PAUKKUPAKKASET: Pak­ka­nen alkaa ki­ris­tyä vii­kon­lop­pua vasten – it­se­näi­syys­päi­vä­nä hä­tyy­tel­lään monin paikoin -35:tä astetta

Virusmuunnos: Suomen toinen omik­ron­tar­tun­ta todettu Var­si­nais-Suo­mes­sa

Joulukalenteri: Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ri vie aikojen taakse

Ro­va­nie­mi muis­tut­taa: Ase­ve­li-muis­to­mer­kin al­taas­sa ei saa kahlata


Aseveliketju ja allas muodostavat muistomerkkikokonaisuuden.
Aseveliketju ja allas muodostavat muistomerkkikokonaisuuden.

Rovaniemen keskustassa, Keskuskoulun puistossa sijaitsevan Aseveli-muistomerkin vesiallasta on käytetty kesän lämpiminä päivinä kahlaamiseen ja koirien uittamiseen.

Rovaniemen kaupunki muistuttaa, ettei tämä ole sallittua, sillä kyseessä on arvokas muistomerkkikokonaisuus, jonka muodostavat kukkulalla oleva Aseveliketju ja vesiallas.

Teos symboloi pohjoismaista yhteistyötä sotien aikana

Aseveliketju on Suomen talvisodassa 1939–1940 taistelleiden ruotsalaisten, norjalaisten ja tanskalaisten vapaaehtoisten muistomerkki ja se symboloi pohjoismaista yhteistyötä sotien aikana. Teoksen on suunnitellut ruotsalainen Oscar Reutersvärd vuonna 1964.

Muistomerkki sijaitsi ensin Varsitiellä (nykyisin Jorma Eton tie) kaupungintalon paikalla, josta se siirrettiin vuonna 1985 Keskuskoulun puistoon. Keskuskoulun puisto sijaitsee harjoittelukoulun ja uimahalli Vesihiiden läheisyydessä Rovaniemen keskustassa.

Muistomerkin julkistustilaisuutta vietettiin 23.6.1965.
Muistomerkin julkistustilaisuutta vietettiin 23.6.1965.
Kuva: Pauli Laalo / Lapin maakuntamuseon kuvakokoelma

Allas peruskorjattiin kesällä 2018

Aseveli-muistomerkin allas peruskorjattiin vuonna 2018 puiston peruskorjauksen yhteydessä. LVI-laitteet putkistoineen vaihdettiin, pumppaamotilan tekniikka uusittiin ja altaan rakennetta korjattiin. Vesialtaaseen asennettiin myös uudet suihkusuuttimet. Altaan peruskorjauksen kustannus oli noin 55 000 euroa.

Puiston uusi ilme ja peruskorjattu vesiaihe ovat saaneet kaupunkilaisilta positiivisen vastaanoton.

– Toivomme, että kaupunkilaiset ja vierailijat muistaisivat myös kesähelteillä, että kyseessä on historiallinen muistomerkki ja että altaan harkitsematon käyttö loppuu, kaupunginpuutarhuri Mirja Vääräniemi sanoo.

Koiria ei saa uittaa yleisillä uimarannoilla

Kaupungin yleiset uimarannat löytyvät rovaniemi.fi -verkkosivustolta.

Kaupunki muistuttaa myös, että koirien uittaminen yleisillä uimarannoilla ei ole sallittua. Niin kutsutulla asuntomessualueella olevan Puistolammen uimarannan eteläpuolella on kaksi pientä lampea, jotka on tarkoitettu koirien uimiseen.

Koiria voi uittaa myös esimerkiksi kaupungin veneenlaskupaikoilla, kunhan ei häiritse veneilijöitä, sekä kaupungin omistamilla ranta-alueilla, lukuun ottamatta yleisiä uimarantoja.


Korjattu kello 12.50: Asevelipatsaan taiteilija on Oscar Reutersvärd eikä Bengt Lissegårdh, kuten jutussa alunperin kerrottiin. Teos on kulkenut pitkään Lissegårdhin nimissä, mutta Rovaniemen taidemuseon mukaan oikea tekijä on Reutersvärd.