittaja on toimittaja.

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.