Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 6. päivän luukku tästä

Tähtijuttu: De­mo­met­sät kas­va­vat kai­vat­tua tietoa – Ro­va­nie­mel­le pe­rus­tet­tu­ja alueita aiotaan tutkia seu­raa­vat sata vuotta

Itsenäisyyspäivä: Suomi juhlii tänään 105-vuo­tis­ta it­se­näi­syyt­tään – Lapin Kansa seuraa juhlia paikan päällä

Mainos: Lapin Kansan joulutarjous: Lapin Kansa Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Ro­va­nie­men vuoden maa­ti­la­yri­tys kas­vat­taa Ou­nas­jo­ki­var­res­sa li­ha­kar­jaa – Herk­ku­pih­veil­lä on ky­syn­tää muun muassa Tanskan laa­tu­ra­vin­to­lois­sa

Hannu Yli-Suvannon tila palkittiin Rovaniemen vuoden maatilayrityksenä.

Hannu Yli-Suvanto kasvattaa tilallaan Aberdeen Angus -karjaa.
Hannu Yli-Suvanto kasvattaa tilallaan Aberdeen Angus -karjaa.

Rovaniemen kaupunki on palkinnut Hannu Yli-Suvannon tilan vuoden 2019 maatilayrityksenä. Yli-Suvanto kasvattaa Tolosenkylässä Yläounasjoella Aberdeen Angus -karjaa.

Aberdeen Angus -rodun liha on maailman suosituinta pihvilihaa sen maun, mureuden ja mehukkuuden johdosta. Lihantuotanto on eettisesti kestävää, sillä karja syö omalla alueella kasvavaa tai kasvatettua nurmea joko laiduntaen tai talvella säilörehuna ja heinänä.

Isovanhempien saama asutustila

Yli-Suvannon tilalla harjoitetaan maanviljelystä kolmannessa polvessa, ja Hannu on toiminut tilan isäntänä 15 vuotta. Hänen isovanhempansa Matti ja Kreeta Yli-Suvanto saivat Toloselta asutustilan 1930 ja perustivat sinne karjatilan.

Hannun vanhemmat Jouko ja Lea Yli-Suvanto jatkoivat tilanpitoa vuosina 1977–2002. Tämän jälkeen lypsykarjasta luovuttiin ja Hannu siirtyi naudanlihatuottajaksi.

Tilalla kasvatetaan noin viittäkymmentä nautaa, jotka poikivat keväisin. Parhaimmillaan kauniissa vaaramaisemissa laiduntaa 120–150 vasikkaa. Eläimet ovat koko ikänsä vapaina, jolloin niillä on aina mahdollisuus luonnonmukaiseen käyttäytymisen.

"Niin onnellinen, että melkein hävettää"

Teurastettava karja toimitetaan Atrian Nurmon tehtaalle, ja suurin osa tuotannosta viedään Tanskaan laaturavintoloihin. Tila on siis on merkittävissä määrin vientiyritys.

Hannu Yli-Suvanto sanoo olevansa niin onnellinen ja ylpeä ammatistaan, että melkein hävettää sanoa sitä ääneen. Hän on valmis jakamaan tietoa toiminnastaan ja toivottaa aiheesta kiinnostuneet tervetulleeksi tilalleen tutustumiskäynnille.