Ro­va­nie­mi antoi uuden suo­si­tuk­sen kou­lu­jen ja päi­vä­ko­tien pois­sa­olois­ta ul­ko­maan­mat­kan jäl­keen: 12.3. kaikki ul­ko­mail­ta pa­lan­neet lapset ja nuoret ko­ti­ka­ran­tee­niin 14 vuo­ro­kau­dek­si

Jos lapsi on käynyt Haaparannalla ennen 12.3. ja hän on oireeton, lapsi voi palata kouluun tai päiväkotiin.

Rovaniemen Korkalovaaran koulu.
Rovaniemen Korkalovaaran koulu.
Kuva: Jussi Leinonen

Rovaniemi suosittelee, että varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa tai lukiossa oleva lapsi tai nuori jää kotiin 14 vuorokaudeksi paluupäivästä lukien, mikäli hän on palannut ulkomailta viime viikon torstaina eli 12.3. tai myöhemmin.

Tämä tarkoittaa, että mikäli lapsi on vieraillut Haaparannalla ennen 12.3. ja hän on oireeton, lapsi voi palata kouluun tai päiväkotiin.

Mikäli matka on suuntautunut Manner-Kiinaan, Etelä-Koreaan, Italiaan, Itävallan Tiroliin, Iraniin tai Saksan Nordhein-Westfaleniin 2. maaliskuuta tai sen jälkeen, suositellaan myös 14 vuorokauden kotikaranteenia.

Kyseessä on suositus, ei tartuntaylilääkärin määräyksestä toteutettava karanteeni, ja se perustuu valtionneuvoston suositukseen.

Mikäli huoltaja haluaa jäädä kotiin lapsen kanssa, hänen on neuvoteltava asiasta työnantajan kanssa. 

Suosituksen perusteella kotiin jäävillä ei ole oikeutta tartuntatautilain mukaiseen Kelan tartuntatautipäivärahaan.

Suositus koskee myös matkustaneiden kanssa samassa taloudessa asuvia, jotka eivät ole matkustaneet, jos matkalta palanneilla on hengitysinfektion oireita.

Sairaana ei saa mennä töihin, kouluun tai päiväkotiin, vaikka ei olisikaan matkustellut.